Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (53)

  • Geena Davis původně velmi stála o roli Louise (Susan Sarandon). Dokonce kvůli tomu celý rok uháněla producenta a režiséra Ridleyho Scotta. Když se s ní konečně setkal, Geena měla připravený sešit s poznámkami a spustila dlouhý monolog, v němž vysvětlovala, proč by Louise měla hrát právě ona. Nakonec si však uvědomila, že pro ni bude lepší role Thelmy. (oli009)
  • Jason Beghe, představitel policisty, který zastavil auto s Thelmou (Geena Davis) a Louisou (Susan Sarandon) v odlehlé poušti, improvizoval ve scéně, kdy mu Thelma přiložila hlaveň zbraně k hlavě předtím, než ho donutila vlézt do kufru služebního vozu. Rozbrečel se proto, aby jeho poměrně malá role byla více zapamatovatelná a zároveň nebyla netečná vůči požadavkům obou hlavních protagonistek. (oli009)
  • Scéna u bazénu, ve které Louise (Susan Sarandon) strhne Thelmě (Geena Davis) sluchátka z uší a vyděsí ji, nebyla plánovaná. Geena Davis k tomu uvedla, že podle scénáře měla vstát z lehátka, jakmile na ni Susan Sarandon zavolá z auta, ale protože měla Walkman tak nahlas, že ji neslyšela, musela se Susan zvednout a dojít pro ní. (oli009)
  • Celosvětová premiéra proběhla 20. května 1991 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Meryl Streep odstoupila z filmu z důvodu těhotenství. 12. června 1991 porodila svou nejmladší dceru Louisu. (kenny.h)
  • Kabriolet, ve kterém obě hlavní představitelky stráví většinu filmu, je Ford Thunderbird modelový ročník 1966. (Stejšn)
  • V roli zlodějíčka se objevil Brad Pitt, pro něhož byla tato práce vůbec první významnější rolí v Hollywoodu. (Beer Ceps)
  • Film inspiroval americkou pianistku a zpěvačku Tori Amos k napsání písně „Me and a Gun“, kde se zpovídá ze znásilnění, které zažila ve svých 21 letech. (HellFire)
  • Závěrečné honičky se zúčastnilo 24 policejních aut a 3 helikoptéry. (HellFire)
  • Autorka scénáře Callie Khouri chtěla původně film režírovat s nízkým rozpočtem a pojmout ho jako dokument. (HellFire)
  • O režii se jednoho času zajímal Richard Donner (celkem bylo zvažováno přes 40 režisérů, projekt měl vzniknout již roku 1983). (HellFire)

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama