Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Diskuze

Brtniik

Brtniik (hodnocení, recenze)

Nemám odvahu a vlastně ani potřebu napsat komentář k tomuto filmu nejen proto, že se ztotožňuji s kolegou sportovcem, ale hlavně proto, že moje hodnocení a pocity by byly zcela subjektivní a nemíním tím obtěžovat slovutné hltače a sudiče filmů. Diskuse to snad unese. No uznejte:
a) bylo mi o 10let méně než filmovým aktérům, ale jelikož doba byla tehdy neměnná, všemu jsem porozuměl a mluvili mi z duše.
b) film jsem viděl 20let po jeho natočení – poloilegálně ho promítali „svazáci" jisté telekomunikační společnosti v rámci něčeho, co by se jinak mohlo nazvat filmovým klubem.
c) vzal jsem naň, coby velkou vzácnost, jednu kolegyni, která mi byla milá a počítal jsem s dozvuky poté, co ji film náležitě rozněžní. Trochu jsem to přepískl, protože konstatovala: „Bylo to moc hezké, tak hezké, že dnes už se mnou nic nebude". Nu což, měl jsem po žížalkách, naštěstí jsem byl zvyklý. Nevadí, zážitek byl beztak silný a nerozmělnil jsem si ho nějakým vrkáním.
Ve věku aktérů jsem měl obdobné starosti jako filmový Filip. Na chmelu, co outsider třídy – protože dost jiný, jsem zakusil nejeden „šprým", ale namísto s babou jsem se sblížil s klukem z jiné školy. Komu vylezly oči s ďůlků, o5 je vrať zpět, bylo to čisté přátelství mezi klukama spřízněnými okolnostmi, jako třeba na vojně. Bacha na ty bulvy, vynalezli jsme finské střiky, protože kolegové, než do sprch, po práci letěli na pivo do víru chmelové smrště - scéna kdy se džendrově oddělení brigádníci rozpočítají a pak se, na základě onoho sofistikovaného výběru, on a ona spojí, byla naprosto přesná.
Ona filmová Hanka byla zpočátku vlastně dost odtažitá nejspíš proto, že ač dívky jsou před klukama duševně poněkud napřed, nechápala Filipovo podivné (protože nenacvičené) chování, pomineme-li, že daleko raději naslouchají frajírkům a rváčům (i když toho vlastně obvykle moc nenamluví), než klukovi, který je dlouho platonicky miluje, produkuje kvanta básniček ve kterých jsou hlavním tematem a nechal by se pro Ně (rozumí se že výhradně jednotlivě a když tak se značným prodlením :-) ) i zabít.
Fakt by mne zajímalo, zda i nyní mají mladí z oťukávání a namlouvání (pakliže se pragmaticky nepřeskakuje), natož s prvního polibku, srovnatelné pocity jako my starci, ne nepodobné pěti vteřinám před infarktem. Ne-li, velice je lituji a chápu, že film nemohou pochopit.
Byly zde vzpomenuti REBELOVÉ A ŠAKALÍ LÉTA, ale to byly s prominutím jenom takové veselé obrázky z neveselé doby. Starci, to je prostě jiná káva a to po všech stránkách. Pravda, znám mnoho lidí, kterým to zatím nedocvaklo, ale ať si každý kouká na co mu libo a vnímá to jak dovede.

sir-dave

sir-dave (hodnocení, recenze)

Dobře řečeno akorát chmelové brigády jsou poměrně stále v kurzu :-)

sportovec

sportovec (hodnocení, recenze)

Pozoruhodný muzikál byl ve své době zjevením. Džínová subkultura začínala, v plném proudu stále byla neblahá prudérie padesátých let, ale současně bylo zřejmé, že ledy tají a doba se mění. Starce lze pokládat za přelomové dílo, v němž mimořádný scénář našel rovnocenného partnera ve stejně dobré režii i nových, odpatetizovaných typech hrdinů. Ještě se diskutovalo uvnitř systému, ale současně se začalo koukat za humna. Tento fakt nejlépe vystihují závěreřná slova poslední písně. A chmelové brigády? Jsou dnes minulostí právě tak jako prvorepublikové skautství. Otázkou pro mne zůstává, jak na tento film mého dětství a mládí dnes pohlíží mladá generace.

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama