Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

Majkak 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé židovky, která si svou cestu nevybrala. Ačkoliv zpočátku bez výhrad přijímá vše, co se po ní požaduje, oči ji otvírá přístup manžela, kterého jí vybrali příbuzní. On je na tom stejně, byl oženěn bez možnosti vlastní volby. V podstatě je také obětí pravidel komunity. Když mu dojde, jak moc mu na Ester záleží, už je jaksi pozdě. Dokud byla příležitost něco změnit, radil se pouze s mámou a se sestrami. Citlivě natočeno, byť berlínská pasáž je víc symbolicko-snová než reálná. ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý námet a presvedčivé herecké výkony robia z Unorthodox prudko pozerateľnú záležitosť. Mám rada príbehy inšpirované skutočnosťou, hoci v tomto prípade sa príbeh odkláňa od pôvodnej zápletky, aj od pomerov v skutočnej komunite vo Williamsburgu. Najvyššiemu hodnoteniu bráni rozprávková nemecká zápletka a vyvrcholenie. Najsilnejšia zložka seriálu je vzťah manželskej dvojice, kde tvorcovia netlačia na pílu a vykresľujú ho veľmi citlivo a uveriteľne. ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

NETFLIX minisérie - (9/10). Neortodoxní je hrozně odvážné a to na něm cením ze všeho nejvíce. Navíc když je hlavní hrdinka Esty křehká a drobná, tak žasnete nad její odvahou a schopností bojovat s nehezkým osudem. Především chci vyzdvihnout, že něco takového vůbec vzniklo. Plno lidí včetně mě vůbec nevědělo, že taková komunita v New Yorku vůbec žije. Natož jaké jsou jejich tradice a způsob života. Pozoruhodné a zároveň děsivé. Respektuji tuto ideologii, ale jsem rád, že žiji v České republice, kde máme svobodu ve víře. Ten jejich jazyk je něco neskutečného a někdy to znělo až komicky, jak míchali angličtinu, němčinu a hebrejštinu dokupy. Menší počet dílů byl tady úplně akorát, protože to skončilo prakticky v tom nejlepším. Nejlepší epizoda: Epizoda 4 (E04) ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Jejich asketismus a maximy mne chytají za srdce již řadu let. Více takové tvorby, je třeba osvětu judaismu, zaslouží si to po všem tom utrpení. Nikdo se nemůže divit jejich pevným rodinným hodnotám, ne po hyenismu, kterým si jako štvaná zvěř prošli. Odráží a bude se to nadále odrážet v jejich genech, po generace. Být vývrhelem ve společnosti defacto dodnes posiluje o to víc jejich komunitu. Mohli bychom se konečně snažit, chtít je pochopit a naslouchat jim. Samozřejmě jsou archaickou komunitou uprostřed moderního světa, mají mezi sebou výjimky, které se chtějí z jejich zvyků vymanit, protože vidí, že lze žít i jinak, nežijí někde v džungli jako nějací domorodci a láká je tak zakázané a pokrokové, exkomunikace je tak nevyhnutelná, to je ale na uvážení dotčených a my jako neznabozi nemůžeme jejich možná utiskování či bláznovství, chcete-li, hodnotit. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o mladém manželství v ortodoxní židovské komunitě v New Yorku. O této uzavřené a tajemné skupině lidí se divák ledacos dozví. A není to vždy jen pozitivní. Resp. pozitivní je to jen výjimečně. Příběh o mladé ženě, která se rozhodla utéci a začít nový život v jiné zemi. Jenže komunita se nevzdává a je pevně rozhodnuta přivést ženu zpět. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Příběh je založen na skutečných událostech. (Azuko)
  • Herec Jeff Wilbusch (Moische) vyrostl v ultra ortodoxní chasid rodině. Má 13 sourozenců a komunitu se rozhodl opustit ve svých 13 letech. (Azuko)
  • Shira Haas (Esty) si byla nucena první natáčecí den oholit hlavu. Od té doby používala k natáčení scén z různých období života Esty paruky. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama