Reklama

Reklama

Starci na chmelu

  • angličtina Green Gold
TV spot
Československo, 1964, 88 min

Obsahy(1)

Do hezké studentky Hanky se na chmelové brigádě zamiluje její zásadový spolužák Filip. Dívka se přestěhuje do mladíkova útočiště v podkroví, jejich čistá láska však naráží na závist jejího zhrzeného nápadníka a na nepochopení dospělých, kteří nedokázali zůstat mladí. Rychmanův muzikál o první lásce a o prvním „hříchu" dodnes zaujme mladistvým idealismem, ale také generační revoltou vůči pokrytecké morálce duševních starců všeho druhu i věku. (AČFK)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Až do včerejška jste nám všichni strašně křivdili, dnes nás už soudíte právem." Jako nadšenej účastník tří chmelovejch brigád mohu jen konstatovat, že pokud by mě někdo soudil za sex při těchto akcích, tak by to vždycky bylo právem. V šedesátejch letech se však ještě na morálku hledělo bystrým okem, což rozhodně nevadí, když skvělou hudbu doplňují úderně naivní texty a příběh zamilovanejch je ve svý jednoduchosti snad až dokonalej. I já bych zkrátka chtěl být nejšťastnějším brigádníkem v celým žateckým okrese. ()

HareS 

všechny recenze uživatele

Príbeh Romea a Júlie zasadený na český vidiek do pozadia chmeľovej brigády je zaujímavo zrežírovaný a so zapamätaniahodnými piesňami (a Vladimírom Pucholtom opäť par excellence zahraný). Jednoducho dôkaz, že v 60. rokoch českého filmu nebol priestor iba pre umelecké skvosty, ale aj pre filmy väčšinových žánrov, akým muzikál rozhodne je. A tých pár budovateľských záchvevov, ktoré už mali byť v týchto rokoch dávno za nami sa dá predsa ľahko pretrpieť. 75% ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ať koukám, jak koukám, nic pozoruhodného na tom nevidím. Z písní jsou dnes zaslouženě evergreeny, ale příběh je víc než jednoduchý a nic moc nevypovídající, což je asi rozšířená nemoc nejen filmových muzikálů, a z ansámblu výrazněji vyčnívají jen bezelstný Pucholt a profesorka Ireny Kačírkové. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu dobu vzniku, ve které museli být Starci přímo zjevením, a leckteré scény dýchají svěžím studentským vtipem. Pro mě ale zůstává králem - či spíše královnou - českých muzikálů Noc na Karlštejně. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Nejenže v muzikálu herci nezpívají, ale často ani tu pusu včas otevřít neumí. Nejenže vypravěči na kytary nehrají, ale ani tu hru předstírat neumí. Nemám nic proti lásce ani zamilovaným, ale ve Starcích je zamilovanost podávána v tak směšném světle, ž bych se snad ani nikdy zamilovat nechtěl, kdybych měl vycházet pouze z tohoto filmu. Určitě bych byl méně kritický, kdybych k našemu slavnému párečku cítil alespoň minimální sympatie. Nic takového jsem však k těmto dvěma samozvaným Übermenschen s nosánky nahoru, myslícími si, že jsou něco víc, a tak si v naprostém klidu zařídí na půdě domácnost, zatímco ostatní nocují po desítkách na zemi v jednom pokoji, necítil. Jedna hvězda za některé vydařené písničky... 20% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Sice se tu na plakátu zobrazuje "Nejslavnější český muzikál", ale to mi nezabrání dát mu tak nízkou známku. Písničky jsem měl naposlouchané a líbili se mi, ale když jsem ten film kdysi na přelomu století viděl, tak dějově mě skoro vůbec nezaujal. Kromě soundtracku, choreografie a slušných hereckých výkonů vidím jediné větší pozitivum filmu, že hezky ukazuje budovatelskou náladu tehdy mladých a naivních. A když už jsem napsal komentář, tak nemám víc důvodů se k tomuto "československému skvostu" vracet. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (30)

  • Jeden komparzista sa zaslúžil o vznik nového tanca, ktorý bol pomenovaný "Hot Needle" - horúca ihla. Josef Koníček si všimol, že tanečník si pri rozcvičovaní len tak z radosti povyskočil. Choreografa figúra zaujala a inšpirovala ho k pôsobivej tanečnej scéne. (Raccoon.city)
  • S ohledem na velké taneční scény probíhaly konkurzy v Praze, Bratislavě a Košicích. Přesná čísla o počtu zúčastněných se liší, nejčastěji se mluví o 1 200 adeptech. Vybrané jednice dostal na starost známý choreograf Josef Koníček. (Hans.)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama