Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Základem příběhu Vrah skrývá tvář je skutečný případ sedminásobného vraha Mrázka, který svého času vzbudil u veřejnosti velkou pozornost. Major Kalaš a jeho pomocník nadporučík Varga řeší složitý případ série vražd mladých žen. Nakonec se rozhodnou k riskantnímu pokusu – provedou rekonstrukci přepadení dívky, která jako jediná unikla smrti. Dívka však trpí psychickou poruchou a hrozí nebezpečí, že se její stav po rekonstrukci ještě zhorší… O vystižení atmosféry a tísnivého pocitu lidí žijících v kraji, kde se pohybuje neznámý vrah, se postarala i citlivá kamera Jiřího Vojty. Vedle Rudolfa Hrušínského se setkáte s Radoslavem Brzobohatým, Jiřím Pleskotem, Ferdinandem Krůtou, ale i s MUDr. Miroslavem Plzákem, který zde vytvořil roli psychiatra. Snímek zanedlouho po premiéře získal Cenu za nejlepší film roku... Postava majora Kalaše v podání výborného Rudolfa Hrušínského se objevila ve čtyřech filmech režiséra Petra Schulhoffa: Strach (1963), Vrah skrývá tvář (1966), Po stopách krve (1969) a Diagnóza smrti (1979). (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Brilantní detektivka s výbornou černobílou kamerou a tísnivou až skličující atmosférou. V okolních lesích zapadlé vsi se začnou objevovat mrtvoly mladých žen. A jelikož se mezi sebou všichni navzájem znají, padá podezření na každého. Vrahem může být kdokoliv, což značně přispívá ke, už tak, hrůzné náladě celého příběhu. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nedaleko malé vesničky je v lesích nalezena zavražděna žena. Na místo přijíždí major Kalaš (Rudolf Hrušínský) se svými kolegy, a začíná odhalovat spletité nitky celého případu. Navíc zjišťuje, že zavražděná není jediná oběť vraha, a že už před několika měsíci se našlo mrtvé tělo jiné ženy, ukazující na stejného vraha. Ale podezřelých je hodně... Asi jsem byl hodně zmlsaný (opravdu) detektivními případy z Majora Zemana, a tak mi tento film přišel trochu moc roztahaný a vlastně nudný. Rád si společně s vyšetřovateli zkouším u detektivek pátrat, ale tady v tomto filmu mi to přišlo až příliš zamotané, a když nad tím tak přemýšlím, tak i k vlastnímu vrahovi se major Kalaš dostal tak říkajíc náhodou (i když způsob odhalení byl docela povedený). Tak jak mám výhrady k vlastnímu příběhu, tak nemám výhrad k atmosféře ani hereckému obsazení - obé je na vcelku ucházející a určitě přispívá k vcelku pozitivnímu pocitu z filmu... ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Ponurý a na svou dobu až neočekávaně kvalitní. Všechno zde běží tak jak má. Napětí je promyšleně stupňováno až k závěrečnému odhalení. Ostatně Schulhoff patřil k těm režisérům, jejichž filmy mě osobně skoro pokaždé zaujmou. A to navzdory i tomu, že je to detektivka zrozená v éře socialismu. Najít dnes kvalitní českou krimi se stává stále větší vzácností. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Slušné krimi s charizmatickým Hrušinským. Ono vo väčšine kriminálok skrýva vrah svoju tvár, čiže názov je veľmi neoriginálny. Atmosféra je dobrá, príbeh je celkom slušný, chválim hlavne spracovanie. Film však vyzerá o 10 rokov staršie, ako to má v 'občianskom'. Každopádne, je to čosi lepšie ako jeho priamy predchodca - Strach. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Tato detektivka má pro mne nějaké zvláštní kouzlo, protože vždy když na ni v televizi narazím, dodívám se. Líbí se mi to vyústění, kdy se na vraha dojde skoro až náhodně :-) Černobílá tomuto příběhu z depresivního prostředí zimního venkova vyloženě sluší a všeobecnou sklíčenost bělostný sníh dokonale podtrhuje. Hrušínského herecký projev a genialita v každé neznatelném gestu je prvotřídní. 85% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Na začátku filmu je záběr z Železného Brodu. (ČSFD)
  • V jednom ze záběrů scény prohlídky domu Míšovy babičky je nade dveřmi vidět nápis obsahující tříkrálové iniciály spolu s letopočtem 1965, ovšem film z roku 1966 je inspirovaný událostmi z roku 1957. (stefji)
  • Film bol natáčaný i na zámku Hrubý Rohozec pri meste Turnov. (dyfur)

Reklama

Reklama