Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý začína ako "rozprávka", začína postupom času hustnúť, pridáva sa mysterióznosť a tajomnosť spolu s jemnou (teda len zdanlivo jemnou!) prímesou zakázaného, aby sa to celé pomaly a hypnoticky "zvrhlo" do fatálneho psycho vyústenia...Oceňujem perfektne zvládnutú prácu s gradáciou príbehu, nepredvídateľnosť deja a konania postáv, ako aj zaujímavé historické zasadenie celej story do jedného domu počas americkej občianskej vojny. Veľmi zaujímavé a originálne dielko, ktoré je síce výrazne artovo štylizované, ale vo svojej podstate rovnako drsné ako ďalšie eastwoodovky:) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Oklamaný je dobrý názov, ale možno ešte lepší je ten poľský - Oszukany. Lebo Clint sa veru nezdá, ale aj bez cigary je to riadny neřád. Najmä v spoločnosti sedem nie všetko vábivých žien, ale stále žien, no a v čase vojny, keď ostatní čakajú, kedy ich prepichne bajonet, radšej použiješ ten svoj na niečo príjemnejšie. Avšak film prináša aj varovanie pre mužov: So ženami sa nezahrávajte. Najmä vtedy, keď ste im vydaný na milosť či nemilosť... Škoda, že film sa vďaka zlej propagácii stal prepadákom, pretože je to zabudnutý unikát v Eastwoodovej tvorbe. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Vynořují se mi téměř asociace s antickými dramaty. Zcela zvláštní atmosféra nenormálnosti, tajemna, nepředvídatelnosti, ale na druhé straně zase naprostá pochopitelnost a logika v jednání všech postav. Přitom stěží uhodnete, kudy se bude vyvíjet příští sekvence, natož pak samotný závěr. Při vší zdánlivé nepravděpdobnosti člověk musí připustit, že takhle svět ve skutečnosti opravdu funguje. Hvězdičku má nutkání ubrat pro, zdálo se mi, přece jen pomalejší rozjezd, ale měl bych pocit, že tím filmu křivdím. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterých si před jejich shlédnutím radši nic nečtěte. Jakékoliv spoilery o vývoji děje totiž nutně vedou k tomu, že si malé náznaky toho, jak by se děj mohl vyvíjet, vůbec neužijete. Postavy kloužou na hraně dobra a zla, často překvapují svými náhlými činy, ale pokud se nad jejich vývojem zamyslíte, není vlastně nijak nepředvídatelný. To jen my doplácíme na to, že jsme ve filmu zvyklí na určité postupy a cokoliv, co se jim vymyká, nás vyvede z míry. Mám hodně ráda podobné filmy, filmy, které dokáží zkombinovat válku s uměleckým stylem a komorní drama se sexuální otevřeností. Už jen ten začátek. Mladá dívka jde sama v lese a náhodou naráží na krvácejícího vojáka, kterému se rozhodne odvést do bezpečí internátní školy. A tento čtyřicetiletý voják v podání Clinta Eastwooda hned při první příležitosti dívku políbí. Přitom herečce hrající onu dívku není 25, jak by bylo pro kinematografii typické, ale pouhých 11 let, stejně jako postavě ve filmu. Tomu se říká odvaha. Natočit něco podobného v 70. letech a do hlavní postavy obsadit chlapa hrajícího nejčastěji nemluvné drsňáky, kteří se vztahům se ženami zásadně vyhýbají, chtělo koule. V tomhle filmu je měli všichni, od scénáristy a režiséra přes Clinta Eastwooda až po celé ženské obsazení. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +silný filmový zážitek -nic zásadního mě nenapadá/// Téměř neviděný film, který teď uvedli v telce a mě se ho podařilo nepřehlédnout. Nebudu prozrazovat děj, to by byla škoda, tím bych vám jen zkazil ceklový dobrý zážitek. Navíc uživatelka StarsFan to vystihla za mě zcela přesně. Je to prostě film, který dokáže šokovat, dokáže si udržet vaši pozornost po celou dobu a pokud máte silný žaludek, budete ohromeni./// Celkem 79%/// ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Producent/režisér Don Siegel vo svojom životopise uvádza, že zakázal herečkám na pľaci používať mejkap, no niektoré ignorovali príkaz a dali si maskaru, rúž a lak na nechty. (Arsenal83)
  • Uvažovalo sa o niekoľkých názvoch tohto filmu. Okrem iných boli to: "Pussy-footing Down at the Old Plantation" a "On One I Walked". (Arsenal83)
  • Film sa podľa Siegela zaoberá témami sexu, násilia a pomsty a bol založený na "základnej túžbe žien kastrovať mužov", hoci ústrednou témou je muž, ktorý má pomer s viacerými ženami. (Arsenal83)

Reklama

Reklama