Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s některými hodnotícími, že by filmu klidně slušela stopáž dalšího dílu seriálu, zároveň ale musím konstatovat, že film je zajímavou kriminálkou i přes svou délku. Případ pana rady Vacátka je dostatečně zašmodrchaný a postavy mají dost prostoru na to ukázat, co je v nich. Rozuzlení příběhu je uspokojivé, i když se na něj čeká opravdu dlouho. S povděkem kvituji kvalitní herecké obsazení, včetně pana Krále a jeho kamarádů z mokré čtvrti v podání panů Brodského a Kemra. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější celovečerák s radou Vacátkem a jeho mordpartou. Těžko říct proč, jestli za to může můj milovaný klarinet, jehož podmanivé tóny provázejí celým snímkem, zapeklitost případu, který komplikují čachry továrníka, jeho syna a prokuristy, zištné ambice rodinných příslušníků melancholického a na smrt nemocného Krále v podání Vlastimila Brodského, jednoho z velikánů české kinematografie, a kapsáře Pepi Kapsy, kterého si střihnul žel už nebožtík Stanislav Fišer, pro něhož je to asi nejznámější role před kamerou vůbec. Zkrátka a dobře jsou to pěkné šachy. A k tomu všemu Kočka ze Záběhlic! Nemůžu jinak než za 5! ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Tento díl tetralogie mě bohužel až tolik nezaujal, i když téma zpronevěry státních peněz je jistě zajímavé a nejen filmařsky vděčné. V každém případě jako i v předchozích dílech lze ocenit tradiční detektivní skupinu v čele s radou Vacátkem, hudba Zdeňka Lišky filmu také dodává filmu tu správnou atmosféru, ostatně jako vždy a svými výstupy mě velmi bavil herec Stanislav Fišer, který patřil asi k tomu nejlepšímu, co film nabízel. Celkově tuto sérii TV filmů hodnotím velmi pozitivně a jako nadprůměrnou. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Nejslabší film s radou Vacátkem. Zbytečně dlouhé, nevtipné, nenapínavé. Většinu snímku jsem se nudil. Navíc víc než čtvrt filmu se rada Vacátko se svou partou ani na plátně neobjevil a já jsem byl nucen poslouchat rádoby smutný trachtát o životě a smrti rodinou zbídačeného inkasisty, který by se dal stáhnout do pěti minut. Zkrátka a dobře, Sequens tentokrát zklamal. ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší z celovečerních Hříšňáků (možná společně s Dragounem). Sequens se nebál využít pomalu končíčé staré Prahy a ukazuje tak věrohodné exteriéry prvorepublikové Prahy, že mu to věříme. Herecké výkony výborné, děj možná trochu rozvláčný, ale přesto odpustím, že v jedné scéně se objeví nefalšovaný panelák. Kdybyste ho hledali, je to těsně před smrtí černého Krále, když Kopečný (Moučka) tankuje u svého zahradního domku vodu. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

  • Režisér Sequens vzpomínal, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za láhev rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama