Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (879)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejznámnějších Cruisových snímků, který jsem ovšem za pecku nikdy nepovažoval. Cruise začal předvádět herectví až o něco později v Barvě peněz. V Top Gunu slouží pouze jako mladík s hezkých ksichtem na kterého letí ženské. Film samozřejmě hodně zestárl a letecké souboje jsou hlavně zpočátku hodně nepřehledné. Závěrečný je už zcela v pořádku. Za druhý díl jsem nikdy neorodoval, ale samozřejmě jsem zvědavý co přinese. 65% ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Jako člověk, který má intenzivní milostně-nostalgický poměr s osmdesátými lety, jako oddaný fanoušek Cheap Trick (střihnou si tu jednu synteticky poprockovou pecku od Harolda Faltermeyera), jako kupní síla, která má doma remasterovaný písničkový soundtrack (hlavní důvod tohoto mého počínání uveden výše), jako muž, jehož náhled na ženskou krásu se formoval v sedmé a osmé dekádě minulého století, a tudíž nemůže zcela ignorovat jistou ikoničnost Kelly McGillis, tedy jako takový tvor dávám tomuto chytře natočenému, ale obsahově příšerně tupému a odporně militantnímu filmu tři hvězdičky, pane generále. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Od kdy se čísla motorů letadel počítají od prava? :-). A je jedno jestli jde o B17, B52 nefo F14. Když Maverick volal, že mu zhasla jednička, na Tomcatu zhasla dvojka. S takovou by asi neměl být pilotem Top Gunu! ---------- Ale teď vážně. Ve své době to byl dobrý film. Film, který letecké fandy tady za železnou oponou potěšil pohledem na krásné palubní F14 a vůbec to celé zázemí letecké základny a letadlové lodi US NAVY. Samozřejmě jsme to viděli na videích ve všemožných kopiích s všemožnými dabingy. Ofiko to tu nešlo, protože Amíci tu sundávaj provokující Rusy. Ti samozřejmě nešli plně nahradit a tak tu místu Migů 28 (tento typ navíc neexistoval a neexistuje v ruském letectvu) létají s rudými hvězdami americké F5. Samozřejmě je do fiolmu zakomponována i láska, snad aby se v kinech nenudily naše drahé polovičky. Přeci jen Tom ve stíhačce pořád létající kdesi v modrém prostoru by byl asi málo. No závěrečnou americkou tleskačku si mohl Tony Scott odpustit a když už na to došlo tak si Tom a Val měli dát pořádnýho francouzáka. :-) V neposlední řadě je třeba si také uvědomit, že nebýt To Gunu nevznikla by hromada filmových parodií, kde se objevují zejména u pilotů ve vyhrocených okamžicích ztráty vědomí a flashbacky :-). Dnes film púsobí mírně úsměvně a reprezentuje tu klasiku osmdesátek, ale já jej posuzuji tehdejší optikou a mým nadšením po jeho dokoukání. Za mně je to tedy určite za 4 rakety AIM-9L Sidewinder. * * * * ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Barevná limonádka bez chuti a výjma akčního závěru i bez bublinek; zato cukrem se nešetřilo. V porovnání s jinými náborovkami do U.S. Army nemá Top Gun bůhvíjak ostrý drápek. Načasaný vytlemenec Maverick není tím typem hrdiny, kterému by divák upřímně fandil a nepřehledně zrežírovaným leteckým scénám z výcviku chybí adrenalim, protože vlastně o nic nejde. Zato když se konečně objeví ty zlé černé MiGy, když je Maverick "v plošné vývrtce a míří k oceánu", nebo když se záchraný vrtulník vznáší nad rozčeřenou mořskou hladinou, předvádí Tony Scott co umí. Všechny ostatní scény tvoří pouze tupou slaďárnu s reklamními záběry ocelových ptáků navlečenou do všudypřítomného koloritu osmdesátých let. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Akční klasika a zároveň film, co proslavil Toma Curise. Obdivuji Tonyho Scotta, který dokázal natočit něco tak náročného, jako jsou letecké záběry stíhaček. Ačkoli si tento film zaslouží zařadit do škatulky kultovních filmů, z dnešního hlediska se nejedná o počin, který by musel vidět úplně každý, nýbrž pouze milovníci tohoto žánru a samozřejmě filmoví fanoušci, kteří berou filmy trošku vážněji. Soundtrack skvělý...70% ()

Galerie (74)

Zajímavosti (121)

  • Michael Ironside (Jester) byl tak jako námořní důstojník tak přesvědčivý, že mu skuteční vojáci přítomní na natáčení na potkáni salutovali. (Dr Lizal)
  • Pete Mitchell (Tom Cruise) nosí bundu, na které je nápis „Far East Cruise 63-4“, který připomíná skutečnou cestu americké bitevní lodi po Japonsku, Tchaj-wanu a západním Pacifiku. (Geralt z Rivie)
  • Ve scéně, kdy Charlie (Kelly McGillis) nahání Mavericka (Tom Cruise) poté, co ji ignoroval, doslova prolítne křižovatkou, kde zastaví hned několik aut, včetně dvou automobilů jedoucích stejným směrem. Nicméně v následujícím záběru je tam pouze jedno auto. (Armin82)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama