Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když je přepadena Attilova rodná vesnice a jeho otec i babička jsou zavražděni, podaří se mladému chlapci uniknout a přežít. O několik týdnů později ho najde otcův bratr Rua,, král jednoho z hunských kmenů, který mladého Attilu adoptuje, přesto ho mnozí varují, že se chlapec stane příčinou potíží, protože jeho adopcí se stává nejasným následnictví jeho syna Bleda. Svou cestu za slávou začne Attila setkáním s Galen, věštkyní, která mu vysvětlí hunské legendy a dá mu cíl i směr jeho příštího snažení. Když Attila dospěje, stává se jeho hlavním sokem nevlastní bratr Bled, se kterým zápasí nejen o trůn, ale také o krásnou N'Karu, do které se Attila zamiluje, přestože ji Bled prohlásil za svou. S pomocí Galeny se Attila stává králem, ožení se s N'Karou a zahájí velké tažení ke sjednocení hunských kmenů. Zprávy o Attilových smělých vojenských činech a jeho rostoucí armádě se šíří Římskou říší, kde Placida, matka neúspěšného římského císaře Valentiniana osvobodí z vězení generála Flavia Aetia, protože doufá, že je jediný, kdo by mohl zachránit Řím před rostoucí hrozbou Attilovy válečné síly. Aetius uznává Attilovy schopnosti válečníka a vůdce. Věří, že jediný způsob, jak zabránit Attilovi v napadení Říma, je najít společného nepřítele, proti kterému by se spojili. Vytvoří alianci založenou na vzájemném respektu, jejich přátelství však nedokáže přemoci politické rozpory a nepřátelství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Tady musím přitlačit, protože na televizní film je to doooost dobré a nečekaně málo blbé. Gerard Butler nemá chybu a divím se, že si ho Hollywood nevšimnul hned a nevyužil ho zrovna do pořádných velkofilmů. Attila je příjemná televizní podívaná a navíc je to celé dozdobeno dvěma překrásnýma babama. Simmone Mackinnon a Kirsty Mitchell by si též zasloužily obsazovat do pořádných filmů. ()

Cinik odpad!

všechny recenze uživatele

Ehm, tohle je prostě příliš. A) Nic moc podle všech filmařských měřítek + lépe zahraný byl snad jedině Aetius; B) historická přesnost ve stylu Jiráskových Psohlavců; C) bitva národů na Katalaunských polích v podání 60 komparzistů (ve skutečnosti asi 35 tisíc Římanů a jejich spojenců a asi 70 tisíc Hunů) mne prostě dorazila. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Tři dostaveníčka s nejmocnějším králem hunské říše „tatíčkem“ Attilou sice nejsou žádným historickým veledílem, ale svůj účel dozajista plní. Nějaké to překroucení historických faktů, nějaká ta šavlovačka, intriky, láska, zrada, boj o moc, Římané, Hunové, Gerard Butler jako typický asiat a to vše ve znamení omezeného televizního rozpočtu. ps: Dle zápisů římských historiků je zřejmé, že Attila krásou nijak zvlášť neoplýval. Měl výrazné asijské rysy, nápadně velkou hlavu, tvář porostlou řídkými vousy a menší postavu. Běhá někde po světě herec podobných parametrů…..no jasně, na tohle se hodí jedině Gerard Butler :D:D:D ()

subic 

všechny recenze uživatele

Příběh skutečného hrdiny a bojovníka, jehož smrt zapříčinila pád Evropy do temného středověku. Na TV produkci slušné, i když místy dost rozvleklé. Problémem tohoto filmu je 1,88 cm vysoký hezoun Gerard Butler, nemám proti němu nic, jen to, že jeho obsazení sem nebyla šťastná volba. Očekával jsem, že Attilu bude hrát někdo menší, svalnatější až zavalitější, se zjizvenou tváří a zejména aspoň částečně s asijskými rysy, tak jak ho popisují historické prameny. 50% ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, je to podle mě velmi nadprůměrný historický snímek, naopak co to rozhodně není, to je bezduchý velkovýpravný spektákl ve stylu Scottova Gladiátora. Narozzdíl od něj a jemu podobných filmů tu najdeme prokreslené a věrohodné charaktery (Attilu trochu zastiňuje Flavius Aetius ve skvělém podání Powerse Boothe),trochu zbytečná mi tam přišla pouze postava NKary, hlavně kvůli její vizáži manekýnky, navíc jsou zde skvěle popsány praktiky boje o moc. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (12)

  • Film sa natáčal v Kernavé (Litva). (Arsenal83)
  • Trebuchety neboli vynájdené pred 8. storočím n. l. a väčšina zdrojov uvádza len 12. alebo 13. storočie n. l. Medzitým niektoré Attilove (Gerard Butelr) „katapulty“ boli však malé trebuchety. (Arsenal83)
  • Dle historiků ve skutečnosti Attila, na rozdíl od svého filmového představitele, krásou nijak zvlášť neoplýval. Po matce zdědil výrazné asijské rysy, byl menší postavy s nápadně velkou hlavou a jeho tvář byla pokryta řídkými vousy. (Olík)

Reklama

Reklama