Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Smith hraje s Genem Hackmanem ve strhujícím a napínavém thrilleru, kde se neustálá akce snoubí s nejvyspělejší technologií. Robert Clayton Dean je úspěšný washingtonský právník, u něhož - bez jeho vědomí – skončí video, které spojuje vysokého úředníka všemocné National Security Agency s politickou vraždou. Smrtonosná skupina dokonale vycvičených agentů NSA proti němu vede neúprosné tažení za použití té nejmodernější techniky, jehož cílem je Deana zdiskreditovat a získat zpět usvědčující důkazy. Členkou impozantního hvězdného obsazení je i Regina Kingová. Připravte se na ještě větší příval akce, zatímco Dean zoufale závodí s časem, aby získal zpět svůj kdysi normální život. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (617)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Rabin a Harry Gregson-Williams: 1. Main Titles [2:00] ,2. Enemy of the State Main Theme [2:55] ,3. Brill's Theme [3:28] ,4. The Ferry [1:16] ,5. Hotel Chase Part 2 [3:45] ,6. Zavitz Chase Part 1 [2:02] ,7. NSA Research [2:35] ,8. Brill and Dean Meet [4:13] ,9. Free Ferry [0:37] ,10. Nanny Drive [1:32] 11. Final Confrontation [8:43] ,12. Coal Yard Part 1 [3:42] ,13. Face to Face [3:09] ,14. The Tunnel Part 1 [1:57] ,15. Coal Yard Part 2 [4:53] ,16. Rachel's Found Dead [5:18] ,17. Wish You Were Here [1:59 ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Kamera tady, kamera tam, družice všude, kam se podívám... Tak tohle je skutečně akční film v pravém slova smyslu. Nepřítel státu má až nebezpečné tempo, v moderním hávu a za pomoci špičkových technologií, si Tony Scott pohrává nejen s hlavním hrdinou, ale i s divákem a hlavně - s nosnou a nadčasovou myšlenkou. Will Smith je tady opravdu skvělý a herecký bard Gene Hackman dodává filmu své charisma. Výborná a chytře natočená podívaná, kterou bych se nebál zařadit na druhé místo ve Scottově nabité filmografii. Hned za legendárního Posledního skauta, samozřejmě. P.S. Vynikající je Vladimír Brabec, jako dabér G. Hackmana. Máš něco, co oni chtějí! - Ale já nic nemám! Skvělý film. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Typická Scottovka. Rychlej střih, filtry, všechno letí kupředu, člověk si ani nestačí pořádně uvědomit o co komu jde a hopla, je tu finále. Nepodezírám Tonyho Scotta z nějakého poselství, jak by se z námětu možná mohlo zdát, protože všechno to sledování, všudypřítomné kamery, čidla, odposlechy apod. jen rozšiřují filter rate za vteřinu. S lepším scénářem a jiným režisérským přístupem by se mi to asi líbilo víc. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velmi inteligentní thriller, ve kterém se vystudovaný výtvarník Tony Scott snaží za každou cenu vyhnout fádnosti a náznaku všední šedi! V polovině 90.let našel svůj vlastní styl, kdy už se dá hovořit o jakési psychologii jeho postav a ze Scotta se stává jeden z nejlepších tvůrců akční oddechové zábavy. Divák útržkovitě získává informace, je uchvácen skokovou transfokací a v tomto případě i precizně propracovanou myšlenkou a invencemi nabitou (a jistou) režií. Proto se není čemu divit, že Nepřítele státu lze řadit mezi nejpovedenější díla akčního thrilleru na konci 90.let a před producentem Bruckheimerem jen smeknout! Navíc Smith už není v Americe chápán jako bavič a zpěvák, ale jeho filmy už řadu let drtivě lámou žebříčky návštěvnosti!! Ať už se podílí na thrilleru, sci-fi či romantické komedii (Hitch). ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Svižně natočený temný thriller umožňující divákovi nahlédnout pod pokličku tajných amerických organizací. Dynamická kamera, skvěle vybrané lokace a hlavně neuvěřitelné moderní technologie, které jsou schopné ukrást obyčejnému člověku soukromí. Právě to je na filmu značně znepokojující, vše co je v něm totiž zobrazováno skutečně existuje, přestože je film fikcí používá reálné prvky. Vynikajícím hercům v netradičních rolích výrazně napomáhá scénář, který jim dává dostatečný prostor k tomu aby se mohli předvést ve vší parádě. Nesmíme ovšem zapomínat na hlavní osobu tohoto filmu, režiséra Tonyho Scotta, který ukázal co všechno v něm je. Jeho režii bych mohl označit za bezchybnou a Nepřítele státu za zatím jeho nejlepší počin, ba možná za jeden z nejlepších thrillerů. Čím jsem však byl zklamán je hudební doprovod Trevora Rabina (skvělá hudba u České spojky), který nijak nevystupuje z jeho běžného standardu, právě naopak, trochu kolísá, naštěstí se to ale nijak zásadně nepodepisuje na celkové kvalitě filmu, proto můžu hodnotit plným počtem, který si Nepřítel státu jasně zasluhuje. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se od 5. listopadu 1997 do 6. dubna 1998 v Kalifornii, D.C. a Marylandu. (Varan)
  • Film hned několikrát odkazuje na snímek Rozhovor (1974), ve kterém si Gene Hackman (Brill) zahrál velice podobnou roli – některé zdroje dokonce označují Nepřítele státu za nepřímé pokračování. (Sony1994)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama