Reklama

Reklama

Mariachi

Trailer

Obsahy(1)

Osamělý mariachi (hudebník) přichází do malého města v Texasu, do města, o kterém si myslí, že mu přinese štěstí. Vše, co chce, je být muzikantem jako jeho otec, dědeček a pradědeček. Ve stejné době přichází do města zabiják. Oba muži mají na sobě černý oblek a v ruce pouzdro na kytaru. S tím rozdílem, že hudebníkovo pouzdro obsahuje jeho milovanou kytaru a zabijákovo je plné zbraní. Dochází k jejich záměně a hudebník je nucen vyměnit kytaru za jeho zbraň a bojovat proti nebezpečnému a nemilosrdnému podsvětí za pomoci majitelky místního baru, do které se zamiluje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při hodnocení El Mariachiho je nutné vycházet z faktu, že jde o ultralaciný debut natočený doslova za pár tisíc dolarů. Nezávislé dílko, které není ovlivněné zásahy studia a jakýmikoli tvůrčími kompromisy. V pozdějších filmech rozvíjel Rodriguez motivy, které nastínil už ve své prvotině, a i když byly podepřené slušným rozpočtem a přítomností hereckých hvězd, šlo o vykalkulovanou záležitost, které chybí energie Rodriguezova prvního filmu. Nejsem fanouškem žánru, ale když už mám hodnotit Rodriguezův styl, pak El Mariachi se mi líbí víc než jeho pozdější kousky. Dobře pracuje s žánrovými klišé a jeho parodický styl mi sedí víc než pozdější akční jízda. Celkový dojem: 60 %. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Legendami opředená (léky nafetovaný pokusný králík Rodriguez v potu krve šetřící na rozpočet, dva opravdoví kaskadéři měnící převleky, kompletně vymyšlené závěrečné titulky – za vším stál Rodriguez sám) low-budget stylovka, která pro akci znamená to, co Jacksonovo Bad Taste pro splatter. Mnohokrát omletá klišé dostala nový cool kabátek, který režisér spíchnul pomocí jednoduché kamery, úsměvných fines (zrychlený obraz při vytáčení telefonu) a pořádné porci nadhledu, která tenhleten mix road & revenge movie drží pohromadě. Samozřejmě, kritik se šťouralem v tom uvidí pouze nezdařené stylistické cvičení pro pozdější jízdu, žánrově zatížený fanda naopak velmi svojskou guilty-pleasure zábavičku s tušenou předzvěstí něčeho většího. ()

Reklama

showxman 

všechny recenze uživatele

Na začátek bych chtěl podoktnout, že ješte před Mariachim sem viděl Desperada. Musím se ovšem přiklonit na stranu staršího Mariachiho, který mi byl po chuti daleko více. Asi díky svému nízkému rozpočtu a uvěřitelnějšímu závěru, než jaký je k vidění v Desperádovi, kde se na konci strhne až bondovská akční řežba. Proč bondovská? Zkrátka proto, že je naprosto neuvěřitelné, že Banderas neschytá ani kulku v té smršti kulek a salvě výbuchů všude okolo. Až v závěru u mě Desperado ztratil hvězdičku. Mariachi za 4*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pobavilo. Amatérštinou, príšernou módou 90. rokov, príbehom, alebo akciou. Napríklad takou, pri ktorej prebieha prestrelka na ulici medzi autami a ak si všímate okolie, vidíte, že na ne ľudia nereagujú. No je to proste cool mestečko, tam sú na to zvyknutí. Kamera je absolútne psycho, buď si na "rybie oko" zvyknete, alebo vám bude prekážať celý film. Hrdina je necharizmatický (bacha, pod nebezpečným bielym tričkom nosí ešte tielko!), ale možno to bolo súčasťou hry. Určite poteší záver, ktorý sa snaží urobiť z komediálne ladeného príbehu niečo vážnejšie, ja by som ale privítal klasický happy end, keď som to už nedokázal brať vážne, tak ma ani takéto zakončenie emocionálne nemôže zasiahnuť. Ak porovnám dva slávne ultra lacné debuty El Mariachi a Sledovanie, Nolan jednoznačne vyhráva. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na to, ze se v podstate jedna o amaterskej film, je to hodne povedeny. Samozrejme herci nejsou kdovijaky, celkove to pusobi levne a misty amatersky, ale o to tady nejde. Tady jde o to, ze timhle filmem na sebe poprve upozornil Rodriguez, vymyslel pribeh, kterej pak perfektne rozved v Desperadovi a skutecne tu plati, za malo penez hodne muziky. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (28)

  • Záverečné titulky filmu si Rodriguez údajne takmer celé vymyslel, vraj preto, aby snímka pôsobila ako skutočný veľkofilm. (kri.tino)
  • Ve scéně, kdy Mariachi (Carlos Gallardo) utíká před gangstery, schovává se za autem a bere si od gangstera zbraň Mac 10. Poté se však při střelbě v jeho ruce objevuje jiná zbraň, a to Tek 9. (dc125)
  • Robert Rodriguez nikomu z vedlejších herců nedal před natáčením scénář, pouze jim řekl, že jim pomůže s dialogy. (Benjamin-L)

Reklama

Reklama