Reklama

Reklama

Nanuk - člověk primitivní

  • USA Nanook of the North (více)

Obsahy(1)

Život Eskymáků před kontaktem s Evropany. Celý film, včetně slavného lovu na mrože, byl - logicky - zinscenován pro kameru. Pro zúčastněné to ale nebylo hraní rolí, reální jsou tu jak lidé, tak způsob života předků, který předvádějí. Nejslavnější, vlastně přímo archetypický němý příspěvek americké kinematografie k žánru, který byl nejlepší pokaždé, když byl sám sobě "nevěrný". O tři roky později, v Moaně, ukazuje pak Flaherty, jaké zkoušky podstupují lidé, kteří nejsou, tak jako Nanuk, vystaveni trvalému boji o přežití.
(NFA)

(více)

Recenze (99)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem měla možnost zhlédnout asi první dokument, který byl natočen. Toto je opět jeden z těch filmů, o který bych se asi nezajímala, kdybych nestudovala to, co studuju. Nanuk velice hezky vykresluje člověka - čistého a statečného v boji s krutou přírodou, navíc se člověk "poučí", jak takoví lidé vůbec žijí. Pro mě prostě krystalicky čistý film s milými scénami, ale i s velmi silně emotivními scénami, který stojí za to vidět. Dneska už ale asi bohužel nepřitáhne tolik lidí, což je určitě škoda. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

(01/04/14, Cooltour, Ostrava) Ať už dokument nebo sehrané dobrodružné drama, pořád je to jedinečný a fascinující snímek z pro mě nepředstavitelného prostředí. Dokonalý živý soundtrack v ostravském Cooltouru svými vokálními kreacemi zajistila kanadská Inuitka Tanya Tagak s kapelou, takže ve výsledku šlo vlastně o velmi intenzivní víceprvkové performance, jaké by jen těžko hledalo obdoby. Aprílový zážitek jedna báseň. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních dokumentů, které byly kdy vytvořeny. "Nanuk - primitivní člověk" si ale získal celkem dost kritiků hlavně proto, že kamera zde není jen jako nástroj, který zaznamenává, ale muž za ní je i tím, kdo koordinuje. Je to částečně hrané, protože Flaherty chtě jednoduše mít dobré záběry. Vzhledem k tomu, že si svůj předchozí materiál, kterého byly hodiny, spálil, nechtěl už točit něco, co pro něj nebude dokonalé. A svým způsobem to dokonalé je. Na svou dobu zajímavé, místy sirové, jak tím, co vidíme, tak tím, co cítíme, scény, se dokáží vrýt do paměti, ale hlavně dokáží prezentovat život těch, kteří jsou zde zobrazeni. Věříte, že takhle žijí, a uvědomíte si, že vy takhle žít nechcete. Silný dokument, který rozhodně překvapí kvalitou obrazu i po více jak 90 letech. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nanuk je dokument se vším všudy - nádherné záběry přírody, zvířat a kultury a k tomu (nemluvený) komentář, aby byl divák v obraze. Po zhlédnutí jsem byl obohacen o mnohé poznatky z oblasti eskymáckého lovu a "architektury" (iglú), takže jsem spokojený. A musím říct, že ti psi (nebo vlci, kdo ví) byli chudáci, a proto se ani nedivím, že jim občas ujeli nervy a prostě se porvali. Solidně natočený film, u něhož je "škoda", že vznikl v němé éře, protože přece jen je u dokumentů mluvené slovo (alespoň pro mě) důležité. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice významný, působivý a drsný dokument o lidech zápasících s přírodou. [8/10] (Revillon Fréres, Pathé Exchange) (Němý, čb. /// Produkce: Robert J. Flaherty /// Scénář: Robert J. Flaherty /// Kamera: Robert J. Flaherty /// Hudba: Stanley Silverman) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (16)

Zajímavosti (15)

  • V roce 1916 se film začal promítat na soukromých představeních v Torontu. Sklidil nadšený ohlas, ale když se režisér chystal filmové pásy zaslat do USA, upadl mu popel z cigarety a všechny jeho negativy - 10 000 metrů - skončily v plamenech. Flahertymu trvalo léta, než sehnal dost peněz, aby se mohl vrátit na sever a opět točit. (Aridara)
  • Velké hollywoodské společnosti odmítly film distribuovat, ale ujala se ho nezávislá společnost Pathé Exchange. (raininface)
  • Autor filmu Flaherty pracoval jako geolog v kanadské subarktidě. Dokument pak vznikl díky tomu, že mu kdosi před jednou z výprav navrhl, aby si sebou vzal filmovou kamerum, načež během několika let natočil hodiny materiálu, na němž zachytil krajinu i její obyvatele. (Aridara)

Reklama

Reklama