Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (475)

sud 

všechny recenze uživatele

O fotbalových výtržnících si myslím své. Stejně jako o skinheadech a podobných existencích. Banda rváčů, u kterých skutečná podstata fotbalu hraje druhé housle a hlavní je něco rozbít a dát někomu do držky. Problematikou těchto problémů ze zabývá několik filmů, ale žádný tak, jako "Proč?". Tenhle film není jen a pouze o fotbalových fanoušcích. Tenhle film je o systému, protože ten deformuje fotbalové fandění na bitvu dvou gangů vymaštěnců a slušný člověk se tam bojí vkročit. Bohužel už to asi jiné nebude. 90%. ()

Asgy 

všechny recenze uživatele

V této době jsem se narodil, takže si tyto události zrovna nepamatuji, ale film se zdá být reálnou sondou do života tehdejších "hooligans" neboli chuligánů. Když se na ty stejné herce podívám dnes, je vidět, že tehdy byli mnohem mladší, teď už každému nějaká ta vráska přibyla. Každopádně bych tímhle vlakem jet nechtěl, byli to šílenci. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Film jsem zhlédla poprvé na intru na střední a všechny holky co jsme tam byly jsme měli z filmu opravdu dost těžké spaní, kdy v nás zanechal opravdu silný pocit ... Nejhůř jsem tenkrát nesla scénu, kdy chtěli vyhodit průvodčí z vlakového okýnka. Je až nepříjemné to tušení, ten pocit, že tohle není historie nebo nějaké sci-fi, ale že je to realita, která se opakuje. Která se může kdykoliv zopakovat ... možná ne v takové míře, že by fanoušci zdemolovali celý vlak jako ve zmíněném snímku. Ale přece jen, když vidím v tv jak dokážou být někteří lidé opravdu zlí a nenávistní dejme tomu na fotbalovém stadionu, běhá mi mráz po zádech ... Za neskutečně silný dojem z filmu dávám plný počet hvězdiček ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento film vychází ze skutečné události, ale filmové postavy a jejich osudy nelze ztotožňovat s existujícími osobami.... A proto, bratři....SPARTA.....SPARTA !!! Podle námětu a scénáře Radka Johna a režiséra Karla Smyczeka z hudbou Michala Pavlíčka se vypravíme vlakem do Banské Bystrice z fanoušky legendárního fotbalového klubu Sparty Praha. Postavíme se s nima před soudní dvůr, kde se bude rozhodovat, zda ti co jsou obžalovaní se opravdu dopustili trestné činnosti. CITÁT : Váš občanský průkaz !!! Sparta, Sparta !! Rozhovor z roku 1981 : Už jsem přestal chodit na fotbal, dneska je to o život....... Ve vlaku zatím začal Brusel. Bru - sel, Bru - sel, Bru - sel... V jednom záběru sedí v autě Strýček Jedlička a okolo procházející Spar'tani začnou skandovat : Chro - chtej stýčku, chro - chtej !!!! Je zde taky vidět výtah zvaný Páter - Noster. http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1ternoster Nostalgický záběr. Proč ? Proč ? Proč ? Protože v jednotě je síla. Víte, asi to byla docela sranda při natáčení, v tom snímku se sejdou samá esa. Dejdar, Landa, Suchánek, Langmajer, Potměšil, Carda ..... Ale zpět k ději. Je hrozný co udělali, ale nakonec ublížili jen sami sobě. Tvrdý snímek plný brutality a špatné výchovy, ale nikdo neříkejte, že to bylo režimem, dnes je to horší. ....jménem republiky.... SPARTA !!! ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Čo má tento film spoločné s nejakou pravdivosťou? A načo všetky tie povzdychy, že ako mohol v takej dobe vzniknúť takýto film? Veď sa to nijako nelíši od dobovej väčšinovej predstavy o chuligánoch. Je to len taká moralita v slučke opakujúca to isté. A keď tvorcovia pocítili, že treba nejako aj naznačiť pôvod výtržníctva, tak tam prilepili obraz s mudrujúcim Leošom Suchařípom o odcudzení v modernej spoločnosti. Všetky postavy sú ploché figúrky, všetci iba ziapú, dôvod zlej výchovy detí je vždy prvoplánovo vyriešený nekompletnou rodinou. Exploatácie veľmi málo. Pokus rozprávať v rôznych časových rovinách sa zmenil na neprehľadný guláš. Kvazidokumentárne pasáže sú najtrápnejšie, hlavne keď v nich účinkuje teatrálna Zimková. Réžia nula bodov. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Při premiéře musely kino hlídat desítky příslušníků VB kvůli anonymnímu telefonátu, který vyhrožoval odpálením bomby v sále v případě uskutečnění projekce. (hot_spot)
  • Daniel Landa byl v době natáčení na fotbale známou tváří, avšak chodil fandit do kotle Bohemians Praha. Proto musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo přívrženci Sparty ublíženo. [Zdroj: hooligans.cz] (latvar)
  • K události, podle níž byl film natočen, došlo v noci z 18. na 19. června 1985. Noční vlak "Hron" dojel do cílové stanice s tříhodinovým zpožděním. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama