Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (512)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Slušné road movie o dvou ženách, které souhra náhod a nevybouřené hormony svedly na dráhu desperátek. Susan Sarandon patří k mým nejoblíbenějším herečkám a odvádí výbornou práci, ale zdatně jí sekunduje i Geena Davis, kterou jinak moc nemusím. Film se opírá o krásné scenérie americké divočiny a je podmalován příjemnou muzikou. Ridley Scott se tentokrát umírnil, pokud se týče střihu a efektů, snad jen střetnutí s policisty, které skončí demolicí poloviny vozového parku místní policie, je typicky přepísklé a je natočené jednoduše na efekt. Celkový dojem: 70 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci snímok, ktorý je nielen klasickou road movie, ale aj pozoruhodnou výpoveďou o súčasnom svete, slobode, o vzťahoch medzi mužmi a ženami, získal Oscara za scenár. Nominované boli aj obe herečky, Ridley Scott ako režisér, kamera a strih. Geena Davis asi vo svojom najlepšom filme priam žiari. Jeden z najlepších a pre mňa najobľúbenejších filmových koncov. ()

Reklama

Melies

všechny recenze uživatele

? / 10 Zo všetkých filmov, ktoré som hodnotil, zo všetkých komentárov, ktoré som napísal, tento je ten najťažší. Prečo? Ešte nikdy som nevidel film tak plný protikladov, ešte nikdy som o nejakom nemal tak zmiešané pocity - a ešte nikdy som si nebol tak istý, že jedno vzhliadnutie je málo. Moje hodnotenie počas tých sto dvadsiatich deviatich minút stúpalo a klesalo ako korková zátka na rozbúrenom mori a ja som cítil v kostiach, že toto nebude jednoduché rozhodovanie. Celý snímok je Ridleyho zásluhou obalený do prekrásnemu šatu, ktorého sýte farby vyniknú hlavne pod pálivým stredoamerickým slnkom, no jeho osudový moment prišiel strašne priskoro a strašne náhle. A pritom stačilo tak málo, stačilo dať nám ešte chvíľu času, aby sme sa s postavami zžili a pochopili ich. Takto som mal pocit, akoby som začal čítať dobrú knihu, z ktorej niekto vytrhol prvých sto strán. Na druhej strane, film obsahuje niektoré tak krásne momenty, že som skoro zomrel od rozkoše - prieskumný vrtuľník úsmevne sa pohrávajúci s hustým kúdolom dymu stúpajúcim z trosiek kamiónu, spoločná fotografia pred cestou, ľudoprázdne prérie korunované panensky modrou nebeskou klenbou. Takýchto okamihov je tu toľko, že by ste ich nespočítali, no o to viac zamrzí ten prirýchli štart. Naše trápenie sa síce budú snažiť zmierniť vynikajúci herci, ale ani ich úpornému snaženiu sa nepodarí zmyť nám z jazyka pachuť premrhanej šance - šance na krásny, neopakovateľný filmový zážitok. Thelma a Luise tak pripomínajú obrovskú petardu pred výbuchom, ktorý nie a nie prísť. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejhezčích roadmovie a jeden z nejhezčích filmových závěrů. Před projekcí jsem nečekal, že mě dvouhodinová "feministická" jízda Susan Sarandon a Geeny Davis nějak nadchne - ale opak se stal pravdou. Krása, krása, krása, od prvních scén mi pak bylo jasné, že tohle mi překvapivě sedne. Díky, fixo, za upozornění na tenhle film :-) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem film viděl znovu a ubírám hvězdičku. Vzpomínám si, že mi tenkrát lezla na nervy Geena Davis, ale tentokrát mi lezla na nervy i Susan Sarandon. Nebylo mi těch postav líto, ani jsem jim nepřál nic dobrýho, protože mi obě přišly jako úplný krávy. Jediná postava, ke který šlo mít nějaký sympatie, byl detektiv v podání Harveyho Keitela. Zůstaly akorát tak ty hezký záběry na nekonečný silnice a Ford Thunderbird. Mám pocit, že jedinej opravdu dobrej Scottův film je Blade Runner. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (53)

  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 1991 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • O režii se jednoho času zajímal Richard Donner (celkem bylo zvažováno přes 40 režisérů, projekt měl vzniknout již roku 1983). (HellFire)
  • Kabriolet, ve kterém obě hlavní představitelky stráví většinu filmu, je Ford Thunderbird modelový ročník 1966. (Stejšn)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno