Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. (Forum Film CZ)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (442)

tron 

všechny recenze uživatele

Asi som už na takéto veci starý. Jednotke som dal 4*. Dvojka bola svojho času najlepší film, aký som videl toho roka v kine. Ale tentokrát som si vravel, že je fakt divné (a nerealistické, viem, som smiešny) analyzovať také blbosti, aké analyzujú postavy (aj v prípade, že im ide o holý život) a že je vysoko nepravdepodobné, aby posledné slová tesne pred smrťou boli silenou filmovou hláškou a nie niečím realistickým. Ono to samozrejme bolo vo všetkých dieloch série. Vrátane jednotky a dvojky. Je to ostatne poznávacie znamenie ságy. Ale pri päťke som si proste vravel, že už na to nemám, že ma to nebaví. Vreskot 5 nielenže nepredstavuje nič nové pod slnkom, ale dokonca som bol až nepríjemne zaskočený z toho, aký stereotypný a plný klišé to je. Jediná ako-tak originálna vec, ktorú piaty Vreskot prináša, je azda len (kvázi?)rafinovaná hra s ľakačkami. Čakáme, že sa vrah vynorí zo skrine, odpovedá tomu strih, vystupňovaná hudba i všetko ostatné... a ono nič. Následne (v rovnakej scéne) čakáme útok spoza dvier... zase nič. Potom čakáme útok zo vstavaného šatníka. Nič. A napokon vrah zaútočí, keď to už nečakáme. Neviem ako vám, ale že by to mne pripadalo ako nejak zvlášť inteligentný prístup, to vážne povedať nemôžem (a pri X-tom použití tohto nápadu som už len prevracal oči dohora). Rovnako ma sklamali postavy, ktoré mi nepripadali sympatické. Tešil som sa na starú partu, ale ako Cox a Arquette, tak Campbell majú skôr väčšie cameá, než plnohodnotný priestor. Vravel som si, že šokujúci záver síce neospravedlní dovtedajšiu nudu, ale možno filmu zabezpečí aspoň pár bodov k dobru. Samého ma zaskočilo, že sa žiadny šokujúci twist nekoná (!) a všetko končí strašne štandardne. Uvedomujem si, že snímke vyčítam jej trademarky. Je to ako vyčítať filmu Lassie, že obsahuje kóliu. Ale tak to cítim. „A to je všetko?“ pýtal som sa na konci. Je. S.U. potešil. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Úmorná nalejvárna banálních hororových trivií, která se vždycky musí toporně zastavit, aby prkenná teenagerská stafáž mohla otravně komentovat popkulturu. To fakt už nestačí, vždyť to dnes dělají i vánoční blockbustery za 190 milionů dolarů. Přes všechny řečičky je to ale ve strašení úplně impotentní, zato to zcela vážně řeší nějaká sesterská trápení. Jo a říkal jsem, jak hnusně a levně to vypadá? ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak snímek perfektně navazuje na původní sérii. Samozřejmě, je to slasher, tudíž by divák neměl čekat nic jiného, než krvavou vybíjenou. A tu zde má, včetně hry na kočku a myš, hry s divákem, který je záměrně voděn za nos, než zabiják udeří, odkazy na klasické série s masovými vrahy (Halloween, Pátek 13.) i další filmy (Babadook), vtip (tedy s tím se dost šetří, což vůbec nevadí) a napětí. A když má člověk pocit, že zahrozí nuda, hned dojde ke zvratu a smrt si brousí kosu, tedy nůž. Nu a práce s nožem je excelentní - proniká krkem, tváří, dlaní, nesčetněkrát se vnoří do těl nebohých obětí, a tak technici nestačí běhat s vědry krve, aby scény byly dosti šťavnaté. Uvítal jsem návrat starých známých, kteří zde dostali slušný prostor. Neve Campbellová je i ve svých letech šťabajzna! A pokud někdo tvrdí, že už podle otvírací scény znal vraha, tak jednoduše kecá. Jistě, není to intelektuální zábava, ba ani promyšlená psychologická hra. Jenže to by snad ani soudný divák nechtěl, anžto od toho jsou zcela jiné filmy. Snad jen mohlo zaznít více rockové muziky, ale i tak Nick Cave potěšil. Výborný je i nadhled, kdy se sice obáváte, ale současně vnímáte, že autoři se neberou až tak vážně. Ovšem útoky zabijáka jsou fakt brutální. Finále výživné a přesně v duchu hororových pravidel. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Strašná sračka. Znovu zrecyklovaný absolutně stejný obsah předchozích dílů. Kde vraha poznáte asi tak po 5 vteřinách, co ho spatříte a nezmate vás ani průhledný double bluff. Děj je o ničem a působí jako parodie na parodii Scary Movie. Mnohdy si u obdobných a zbytečných sraček říkám, zda to vůbec tvůrci mysleli vážně, kde je nějaká sebereflexe, proč vůbec takový paskvil opustil kdy střižnu a kolik promrdaného času mnoha lidí tento snímek stál. Film nefunguje ani jako horor ani jako thriller a ani jako komedie. Je to prázdná nádoba a vy celou dobu přesně víte, co se za pár okamžiků stane. Herci a herečky jsou k uzoufání a situaci nezachraňuje ani návrat retarda a dvou MILFek. Všechno se hroutí na základech položených velmi naivním, hloupým a debilním scénářem, který je k smrti nudný a absolutně vyčpělý. Více nepodařený byl snad jen třetí díl. Tenhle je někde na úrovni ubohého předchozího dílu. [20 %] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nový Vreskot je podľa mnohých starým dobrým Vreskotom z minulosti. A práve to je problém, podľa mňa to dnes už tak nefunguje ako kedysi. Ide len o pokus o zarobenie peňazí na nostalgii, hoci film implementoval aj prvky súčasnej doby. Nebola to katastrofa ako nový Matrix, ale predsa len, žiadna hororová sláva sa nekonala. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (33)

  • Dimension Films stratilo práva na sériu Scream, a tak ich odkúpili spoločnosti Lantern Entertainment a Spyglass Media Group. Toto je prvý diel, ktorý vznikol v ich produkcii. (beso74)
  • Sidney Prescott (Neve Campbell) a Sam Carpenter (Melissa Barrera) mají mimo hlavní roli ve franšíze společnou ještě jednu věc – dva členové jejich rodin byli vrahy v minulých filmech Vřískotu. V případě Sidney jde o jejího nevlastního bratra Romana Bridgera (vrah ve filmu Vřískot 3, 2000) a její sestřenici Jill Roberts (vrah ve filmu Vřískot 4, 2011), v případě Sam to byl její otec Billy Loomis (vrah ve filmu Vřískot 1, 1996) a její babička Nancy Loomis (vrah ve filmu Vřískot 2, 1997). (kesinaa)

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama