Reklama

Reklama

V moderním westernu hraje Paul Newman Huda Bannona, nelítostného mladého farmáře z Texasu, který zničí všechno, na co sáhne, a každého, s kým přijde do styku. Napjaté vztahy mezi ním a jeho přísným, zásadovým otcem vyústí v hořký konflikt... Hud Bannon (Paul Newman) je mladý texaský farmář, který žije se svým otcem Homerem (Melvyn Douglas), ošetřovatelem dobytka, a synovcem Lonem. Hud je nemorální, bezcitný muž. Jeho otec, který dává Hudovi za vinu smrt svého druhého syna, se snaží Lonovi vštípit základy slušnosti a odpovědnosti za druhé, Lon je však oddaný Hudovi a svému dědovi není příliš ochotný naslouchat. Když jedna z Bannonových starších krav onemocní kulhavkou a slintavkou, Hud chce mermomocí prodat celé stádo dřív, než to zjistí vládní inspektoři. Ale Homer místo toho nařídí stádo porazit (jde o nejtrýznivější sekvenci z celého filmu), čímž mezi sebe a Huda vrazí ještě větší klín. Nakonec Hud překročí všechny meze, když se pokusí znásilnit Almu (Patricia Nealová), jadrnou, ale dobrosrdečnou hospodyni. (Cinemax)

(více)

Recenze (88)

Dont 

všechny recenze uživatele

Začátek byl hodně slibný, zdála se to být zajímavě rozehraná partie. Stručné, ale výstižné představení postav a prostředí ranče, do toho jedna záhadně uhynulá kráva a viditelně narušené vztahy otce a syna. Pak jsem ale očekával, že se něco stane, jenže vlastně se nic nekonalo. SPOILER - Hud zůstane pořád tím stejným sobeckým frajírkem, všichni ho postupně opustí a film skončí. Doufal jsem v nějakou závažnější pointu než prosté vyobrazení bezpáteřního syna a ničivý vliv jeho chování na blízké okolí, a z tohoto pohledu jsem byl zklamán. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Martin Ritt je mistr přes vykreslování charakterů postav a u Huda neudělal výjimku. Ačkoliv se jedná trochu o jednotvárný western se špetkou stereotypních pasáží, idylka farmářského života působí velmi příjemně. Paul Newman v roli nafoukaného syna je vynikající, tyhle role mu jdou na jedničku, podobně jako v tomto filmu. Zápory tu jsou, ale já se i přes to nadmíru bavil. 75% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nikdy na tebe nezapomenu, si jediná kterou jsem nedostal..." Som rád,. že svoj komentár so zaujímavým poradovým číslom 2222 môžem venovať práve tomuto filmu. Ide o ďalší nezabudnuteľný zárez od P. Newmana. Nemal som ani tušenia, že si tu strihol zápornú postavu. So skutočným westernom nemá takmer nič spoločné, preto zaradenie do tejto kategórie zbytočne zavádza a niektorých odporcov tohto žánru i odrádza, čo by bola veľká chyba. Už úvodné titulky s nádhernou skladbou E. Bernsteina navnadí a takto vysoko nastavenú latku si udrží až do konca. Tak výborne prepracovanú drámu nevidíte každý deň a postava Huda v podaní P. Newmana je nezabudnuteľná. Ostatné postavy nijako nezaostávajú a každý z nich tu má svoje silné pasáže. Film je čiernobiely, ale tá mu neskutočne pristane. Veľmi by som sa potešil zremastrovanému obrazu so silnou čiernou farbou na blue ray disku. Skvelý film, skvelý P. Newman, ktorý je ako Hud slizkejší ako had a film bez slabého miesta. 100%. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Paul Newman tyhle frajírkovský typy prostě uměl zahrát a tohle je taková jeho one man show. Moc nechápu, za co dostali Oscara ty ostatní herci. Příběh mě ale moc nezaujal a chvílema jsem se u filmu nudil. Zajímavý je to opravdu snad jen pro fanoušky Paula Newmana, protože on táhne celej film. Ale Newman má na kontě rozhodně mnohem lepší filmy. 50% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hud od rezisera Martina Ritta je len priemerny western, kde chybaju klasicke prvky westernu : boj s divochmi/lupicmi, brutalne prestrelky a akcne sceny. Ale pre uzivatelov, co uznavaju herca menom Paul Newman rozhodne kvalitny film. Bohuzial, pod westernom si predstavujem viac, nez len klasicky konflikt otec -syn a problematika toho, kto prevezme ranc. 52 % ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Na zvýraznenie násilia scény bola Hudova drsnosť doplnená o použitie tieňov, pričom na Newmanov chrbát bola pripevnená kamera, ktorá vytvorila „uhol pohľadu muža“, keď išiel po Alme (Patricia Neal). (Arsenal83)
  • Film bol natočený v oblasti Texas Panhandle, vrátane mesta Claude, Texas. Natáčanie začalo 21. mája 1962 a skončilo druhý júnový týždeň 1962. (Arsenal83)

Reklama

Reklama