Reklama

Reklama

Šógun

(seriál)
Trailer 2
USA, 2024, 9 h 56 min (Minutáž: 54–71 min)

Předloha:

James Clavell (kniha)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Šógun produkční společnosti FX je originální adaptací románu Jamese Clavella a odehrává se v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (103)

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Dotek dokonalosti. Asi tohle mě napadá jako první poté, co jsem shlédl poslední díl seriálu Šógun. Na televizní poměry až nevídaný a komplexní počin, jaký nevídám moc často. Knihu Jamese Clavella jsem četl někdy před 20 lety, původní seriál jsem viděl někdy v 90. letech. A proto ani nijak neporovnávám. Tahle nejnovější adaptace má prostě vše, co bych očekával u každého obdobně tematického počinu a to včetně těch, které jsou určené pro velká plátna. Šógun má výtečnou výpravu, skvělé obsazení hlavních i vedlejších rolí (ach ty krásné Japonečky :) ), nádhernou kameru a podmanivou hudbu. Je opravdu těžké cokoliv zvlášť vyzdvihnout. Člověk si musí užívat to plíživé tempo, intriky a politikaření, zvlášť pokud se to odehrává v prostředí mnou oblíbeného Japonska. Zdejší kultura je prostě jedinečná, i když se na ní okem Evropana mnohdy díváme s údivem. Ale to k tomu patří... Seriál vznikal několik let a je to na něm vidět. Tvůrci si vyhráli se všemi detaily. Je jasné, že další série naštěstí nehrozí, ale nebránil bych se tomu, kdyby se někdo vrhl i na další Clavellovy romány... ()

Tomacek 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se do žádného seriálu takto neponořil.     Naprosto dokonalý vývoj postav, což poukazuje na neuvěřitelný scénář s obsahem dialogů toho druhu, že si je budete pamatovat dlouho po zhlédnutí epizody. Seriál je směs dobrodružného a romantického drama, a jelikož už jsme u toho slova ,,romantické", tak i tyto části mě dokázaly svým půvabem dojat k slzám (viz. EP.3, EP.4, EP.9, EP.10). Práce s kamerou je naprosto úchvatná ne-li úplně precizní, a když se k tomu přidá ta hudba, tak to jen vykresluje jak vznešeně tento seriál působí...   Každou epizodu jsem si užíval naplno a vždy jsem trucoval že už je konec. No nevím co teď, ale s poukazem na předchozí větičku můžu jít trucovat dál, a to proto že jsem celý seriál dokoukal...***** ()

Reklama

slord 

všechny recenze uživatele

Veľkolepé, no zároveň intímne, drsné a bez príkras, no zároveň krásne. Dialógy sú ostré ako čepeľ katany, no zároveň pohľady a výrazy tvárí vedia rezať do ešte hlbších miest. Historická mňamka, ktorá ma okamžite uhranula a s ľahkosťou preniesla do vtedajšieho Japonska, no dať tomuto seriálu zbohom je pre mňa naopak veľmi ťažké. ()

dragon94 

všechny recenze uživatele

Shōgun od počátku zaujal skvělým vizuálem, tématem střetu kultur, výborně představeným a propracovaným světem a příslibem něčeho mohutného, co ale nakonec vůbec nepřišlo.  Seriál v prvních 4 epizodách nádherně představil svět a načrtl několik možných směrů, kterými se mohl vydat a všechny vypadali hrozně lákavě, aby pak nakonec zůstal přešlapovat na místě a nevydal se vlastně nikam.  Po 4. epizodě se ze seriálu absolutně vytratilo veškeré tempo, děj, zajímavost. Pořád se jen mluvilo a mluvilo a nic se nedělo, a když už tak akorát nějaká maličkost v jedné scéně. Až to dopadlo tak, že se ze seriálu, na který jsem se týden co týden velice těšil, stal seriál, na který jsem si pomalu ani nevzpomněl. Dějově se cosi začalo dít až v předposledním díle, aby to nakonec celé skončilo tak nějak nijak.  Nemůžu říct, že by se mi ukončení seriálu úplně nelíbilo. Byl to konec jako z nějaké tragické poezie a svým způsobem to k tomu i sedělo. Na druhou stranu to zajímavé z něj bylo velmi nevěrohodné, plné nesmyslů a pomyslných berliček. Celkově bych řekl, že seriál nejlépe vystihuje název jedné ze Shakespearových her: "Mnoho povyku pro nic." 2* 50% ()

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Vše na seriálu je uděláno s největší precizností, hlavně scenáristicky a produkčně je to bezchybný. Ale prostě furt jsem vyhledával tu jednu bitvu, kterou jsem nedostal. Chápu, že právě kvůli pozvolnému tempu je tento seriál tak vynikající a není o bitvách, ale o dialozích s politikou a japonskou kulturou, ale pro mě to bylo až moc pozvolné tempo. Jinak jsem zde snad nenašel jedinou chybu, i herci výborní, hlavně skvěle napsaný Cosmo v roli Andžina, Hirojuki Sanada je mistr a i všichni ve vedlejších rolích byli skvělý. Hranice 4 a 5. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (7)

  • Styl kraul, kterým John Blackthorne (Cosmo Jarvis) plave v moři, Evropa 17. století neznala. Evropané plavali stylem prsa a s kraulem se oficiálně poprvé potkali až v roce 1844, když ho v Londýně předvedli dva severoameričtí Indiáni. (Jirka_Šč)
  • John Blackthorne (Cosmo Jarvis) obdrží jako hatamoto roční plat 240 koku. Jeho předobraz, William Adams (1564–1620), dostal jako hatamoto roční plat 250 koku. (Jirka_Šč)
  • Nattō, pokrm se slizkou strukturou, který Mariko (Anna Sawai) večeří a John Blackthorne (Cosmo Jarvis) projeví zájem ochutnat, se vyrábí z vařených sojových bobů fermetovaných bakteriální kulturou Bacillus subtilis. (Jirka_Šč)

Související novinky

Minisérie Shōgun našla obsazení

Minisérie Shōgun našla obsazení

09.06.2021

Očekávaná minisérie Shōgun od stanice FX (Takoví normální Američané, Atlanta) konečně našla hlavní představitele. Minisérie, která bude podobně jako předchozí televizní adaptace vycházet ze… (více)

Reklama

Reklama