Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na romantický příběh o lásce k tekutému chlebu národa našeho a dočkal jsem se bohužel jen lásky mezi lidmi, přičemž pivíčko se za celou dobu neobjevilo jediné. Celkový děj byl úplně o hovně. Zasmát se dalo několika málo hláškám, které bych spočítal na prstech jedné ruky a mému uchu lahodilo několik krásných a vysoce chytlavých písní. Až v průběhu snímku jsem pochopil, že se dívám celou dobu na asi 10x propadnuvší 25leté středoškoláky. Do té doby jsem měl pocit, že sleduji záběry z dobové kumunistické chmelové plantáže. Jsou filmy,které nezestárnou a pak jsou filmy, které se snaží zavděčit svým chlebodárcům propagováním jejich myšlenkového směru a takové filmy zestárnou velmi rychle - zpravidla změnou uznávaného myšlenkového směru. Obávám se, že z této komunistické propagandy už nezůstalo nic než pár krásných písniček. [58 %] ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Mě osobně překvapilo, že i v 60. letech se natočilo něco jako teenagerovské komedie. V tomto případě říznuté s muzikálem. Příběhově mě to kupodivu zaujalo více než hudebně. K písním řeknu toto: 3-4 písničky se mi opravdu líbily (taky je ještě dnes často slýchám), ale nad některými jsem prostě musel jen kroutit hlavou, co je člověk schopen vymyslet za dementní text. Holt dnes už se poslouchá něco jiného, ale za příběh, který mě potěšil a za prvenství nakonec těch pět dám. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Co víc dodat ke komentáři sportovce? Žádné současné retro nezachytí 60. léta tak, jak se to podařilo Blažkovi s Rychmanem. Atmosféra doby, dvou táborů je zachycena výborně. Uživatel (k 13.10.2009)/é, kteří "Starce na chmelu" hodnotí odpadem, by zasloužili pár dělnických pohlavků. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Starci na chmelu" aneb československé "West Side Story". Český muzikál se svému americkému příbuznému přinejmenším vyrovná a mnoho z jeho písniček zůstaly everegreenem doteď. Kecy jako "film poplatný své době" rozhodně neberu, protože kdo si ve Starcích chce nalézt svoje, najde si to v plných hrstech a kdo nechce, tak ať si trhne nohou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Můj první český muzikál. Když jsem jej viděl poprvé hned po revoluci, přilákán otcem k TV netušil jsem pořádně co jej tak dojímá nad partou brigádníků na chmelu. Já už chmely ani brambory či řípu nestihl (bohu dík), ale z vyprávění starších jsem často slýchal jak to bylo na chmelu super a tak jsem ono dojetí připočítával spíše k nějaké tátově skryté vzpomínce na dávnou lásku či tak něco... Netušil jsem nic o Pucholtovi ani filmech oprášených z komunistických trezorů ... I tak se mi to tenkráte líbilo, české sixties z toho jen čišely. Dnes koukám na film jinak. Bohatší o poznání souvislostí i o poznání textů a melodií dnes už notoricky známých písní. Starci na chmelu jsou fajn a když je v Tv někde vidím, většinou u nich zůstanu... Tři chmelové šištičky. * * * ()

Galerie (11)

Zajímavosti (31)

  • V roce 2000 režisér Ladislav Rychman vzpomínal na filmové písničky: "Posluchač si asi nevědomí, že v nahrávkách písní, jak je nyní známe, je několik zvláštností. Tak třeba jedna z hlavních písní 'Milenci v texaskách' v tomto vydání ve filmu vůbec není. Žádné texasky ani ženění bez požehnání úřadů. Až tepve od veršů 'tak jeden mladík s jednou slečnou...' je píseň zpívaná třemi černě oděnými mladíky s kytarami (i když ve skutečnosti zpívali jen dva) věrně podle závěru filmu. Verze 'Milenci v texaskách' byla nahrána až dodatečně jako jakési krédo filmu. Také písně 'Život je bílý dům' a 'Kdyby sis oči vyplakala' se ve filmu nezpívají, ale jen recitují. Musím se přiznat, že jsem nechtěl (nebo tehdy ještě neměl odvahu?) aby se herci v příliš dramatických scénách rozezpívali. Ale věřím, že všechny ty krásné melodie a krásné texty - které stále žily, i když film byl zakázaný - se budou líbit i od roku 2000 výše." (NIRO)
  • Honorár predstaviteľky Hanky, Ivany Pavlovej, bol 12 000 Kčs. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno