Reklama

Reklama

Rapa Nui - střed světa

Trailer

Obsahy(1)

Když v 18. století na Velikonoční neděli objevili holandští mořeplavci nejodlehlejší místo na Zemi, našli zde několik znepřátelených klanů bojujících proti sobě a domnívajících se, že jsou jedinými lidmi na světě. Společnost rozdělená na dvě kasty - dlouhouší a krátkouší, měla přísná pravidla a tabu stanovená hlavním kněžím. Dva muži, člen vládnoucího rodu Noro (Jason Scott Lee) a kameník Make (Esai Morales) bojují v závodu o titul Ptačího muže. Během příprav vyvrcholí dlouho trvající konflikty rozdělující společnost a závěrečné boje ji rozdělí definitivně. (ArnoldJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (34)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně příjemné překvapení. Film, jenž je zajímavý nejen exteriéry, v nichž se odehrává, ale také samotným dějem, v němž se snaží divákům přiblížit alespoň hypotetickou představu života na Velikonočním ostrově před několika stoletími, kdy tam žily ve zdánlivé harmonii (dá-li se tak nazvat stav nadřazenosti jednoho vůči druhému) dva hlavní klany domorodých obyvatel. Věrohodnost příběhu může být sice různými odborníky zpochybněna, ale fantazii se jak známo meze nekladou a každý si může věřit čemu chce. Zde uvedenému příběhu se snad i věřit dá, a napomáhají tomu i typově dobře zvolení herci - hlavně oba hlavní přátelé a současně i soci, Esai Morales a hlavně Jason Scott Lee. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalo msa to sfilmovat podstatne lepsie, ako Gibson natocil svoje Apocalypto - ako nieco desive, realne, hrozostrasne plne tortury krvi a náslia, kde vo vzduchu viselo nieco zlovestne - tak isto natocil Francis Ford Coppola svoj film Apocalypse now. Reziser Kevin Reynolds sa s tym ale nesral, pribeh je tucotvy, rezia je len rutinerska, kde vo vzduchu visi tak akurat amaterizmus rezisera a hercov. herci sa ani nesnazia, skor mi pripominali, : dobre, antocime to, nech uz je s tym svaty pokoj, aj tak mam n a poobedia na starosti A, B, C..... ostrov je sam o sebe dobry, len natocene je to otrasne, bez invencie, divak sa tych 107 moinut bude nudit ... fakt ako spackany film, necudujem sa, ze to komplet zhorelo . 20 % ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V mnohém zajímavá, v mnohém podnětná, v mnohem nepřesná (instalace soch, jejich ničení a kult ptačího muže se zřejmě neodbývaly v rámci jedné generace), ale v jiném zbytečná filmová rekonstrukce degradovaná na romantiku. Příběh soch, dlouhouchých a krátkouchých a slova "rapa nui", "rongorongo" a "moai" znám z rozhlasových vysílání z doby před 60 lety. Teď mě už jen mrzí, že bílí konkvistadoři přerušili postupnou degeneraci místního obyvatelstva ještě více devastující zásahem. Viděli bychom, k jakým koncům takové řezání větve, na které sedíme v rajské zahradě, povede. Doporučuji si tento film poupravit podle vlastních znalostí, představ a katastrofických vizí a sklonů. Jinak vidí pozitivum filmu především v zobrazení touhy (latentní i projevené) opustit uzavřenou společnost, kterou projevili téměř všichni hrdinové (až na šamana a krátkouchého "kamaráda z mládí"), která se zřejmě projevila i v mánii stavění soch. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pohodová dobrodružná dráma z Veľkonočného ostrova. Stavanie sôch, tak typické pre túto kultúru, sa mi zdalo vierohodné a zaujímavé. To isté platí aj pre stvárnenie bežného života domorodcov. Film sa vlastne snaží o najpravdepodobnejšie vysvetlenie, prečo na ostrove nie je stromová vegetácia a musím uznať, že ponúknuté riešenie je logické. Súťaž o titul Vtáčieho muža sa zase postarala o slušnú dávku napätia a pobavenie. Milostný trojuholník mi tu však vadil, často odpútaval pozornosť od podstatnejších vecí. Jednoducho sa to sem nehodilo, aj keď na druhú stranu chápem tvorcov, že sa snažili snímok niečím okoreniť a zatraktívniť. Silný priemer. 65/100 ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $305,070Tržby Celosvetovo $1,100,000║ Dobrodružná dráma pripomínajúca Gibsonovo Apocalypto, tvorcovia sa dali na tom záležať a aj keď príbeh až tak nestrhne ako by mal, všetko ostatné dokáže slušne upútať, vrátane vizuálu, súperenia kmeňov a smutného nevyhnutného záveru. /60%/ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Některé historické údaje, které film vyobrazuje, jsou diskutabilní. Zničení lesů na ostrově je však skutečností. (Terva)
  • Natáčení bylo velmi náročné jak pro filmový štáb, tak pro herce a to kvůli obtížnému terénu a nevyzpytatelnému počasí. (Lynette)
  • Ve filmu je scéna, kdy na jakémsi domorodém surfu plave herec Jason Scott Lee po moři. Neplánovaně se však přes něj přehnala obrovská vlna, která ho srazila a on doopravdy utrpěl hluboké rány, pohmožděniny a šok. (Lynette)

Reklama

Reklama