Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (130)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Zajímavě intimní film, který těží především z výborných dialogů, kde se řeší nepříjemná témata a postavy jsou tak sympaticky obsazené, že si ani neuvědomíte, že sledujete herce, hrající podle scénáře. Nadruhou stranu takřka neexistuje příběh, vyvrcholení snímku nijak negraduje, ale pouze zapadá do vlažného tempa zbytku dění a ani té erotiky proklamované i v názvu se dočkáme pouze v několika málo náznacích. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Předem si myslím, že námětem to hodně zestárlo - dnes už nějaké to nahrávání řečí o sexu na video působí jako nevinná dětská hříčka oproti tomu, co vše se považuje za normální. Jinak vcelku zajímavý filmeček a přiznávám se, že ty rozhovory o sexu se poslouchaly velice dobře a všechny čtyři postavy byly fajn. ()

Reklama

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Silná intimní studie partnerských vztahů a velmi divadelní film postavený na dialozích, herecké akci a modelových charakterech. SEX jako destruktivní síla špinící osobnosti i vztahy mezi postavami, která otevírá Pandořinu skříňku LŽÍ, VIDEO jako specifický deus-ex-machina konce osmdesátých let díky kterému všichni nakonec poznají pravdu. SEX – LŽI – VIDEO = ID – EGO – SUPEREGO? K Freudovi (a vlastně i Woody Allenovi) odkazují konečně i psychoanalytické terapie hrdinky… Obsazení jednoznačně vévodí James Spader ve své nejlepší životní roli vykuleného rozevlátého videoproroka. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh a jeho vynikající schopnost reflektovat lidské pocity bez přepjatosti a teatrálnosti. Natočit drama o vztazích tak, aby působilo takříkajíc přirozeně a divák nemusel kroutit hlavou nad nelogickým a často nevysvětlitelným chováním postav, chce důvtip, lehkost a samozřejmě nějakou tu životní zkušenost. Když uvážím, že si Steven Soderbergh sám napsal scénář ve svých 26 letech (pravděpodobně ještě o něco dříve), nezbývá než mu složit hlubokou poklonu. Psychologická studie jako hrom, navrch s výbornými hereckými výkony a naprosto dokonalými dialogy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Je to o sexu, o lžích a svou roli hraje i video. 1) Točit filmy o tabuizovaných tématech je vždy lákavé. 26letému Stevenu Sonderberghovi (scénář, režie) se to v jeho celovečerním debutu podařilo na jedničku. Typově přesně vybraným hercům dominuje 29letý přitažlivý James Spader, kterému bych se, tehdy, věru vyznal z ledačeho a velmi rád. 2) Zaujala mě potřeba Ann nejdříve se sblížit a až teprve pak se svěřovat. Mám to taky tak u sebe nastavené a vlastně moc nechápu lidi, kteří na neznámé osoby vyzvrací zkažený obsah své mysli, aby pak v příjemném rozmaru potěšeně odešli. Ani v dnešní době internetových a televizních exhibicionistů (čím horší a hloupější, tím více se předvádějí) takový snímek nezanikne. Je totiž o důvěře, o hluboce intimních pocitech, jimž společenská tabu dodávají na intenzitě prožitku. 3) Snímek nepostrádá ani zajímavé postřehy: I remember reading somewhere that men learn to love the person that they're attracted to, and that women become more and more attracted to the person that they love. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Steven Soderbergh přemýšlel nad mnoha názvy, jako např. 46:02, Retinal Retention, Charged Coupling Device, Mode: Visual, Sex, Lies, and Videotape a Hidden Agendas. Soderberghovým favoritem byl 46:02 (což měla být doba, po kterou Ann mluví na pásce), ale producenti okamžitě zvolili Sex, Lies, and Videotape. (HellFire)
  • Film se natáčel v Baton Rouge (Louisiana, USA). (SONY_)

Reklama

Reklama