Reklama

Reklama

VOD (1)

Hollywood o něj nestojí a talentovaný Rudy Ray Moore se proto vydá vlastní cestou. V roce 1975 natočí pro černošské publikum film Dolemite. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dolemite Is My Name" konečne vracia Eddieho Murphy do skvelých filmov, kde má možnosť pracovať so scenárom a niečo z tej postavy dokáže vytlačiť. A to je vynikajúce. Posledné roky som ho nevidel skoro v ničom, kde by som ho mohol výrazne pochváliť. Ale teraz to môžem urobiť. Myslím, že dal Rudymu kus osobnosti a počas celého filmu je to veľmi dobre vidieť. A poviem pravdu, ten chlapík mi bol veľmi sympatický. Myslím si, že keby sa s ním stretnem, tak by som sa s ním aj dokázal zasmiať. Nemôžem povedať, že by mi jeho humor sedel stopercentne, no mal niekoľko fórov, na ktorých som sa skutočne zasmial. Ale skôr som z filmu nadobudol pocit, že ako človek nezabúdal na svojich priateľov, vždy pri nich stál a bol pevne rozhodnutý dokázať to, čo si zaumienil. Vizuálne film pôsobí skvele. Cítil som z toho tie 60-te až 70-te roky a celkovo to malo skvelú atmosféru. Ale myslím si, že celkovo sú to práve postavy, na ktorých film stojí. A priateľstvo medzi ním a Lady Reed je jeden z highlightov filmu. Fandil som mu do konca, aby film dokončil a mal úspech. Takže to je niečo. Problémy tu ale sú tiež. V prvom rade mám pocit, že tempo filmu je dosť nestále. A film pôsobí dlhšie, než by podľa mňa mal pôsobiť. Trošku sa to miestami vlečie. A tú minutáž si počas sledovania uvedomujete. Miestami z niektorých scénok som trošku uvažoval, či bolo potrebné ich tam dať, alebo či niečo reálne pridali, no celkovo ide podľa mňa o dobrý film, ktorý môžem odporúčať k zhliadnutiu. Čeknite si ho a uvidíte sami. Hodnotenie: B+ ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Výborný kousek, klidně i na tu nominaci na oscara, a to nejen proto že mám ty jeho staré blaxploitationy nakoukané (btw český Kouř ve své nejslavnější scéně imho dost silně vykrádá Disko kmotra), ale protože je to úžasný film o lásce k filmu, o touze tvořit film bez ohledu na talent a prostředky. Komediálnější verze Eda Wooda. 8/10 ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Tupý teplý negr s hubou jak Mig Džegr proslul hlavně tím, jak debilně kurvil rým a rytmikou otevřeně pohrdal, jen aby co nejvíc matkojebů, pičichvostů, kokotích hlav, vylízaných kund a pocákaných koz do jedné strofy namrdal. Trapnosti měl za tři, však vzdělaní čokoládoví bratři na retardaci nedbali, a děsně se mamrdovi hihňali, páč nic intoše tolik neláká jako tumor zfetovaného bezďáka. A tak ten narcistický pičus a jeho zpychlá černá skvadra splácali si filmík, no Dz Rum totál hadra. Obskurní hloupou sračku, co ale v ghettu šla na dračku snad ještě víc než krek, a než bys mentálplotejšn řek, tak mocná černá síla měla svého debila. Dole majt, nahoře pusto, ale proti žádný dišputát, vždyť je to negerské gusto! *** Ač postavené na kultu totálně trapného a slizkého dementa, jenž následně ztrestal zkurveného rasistického otrokáře kulturní syfilidou jménem rap, pořád roztomilé a veskrze vyňuňané retro, kde konečně řádně exhumovali z žump posledních let dokonalého Edýho, který je pořád ve formě a tomu vymatlanému čokočtverákovi rozhodně dodal notnou dávku šarmu i sympatií. A dokonce i Veslymu jeho kurátor konečně vyjednal kloudnou roli! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

První půlka je strašně mdlá slabota bez emocí, bez funkčního humoru, bez atmosféry, bez šťávy a bez zapomenutelných scén. Teda jo, ten humor tam je, ale v tom stylu, jaký měl Rudy Ray Moore - a to je humor založený na sprostých slovech. V druhé půlce se začne točit Dolemite, už to konečně začne být nějak zajímavé a posledních 20 minut se mi i líbilo svojí pozitivitou, jen to poselství "jdi si za svým snem i přes všechny překážky" tady působí až příliš omletě. I tak z Jmenuju se Dolemite (ačkoli jsem se na něj těšil, protože Rudyho Raye Moora mám rád pro jeho až zábavně příšerné herectví) mám poměrně průměrný pocit. Eddie Murphy se sice snaží hrát komediálně i vážně a některé scény to má vtipné a povedené (všechny jsou ale až v druhé polovině), ale mohlo to vypadat mnohem, mnohem líp. Chybí tomu to kouzlo, co má třeba The Disaster Artist (na které se možná Brewer měl podívat předtím, než to točil) nebo tomu chybí aspoň výraznější filmařská práce. Nebo cokoli jiného, co by to oživilo a udělalo z toho silný nebo aspoň zapamatovatelný zážitek. Slabé 3* ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony, ale po filmařské stránce docela obyčejné až tuctové. Příběh je od začátku předvídatelný, v každém okamžiku víte, kam film směřuje. Ale srdci neodoláš. Story snílka s dobrým srdcem a velkým snem je úsměvná, místy dojemná a inspirativní. Jako člověk bez talentu s hlavou plnou snů se s tím dokážu ztotožnit a přehlédnout nedostatky, které tento film určitě má. Pohodová komedie pro líný víkendový večer jako vyšitá. "How'd my life get so small?I came out here with such big plans. I was gonna do it all! Concerts! TV! Movies! The record store was supposed to be temporary. My "day job." But a million years later, it's all I got." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Kolem 10. minuty filmu stojí na stole čaj Lipton s logem Rainforest Alliance (zelená žába). Aliance deštných pralesů existuje pouze od roku 1987, zatímco film se odehrává v 70. letech. (MTHRFCKR)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama