Reklama

Reklama

Mrtví muži nenosí skotskou sukni

  • USA Dead Men Don't Wear Plaid (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Úchvatná pocta klasickým filmovým gangsterkám. Jako úchvatnou skládanku notoricky známých filmů první poloviny minulého století, natočil režisér Carl Reiner komediální krimi, ve které se v sestřizích představují nejslavnější hvězdy tehdejšího Hollywoodu. Chystal se zavřít na pár dní kancelář, když vtom... je soukromé očko Rigby Reardon (Steve Martin) najat krásnou Juliet (Rachel Ward), aby našel vraha jejího otce. Arogantně geniální v hodnocení stop i bezmocně naivní při setkání s krásnými ženami se pouští do vyšetřování. Přestože občas sejde z cesty, nakonec se s pomocí svého kamaráda Phila Marlowa blíží k rozřešení případu. Před nebezpečnou láskou ale Rigbyho neuchrání ani rady jmenovaného přítele... (Řitka video)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

easaque 

všechny recenze uživatele

s touto parodií na gangsterky mám stejný problém jako u Mazaného Filipa. Humoru je tam spousta, ale moc jsem si ho nevychutnal a místo abych se smál, tak jsem se při většině hlášek jen šklebil. Navíc mi vadila i jeho vratká konstrukce, kde se příběh odvíjí od toho, z jakého filmu si zrovna vzali úryvky a snažili se to vhodně zakomponovat. Nápad je dobrej, ale mě neokouzlil a vyšli mi z toho jen rozpadající se dvouhvězdičkové puzzle. Spíš tato komedie udělá větší dojem na milovníky a znalce starších amerických klasický noir filmů. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Báječný husarský kousek. Zprvu jsem se sice trochu bál, jestli mi nebude vadit, že jsem všechny citované noirovky neviděl... Ale nevadilo. Ani v nejmenším. Steve Martin byl výborný, Rachel Ward rovněž, a způsob, jakým režisér pospojoval svůj film s těmi cizími, nemá jedinou chybu. "Jestli chcete, abych vyšetřoval smrt vašeho otce, dostanu 10 dolarů za den. Plus výdaje.“ - „Bude stačit 200 dolarů předem, pane Reardone?“ - „Za 200 dolarů zastřelím svoji babičku.“ - „To nebude nutné.“ - „To nikdy nevíte. V posledním případu jsem musel vyhodit vlastního bratra z letadla. Blázen.“ ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá ale neskutečně povedená parodie na klasické, černobílé noir detektivky, která žánr nezesměšňuje ale skládá mu vtipnou poctu. To byla ještě doba, kdy i parodie měly smysluplný příběh a dobré herce. Film má v sobě všechny aspekty noir detektivek, kde nechybí drsný detektiv, který si libuje v cigaretách a alkoholu, krásná femme fatale, tajemné vraždy a nečekáné odhalení. Steve Martin je geniální a nebojím se říci, že se jedná o jeho nejlepší roli co jsem zatím viděl. Jeho postava trousí hlášky se vší vážností a cokoliv řekne nemá chybu. Film je vůbec celý plný geniálních hlášek ("Sestra je paranoidní hypochondr, doktoří tvrdí, že předstírá") a nezapomenutelůných scén (sypání kávy jsem si dal 3x po sobě). Jedná se o jednu z mála parodií, která neztrácí dech si drží po většinu filmového času a jediné co film malinko sráží je konec, který by se spše hodil do nějaké "bondovky". Jinak se jedná o výbornou zábavu, která potěší fanoušky žánru i noir detektivek a i ty, kteří si rádi zavzpomínají na zlaté časy Stevea Martina, který už nic podobného zřejmě nezopakuje. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jako pocta mým oblíbeným starým filmům noir je to dokonalé. Styl zpracování je bezchybný, skutečně bych věřil, že všechno bylo natočeno ve 40. letech, no a různé vstupy jednotlivých hvězd černobílých snímků (Ladd, Bogart, Price, Laughton ... a samozřejmě famme fatale - Veronica Lake, Ava Gardner, Joan Crawford ...) jsou většinou geniálně udělané a zapracované do děje. Co se zbytku týče, tak mám trochu strach, že neznat ty staré filmy, tak se moc bavit nebudu, ale to asi tak má být, protože je to komedie určená pro milovníky noirů :-) ()

May 

všechny recenze uživatele

Geniální sestřih, vše do sebe perfektně zapadá. Nepochybuji o tom, že by se našli tací (třeba moje maminka), co by ani v nejmenším nezauvažovali nad tím, že je tenhle film stejný jako naprostá většina ostatních. Že je celý natočený stejným režisérem v určitý časový úsek, a ne že se jedná o úchvatnou skládanku starých, pro milovníky notoricky známých, filmů první poloviny minulého století. Steve Martin exceluje, role mu padne jak ušitá, veškeré dialogy pronáší se smrtelnou vážností a scéna se sypáním kávy je opravdu nezapomenutelná pro všechny (kteří mají tu čest, že ji viděli). ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Reklama

Reklama