Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatický příběh slibného mladého herce zasazený do počátku padesátých let dvacátého století. Mnoho mladých lidí tehdy muselo volit stejně jako on: totalitnímu režimu se postavit, přizpůsobit, nebo se na něm dokonce aktivně podílet. Volba hlavní postavy minisérie Herec je přitom ještě o řád složitější. Standa v sobě totiž skrývá velké tajemství. Pro někoho traumatizující handicap, pro něj však překvapivá cesta ke kariéře. Minisérie je studií lidského charakteru a jednání ve vyhrocených situacích, kdy otázka morálky a chování hrdiny není zdaleka jednoznačná. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Dvě epizody děj příliš nespěchá, zaměřuje se na Standu Láníka, jeho nejbližší okolí, ale i hutnou atmosféru. Tohle mi velmi sedlo, dění mimo pana herce, pozadí jeho příběhu, všudypřítomný strach, ať už jste v jakékoliv stranické pozici. Nebo v jeho rodině, bytě... tady k navození strachu stačí pouhý zvonek a neodbytný soused za dveřmi. Právě tím zaměřením na postavy a hutnou atmosféru připomene Herec to lepší z tvorby zaměřující se na padesátá léta. Proto jsem příliš nepochopil odbočku na statek, ta totiž oproti zbytku působí značně nedomyšleně, navíc je úplně zbytečná. Když už, tak se tohle mohlo jen zmínit v rozhovoru a jít na poslední akci, poslední pointu. Ty dělají Láníka tím, čím je, nikoliv nadějným matematikem, ale hercem, který svoji roli nikdy neopouští. Poprvé překvapí, aby se podruhé čekalo, jestli v jeho přístupu k věci přijde nějaká změna. Jan Cina působí takovým nejednoznačným dojmem, což mi k postavě, u které si nemůže být jistý nikdo, vlastně velmi sedne. Ale abych třetí epizodu jen nehanil, krom závěru je tu ještě část "v čekárně", kde se na průhledném skle nad Láníkem střídají boty a psychický nápor je doslova cítit. 75% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

V padesátých letech by asi nikdo z nás žít nechtěl, o tom není pochyb. Dusná, tíživá a depresivní doba, která nenechala nikoho v klidu ani ty, kteří drželi otěže moci. A tudíž každý dělal co mohl podle svého vědomí, svědomí a morální integrity, aby přežil. Stěží někomu něco vyčítat nebo ukazovat prstem, mluvím tedy za sebe, když jsem tu dobu nezažil. Herec tohle temné období naší historie vykresluje věrně a bez příkras. Bylo mi až fyzicky špatně, ale ambivalentně zase až euforicky očima filmového fanouška. Herec je totiž mistrně napsán, natočen a především zahrán - trojlístek Cina, Boková a Maximová jsme považoval na Českých lvech za černé koně, protože kdyby letos nebyla taková konkurence, tak minimálně Cina by musel bodovat. Dlouho tvrdím, že to nejkomplexnější talent a každým dalším počinem to potvrzuje. Neskutečný výkon, smekám, ale smekám přede všemi, poněvadž se mi líbili úplně všichni, i ty nejmenší role. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K dokonalému zpracování mi tu chybí to, aby tu bylo více scén ze samotného prostředí divadla či filmu. V tomto ohledu nejvíce moje očekávání splňuje druhý díl, ale ve zbylých je těchto scén na můj vkus příliš málo. Každopádně se však jedná o velmi kvalitně zpracované dobové dílo, na kterém jde poznat zručná práce Petera Bebjaka, který navazuje na svá předchozí TV díla. Herecký koncert Fingera ve vedlejší roli pro mě o něco zastiňuje dobrého Cinu v hlavní roli, který se zde dostal asi na své herecké maximum. Pochvalu zaslouží také houslový motiv, který se napříč díly objevuje... Jestli to takto mohlo v té době určitě probíhat? 100% ano... Je dobré točit stále filmy o této době? 100% ano. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem je silne pozitívny, ale ten záver ma nenadchol. Prvé dve časti priniesli obraty v deji, tajomstvá, preto som očakával finále vo veľkom štýle. A hoci malo v sebe štipku prekvapenia, na základe konania danej osoby počas celého deja sa dalo predpokladať, že to skončí asi takto. V každom prípade jeden z najlepších českých mini-seriálov v roku 2020. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

ČT tyhle dobové minisérie prostě umí, ještěže ji máme. Tvůrce musím opravdu pochválit. Scénář je fakt silnej a ačkoliv prostřední část byla nepatrně slabší, první a třetí díl byli skutečně mimořádné zážitky, a to nejen (ale hlavně) po stránce herecké, lepší než Jan Cina byl snad jen Adrian Jastraban v roli opravdu mimořádné komunistické svině. Špičkové drama, které může slabším povahám klidně způsobit solidní dávku deprese a hnusu. Mimořádná filmařina s opravdu hutnou atmosférou. Herec si rozhodně zaslouží všechny myslitelné ceny a nominace, takhle dobrý byl naposledy Zločin v Polné, a ani ten nebyl dobrý tak, jako je Herec. Nebudu to dále okecávat, ta výpověď doby a hlavně charakteru je skutečně mimořádná. 100%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (11)

  • Seriál se natáčel v Praze, v Hudlicích (důl Gabriela), v Terezíně (pevnost) a na zámku Průhonice. (SONY_)
  • Příběh se odehrává v roce 1953. (SONY_)
  • Režisér Peter Bebjak si osobně vybral do hlavní role Jenovéfu Bokovou, aniž by prošla castingem či kamerovými zkouškami. Jenovéfa Boková roli přijala, aniž by si přečetla scénář. Role jí nabídnuta 2 roky před natáčením. (rublik05)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama