Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že je to takové naivní, ale vlastně proč ne, příběhu (na kterém Starci zrovna moc nestaví) to moc neublíží. Stejně tak někoho může naštvat to občasné soudruhování a tak, ale bez toho to v té době moc nešlo. Film stojí na výborných písničkách, milém příběhu (milostná linka) a občasném humoru. No a jelikož Starci víceméně splnili moje očekávání, tak nemám s hodnocením větší problém. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, nadprůměrně nabitý trefnými hláškami, které zapříčiňuje vytříbená mluva zúčastněných studentů, i stejně výstižnými hudebními texty. Film, který má velmi silnou vypovídající hodnotu. Film, proti kterému jsou Renčovi Rebelové, až neuvěřitelně směšnou záležitostí. Vladimír Pucholt si ponechává svou komediální tvář, která perfektně kontrastuje s jeho tváří rebelskou, vzpurnou, ale i naprosto upřímnou a zamilovanou. Samotář, kterého nikdy nevidíte s ostatními a hloubajícího o nesmyslech, je zde postaven proti kryse s poctivou fasádou. Do toho přidáme ještě takovou malou, tlustou, co má tatínka u dráhy a máme tady teenagerskou love story ze 60tých let, kterou tato generace nemohla prožít nikde jinde, než na pionýrském táboře, lyžáku, či povinné chmelové brigádě. Výborné melodie, naprosto precizní režie, různé agitaci parodující výjevy - FILIPOVA METODA, NÁŠ VZOR! A vůbec celková atmosféra snímku je mimořádná. Upřímná a čistá láska vs. nekompromisně smýšlející učitelský sbor, plně odrážející svou dobu "Já to beru soudružko, až na tu hanbu a opovržení..." Love story se mění v nelehké drama a konec je naprosto otevřený. Vstříc dalším zítřkům, které předznamenaly Pražské jaro a jeho bohužel krvavou dohru. Ojedinělý a výjimečný film. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Starci na chmelu mají všechno co má správný muzikál mít, ať už jsou to dobří herci, skvělá atmosféra, ale hlavně překrásné nadčasové písničky, kdo by neznal nápěv:"Ten příběh, který uvidíte a co tak divně začíná, ten mohlo prožít vaše dítě, ať chce či nechce rodina". Určitě ho lze zařadit mezi nejlepší a nejslavnější české muzikály. V době vzniku obsahoval všechny typické rysy své doby, které se v dnešní době někomu nemusí líbit, ale mě to nevadí, protozě ty překrásné písně to všechno vynahradí. Klasika, která nestárne...... ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Mě osobně překvapilo, že i v 60. letech se natočilo něco jako teenagerovské komedie. V tomto případě říznuté s muzikálem. Příběhově mě to kupodivu zaujalo více než hudebně. K písním řeknu toto: 3-4 písničky se mi opravdu líbily (taky je ještě dnes často slýchám), ale nad některými jsem prostě musel jen kroutit hlavou, co je člověk schopen vymyslet za dementní text. Holt dnes už se poslouchá něco jiného, ale za příběh, který mě potěšil a za prvenství nakonec těch pět dám. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Keby mi niekto v roku 1964 povedal, že tento film je možné hodnotiť menej, ako 5 hviezdičkami, neveril by som mu. Bol som iba o rok starší, ako brigádnici, nikdy som sa nezúčastnil chmeľovej brigády a napriek tomu som ho vnímal ako generačný. Nie nadčasový, ako sa tu často píše. Hodne zostarol, pretože bol produktom doby, aj keď v niektorých momentoch sa opatrne staval na zadné. Takže súčasné tri hviezdičky sú hodnotením šesťdesiatnika, hodnotením výsledným, hodnotením toho dobrého, čo pretrvalo. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (30)

  • Roli Honzy měl původně ztvárnit Josef Laufer, který se ale zdál některým tvůrcům příliš "exotický". Postava nakonec připadla Miloši Zavadilovi. Choreograf Josef Koníček ovšem nechtěl o zpěváka přijít, nabídl mu proto roli jednoho z černě oděných kytaristů. (Zdroj: NFA)
  • Keď videl film riaditeľ Viedenskej štátnej opery, ponúkol Milošovi Zavadilovi (Honza), aby hral vo West Side Story hlavnú mužskú postavu. (Raccoon.city)
  • Původně měl film režírovat Zdeněk Podskalský st. , ale přiznal se, že se mu strašně nelíbil scénář, měl averzi na příběhy z brigád a první lásky. (cariada)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama