Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

InJo 

všechny recenze uživatele

Spielbergův první celovečerní film je bravurní, místy skoro až nesnesitelně napínavý "silniční" thriller, který Mistr natočil za pár šupů, a i přesto, že se jedná původně pouze o tv snímek, se nakonec dostal i do kin - a tím se v podstatě rozjela neskutečná kariéra tohoto génia světové kinematografie. Jeho Duel je vlastně jen jedna velká honička, u které si ale ještě víc než oněch naháněcích scén vážím psychologicky skvěle vyhrocených a vygradovaných pasáží mezi nimi (Weaverovy vnitřní monology v motorestu a následná konfrontace s domnělým řidičem, uvízlý školní autobus). Učebnicový debut. 90 % ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg to má po celých 90 minut jasně ve svých rukou. Atmosféra automobilového nahánění v některých momentech překračuje hranice standardního thrilleru a koketuje s téměř až hororovým fellingem, k čemuž si mistr dopomáhá jednoduše vedenou kamerou, dobrým střihem jak obrazu, tak i zvukových efektů a v neposlední řadě minimalistickou výpravou v podobě odlehlé dálnice v nekonečné pouštní scenérii a démonickým náklaďákem, který pronásleduje hlavního hrdinu. Bohužel Dennis Weaver v hlavní roli postrádá jakékoliv charisma, tudíž se mu nemůže dostat ani kapky divácké empatie, kterou navíc likvidují jeho příšerně ukňourané vnitřní monology. Tenhle nedostatek, společně s diskutabilní bezdějovostí (kterou však Spielberg zručně maskuje formou), způsobuje, že se mé hodnocení zasekává těsně pod vrcholem. ()

Reklama

Ajantis odpad!

všechny recenze uživatele

Duel se možná vysmívá neschopnosti muže střední třídy obstát tváří v tvář problémům a nějak je řešit, je při tom ale stejně nezajímavý jako jeho hlavní hrdina. Zápletka spočívá v setkání dvou mužů na silnici, přičemž jeden toho druhého provokuje - předjíždí, když mu ujede, tak na něj počká, občas do něj šťouchne. V závěru jej pak popadne amok a snaží se svého "soka" zabít. Nápad je to absurdní jako z nějakého béčkového hororu a odpovídá tomu i jeho realizace, která je plná nelogičností a podivných mezer. Spielberg samozřejmě nevysvětlí, co k tomu onoho agresivního řidiče vedlo, soustředí se pouze na dramatičnost... ehm, záběrů na za sebou jedoucí automobily podbarvené hudbou jako z Hitchcockova hororu. Osobně mi tedy pohled na jako sulc se třesoucího Ala Bundu nebo rozpadající se cisternu z 50. let, která i při 140 sedí jako přibitá (že by to byla předělaná Škoda 120?), adrenalin do žil nevhání. Jediným pamětihodným momentem je tak scéna s plačící stařenkou, jejímž zvířátkům ten zlý pán ublížil - jo, už tady Steven ukázal, co v něm je. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celý je to hodně přitažený za vlasy. Film v podstatě stojí na tom, že Peterbilt 351 (nebo 281, ve filmu se údajně používaly 2 auta) bez problémů vyvine rychlost nějakých 90 mil/hod a touto rychlostí trvale jét, což je samozřejmě nesmysl. A navíc i kdyby touhle rychlostí jel, tak se mu hodně rychle uškvaří pneumatiky. Jinak je to docela zajímavej film, kterej nepostrádá napětí, ale užiju si ho jedině v případě, že nebudu používat mozek. Pro mě je to celkově spíš průměr a tak vysoký hodnocení ostatních mě docela překvapuje. Navíc je na filmu hodně znát nízkej rozpočet. Kdyby to nebylo od Spielberga, tak po tom nejspíš nikdo ani neflusne. Nicméně já nějak pozdějšim filmům od Spielberga nemůžu přijít na chuť, takže pro mě je to jeden z jeho nejlepších výtvorů. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální prvotina geniálního autora, Spielberg o5 ukazuje, že brilantně vyšperkované drama se dá vytáhnout i z tak jednoduché zápletky, jakou je jízda osamoceného osobního automobilu osamoceného obchodního cestujícího, jehož terorizuje pomatený řidič tyráku s tváří divákům skrytou...konec je dokonale jednoduchý. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Ve scéně, kdy Mann (Dennis Weaver) telefonuje z budky, je možné ve skle vidět odraz Stevena Spielberga. Režisér téměř po třiceti letech přiznal, že něšlo o záměrné cameo, ale o chybu. Když byl film uveden do kin, byl změněn i formát a údajně se poté Spielberg objevil v záběru až osmnáckrát. [Zdroj : Cinema] (Terva)
  • Přestože jde o televizní film, v Evropě byl promítán i v kinech. (Karlos80)
  • David Mann (Dennis Weaver) řídí Plymouth Valiant z roku 1970. Poznávací značka vozu je 149 PCE státu Kalifornia. (Robbi)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama