Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Shogun je jednou z nejslavnějších a nejoceňovanějších minisérií televizní historie. Richard Chamberlain se představuje jako anglický mořeplavec, jehož loď ztroskotala u japonského pobřeží na počátku 17. století. Velmi rychle je zatažen do světa boje o moc, kde se nepřátelský vojevůdce chce stát nejvyšším vojenským diktátorem - šógunem. Tento epický příběh lásky a války byl zcela natočen v Japonsku a je založen na knižním bestselleru Jamese Clavella. (Magic Box)

(více)

Recenze (106)

sepp 

všechny recenze uživatele

Opravdu vyborny serial, na ktery jsem rad koukal uz jako maly, kdyz ho davali jeste na CT2 pozde v noci a vsechny postavy byly namluveny v polskem stylu - jedinym clovekem, vcetne zenskych ;) Puvodne ma serial 10 po 60 min. epizod, Prima vysila mene, ale zato prodlouzene dily, takze myslim ze jde o nezkracenou verzi. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné TV spracovanie riadne tlustej knihy, ktoré vystihuje jej náladu aj napriek posunu k popularizácii predostretých tém a - čuduj sa svete! - aj po vyše štvrťstoročí svieže (akurát Marikó sa mi vtedy páčila viac, teraz je ale zase autentickejšia). Ako kultúrno-historický exkurz do pre našinca najpríťažlivejšej etapy pohnutej japonskej histórie pochybné (nie však nezmyselné), ako dobrodružný seriál... bezkonkurenčné! ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

I přes, na svou dobu jedinečný, pohled do kultury feudálního Japonska, malebné záběry okolní krajiny a charisma ústřední dvojice mi připadá, že celkový potenciál námětu nebyl využit na maximum... Závěrečný díl je pětihvězdný, škoda že to samé se nedá tvrdit o dobré polovině těch předchozích. Absence jakékoliv akce není tentokrát vůbec na škodu. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Výstižne priblížená japonská kultúra pre zvyšok sveta. V ich spoločnosti vládnu úplne odlišné zvyky a obyčaje ako v ostatnej spoločnosti. Hlavný hrdina mal veľké šťastie, prežil a dostal sa pomerne do dobrej spoločnosti, kde si ho vážili a uznávali, samozrejme, len v hraniciach, kým pre nich robil, to, čo po ňom požadovali. Aj napriek svojmu veku je seriál aj po toľkých rokoch stále "pozerateľný" s patričnou dôstojnosťou. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Pravda Shogun ukazuje velmi důkladně zvyky samurajského Japonska. Jenže je znát že od dob vzniku oběhlo více než čtvrt století. Místy nudí a většina akčních sekvencí v této době působí spíše trapně. Samotná výprava ani zdaleka není velkolepá. Přesto se jedná o mimořádný seriál. U Shoguna nejde ani tak o výpravu, jako o to jakým důkladným způsobem pojednává o rozdílech mezi dvěma světy - tím japonským a tím evropským. Dlouho se zdá že jasnou převahu má japonská kultura. Evropani vycházejí z tohoto souboje téměř pokaždé poraženi. Ovšem nemine nás ani několik překvapivých zvratů, které Shoguna posouvají zaslouženě mezi seriálovou elitu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (8)

  • James Clavell napsal svůj román, který byl předlohou k filmu, podle skutečných dobrodružství mořeplavce Willima Adamse, prvního Angličana, který doplul do Japonska. (Terva)
  • V české televizi bylo možné vidět dvouhodinový sestřih seriálu pod názvem Zajatec japonských ostrovů. Násilné a sexuální scény byly vystřižené. (Terva)
  • Velkou část osazenstva tvořili japonští herci. Jen tři z nich uměli anglicky. (Terva)

Související novinky

FX oživí Šóguna

FX oživí Šóguna

05.08.2018

Kabelovka FX (Fargo, Atlanta) hodlá oživit slavnou knihu Jamese Clavella Šógun v podobě desetidílné série. Prezident společnosti John Landgraf sdělil, že se jedná o jejich zatím nejambicióznější… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno