Reklama

Reklama

Stárnoucí pistolník John Bernard Books přijíždí do malého města, aby se ukryl před zvědavci a vybojoval nejtěžší zápas, souboj se zákeřnou chorobou. Bohužel, jeho po léta "pěstovaná" sláva - nikdy nepřekonaného střelce - jej neúprosně pronásleduje... (Česká televize)

Recenze (51)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Zajímavý a dobrý western a zároveň poslední filmová role Johna Wayna - postarší pistolník Books umírá na rakovinu a loučí se den po dni co nejdůstojněji se životem, zatímco si téměř všichni v městečku Carson City přejí jeho smrt, s výjimkou Booksovy bytné (Lauren Bacall) a jejího syna (mladičký budoucí slavný režisér Ron Howard). John Wayne odešel zanedlouho na stejnou nemoc jako jeho pistolník a s ním i největší představitel kladných hrdinů v historii westernů. Trailer: http://www.sms.cz/film/ostrostrelec_strelec/ukazka ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Strelec je z viacerých hľadísk akousi viditeľnou ozdobou epitafu najväčšej ikony žánru a pozorný divák v ňom môže badať hneď niekoľko očividných paradoxov, ktoré tento klasický western vedome či nevedome zobrazuje. Dejová línia sa datuje "až" do roku 1901 (čím sa vtedajšie lokácie viacej približovali mestským pomerom než čarokrásne priestranné pláne a ranče) a taktiež rok vzniku tohto filmu už dávno v úvodzovkách prekračoval tie časy, kedy westernové čaro nadobúdalo svoj zlatý vek (polodokumentárny look). Potešia cameá Jamesa Stewarta, návrat Lauren Bacall ako i chémia medzi ostrieľaným a rakovinou zvierajúcim pištoľníkom a jej synom, ktorého stvárnil neskôr úspešný režisér Ron Howard. Samozrejme, je to "len" ďalšia legenda, ale jej pozeranie vám prebehne existenčne rýchlejšie ako záblesky spomienok tohoto charizmatického a pre western najprínosnejšieho veterána. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Když jsem před cca 7 lety viděl prvních pár mluvených westernů z roku 1939, žánrem prakticky nepolíbený, tehdy jsem Waynovo Přepadení ocenil jako první western roku. A od té doby jich ještě pár bylo, i když Wayne netočil ty nejslavnější klasiky, ani nebyl nejlepší herec, byl to stejně král westernů. Jeho odcházení je poměrně autobiografické, stárnoucí pistolník/herec pro jehož pistolnictví/filmy už není v moderním světě (ve filmu 1901) místo a který umírá na rakovinu a chce odejít v záři slávy. Až na finální přestřelku prakticky bez akce, ale není to úplně smutná tryzna. Naopak je to skoro typická Waynovka, dialogy jiskří jako vždy, nechybí tu různé figurky zahrané spolehlivými herci (Morgan, Carradine, Crothers), Wayne se hádá s různými postavami, učí mladého kluka (Howard) a buduje si pouto s ráznou vdovou (Bacallová). Ale jak zpívají Olympici, ten film skrývá slzu pod usmáním... Každopádně krásný film, moc mě potěšil úvod se scénami ze starých Waynovek a možná i první western, kde se dokonale hodila nastupující moderna. Velice silné 4*. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jednou z prvních fotografií (str. 55) v knize Jamese Monaca "Jak číst film", je portrét Johna Waynea právě z tohoto filmu a s titulkem: "I na této nehybné fotografii tvář mluví za vše". A film mluví o Johnu Wayneovi střelci i Johnu Wayneovi herci, a je poctou oběma. Pozn. 1: Rakovina plic mu byla diagnostikována již v roce 1964. Pozn. 2: Podobně jak tvrdí cheyene *****, je Siegelovo dílo možno považovat za "loučením nejen se slavným hercem, ale též s westernem jako takovým". ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Dojemné loučení westernové ikony J.Wayna s žánrem v roli pistolníka, který umírá na rakovinu, je o to působivější, že se herec potýkal se stejným problémem (na nemoc si zřejmě zadělal při natáčení filmu o Čingischánovi, který byl realizován v blízkosti pokusných jaderných výbuchů). Další westernový matador-J.Stewart- se objevuje v roli lékaře a zrzavý hošík R.Howard jednou jako režisér natočí taktéž dobrý western: Ztracené. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • National Board of Review zařadil snímek mezi nejlepších deset filmů roku 1976. (Terva)
  • Herci Lauren Bacall, James Stewart, Richard Boone a John Carradine si ve filmu zahráli na žádost Johna Waynea. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Carson City v Nevadě a v kalifornském studiu Burbank. (Terva)

Reklama

Reklama