Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější celovečerák s radou Vacátkem a jeho mordpartou. Těžko říct proč, jestli za to může můj milovaný klarinet, jehož podmanivé tóny provázejí celým snímkem, zapeklitost případu, který komplikují čachry továrníka, jeho syna a prokuristy, zištné ambice rodinných příslušníků melancholického a na smrt nemocného Krále v podání Vlastimila Brodského, jednoho z velikánů české kinematografie, a kapsáře Pepi Kapsy, kterého si střihnul žel už nebožtík Stanislav Fišer, pro něhož je to asi nejznámější role před kamerou vůbec. Zkrátka a dobře jsou to pěkné šachy. A k tomu všemu Kočka ze Záběhlic! Nemůžu jinak než za 5! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní půlhodinová scéna pitky v hostinci a cesty domů je úchvatná. Vacátko se objeví vlastně až pětatřicet minut po začátku. Film je načichlý starou dobou pražských floutků a poloprostitutek, krásně plyne a jak vidno, nikdo není bez hříchu. Moc se mi tenhle film líbil, je asi nejpodařenější z celé série. 100% ()

Reklama

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší z celovečerních Hříšňáků (možná společně s Dragounem). Sequens se nebál využít pomalu končíčé staré Prahy a ukazuje tak věrohodné exteriéry prvorepublikové Prahy, že mu to věříme. Herecké výkony výborné, děj možná trochu rozvláčný, ale přesto odpustím, že v jedné scéně se objeví nefalšovaný panelák. Kdybyste ho hledali, je to těsně před smrtí černého Krále, když Kopečný (Moučka) tankuje u svého zahradního domku vodu. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka. Dojem mi kazí můj "neoblíbenec" Ota Sklenčka - na ten jeho hlas jsem trochu alergický. Taky jsem pozdvihl obočí, když insp. Brůžek na konci říká, že by se ty peníze snad měly rozdat chudejm. Jojo, fabrikanti s nima čachrujou - tedy zabavit a fabriku taky. To komunisti opravu uměli... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Poslední celovečerní film ze série Hříšní lidé města pražského je nejsmutnější. Když zazní ten kouzelný klarinet, jsem v pasti. Mistr Liška dokázal každému filmu vtisknout tu pravou atmosféru, ať už se jednalo o cokoliv. Obsazení opět bezkonkurenční a zahrané s naprostým lidským umem, prostředí první republiky dokonalé. Hříšní lidé města pražského - ať už seriál nebo celovečerní filmy jsou nejlépe natočeným odkazem doby třicátých let minulého století - jak kriminálními případy, tak onou dobou, jak se dříve žilo. Jiří Sequens byl režisérem, který ve vyprávění prvorepublikových případů neměl konkurenci a velice rád se k jednotlivým dílům i seriálu pražské Čtyřky moc rád vracím. Takže někdy zase nashledanou pane rado Vacátko, pane Bouše, pane Brůžku a pane Mrázek (pozdravujte Kokiho). ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Približne v 35. minúte filmu, keď sa Král, študent, záhradkár a klarinetista vracajú v noci každý domov, je vidieť v diaľke za rodinným domom záhradkára vytŕčajúci veľký kus paneláka. (Gareth_Jones)

Reklama

Reklama