Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Spielberg pro mě není režisérem nějaké velké myšlenkové a umělecké hloubky. Ale poté, co jsem to od něho přestal očekávat, daleko více vyniknul, jak kdosi trefně poznamenal, jeho „génius řemeslníka“. Spielberg dělá film pro film, miluje film pro film, cítí pro film a způsobem jakým film vidí, jakým ho vypráví, dokáže komunikovat i s nejširším publikem. O to více, pokud si podá ruku se skladatelem, o kterém bych mohl říci něco velmi podobného. A pokud si oba dva podají ruku s takovýmhle námětem, výsledek je vskutku povedený, i když oné široké odezvy tentokrát nedosáhl. Od epické rozmáchlosti po komorní scény a niterné výpovědi působí Spielgova obrazová výpověď opravdu výjimečně. Sugestivní herecké výkony tento dojem jen podtrhují a vidět ho v nějakém dabovaném televizním ořezu je skoro zločin. Jedinečný filmový zážitek. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Emocionálne vyspelý snímok,ktorý poteší a nesklame..!Nie príliš známy,avšak určite jeden z najlepších od pána Spielberga.Psychická sonda do života malého chlapca,ktorý si musí zvykať na nové"prostredie".Známe prvky Spielbergovej výpravy,kamery..,skvelé herecké výkony,prostredie a nevšedná psychika zúčastnených zobrazená na filmovom plátne..!Christian Bale dokázal už v tak mladom veku,že patrí medzi novodobých adeptov hollywoodského neba!Pustil som sa do tohto snímku bez nejakých veľkých očakávani a musím uznať,že ma milo prekvapil... ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Spielberg umí, o tom nemá cenu diskutovat, ale proč ve výsledném efektu "pouhé" čtyři? Tady se možná shodnu s těmi, kteří prohlásili, že ten fracek je jim ukradený. I mě bohužel byl. Citový vztah k němu jsem si po celou dobu filmu nedokázal vytvořit, což ani v nejmenším nesnižuje kvalitu hereckého výkonu malého Balea, který zde byl naprosto famózní. Atmosféra skvělá, příběh taky na jedničku, režisérské finesky taky moc pěkné, ale bylo toho moc. Ve filmu bylo vše a někdy až trošku přehnané. Někdy je méně více, i když i tak to stačí na opravdu solidní a dobrý divácký zážitek. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg má za svoji dlouholetou hvězdnou kariéru na svém kontě dlouhou řádku titulů, které se zapsaly do filmové historie i do srdcí filmových fanoušků. Určitě existuje skupina snímků, které jsou v obecném povědomí nepochybně výrazněji a recenze na ně překypují nadšením, které Říši slunce překonává. Když se ale na Spielbergovu tvorbu podívám s odstupem, dovolím si prohlásit, že Říše slunce z jeho filmografie vyčnívá svou vyzrálostí, uměřeností, vyhýbáním se ždímání emocí (pracuje s nimi zkrátka civilněji a méně manipulativně, přinejmenším v porovnání se slavným Schindlerovým seznamem). Přelomové historické události zaznamenává prostřednictvím životních osudů malého kluka, který nikdy nezničil nepřátelské letadlo, ba ani nikdy nevystřelil z jakékoli zbraně. Narozdíl od jiných ale dokázal překonat odloučení od rodiny a přežít v nepříznivých podmínkách. Snímek vzbudil v USA jen velmi vlažné ohlasy a Spielberg tentokrát nedostál pověsti výrobce blockbusterů a továrny na peníze. Fanda s citem pro filmový obraz a velké filmové příběhy si ale vychutná skvělé zachycení davových scén, vzdušných obrů v oblacích i atmosféry koncentračního tábora. Celkový dojem za patrně nejlepší Spielbergův příspěvek do světové kinematografie: 100 %. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Lehce epizodický velkofilm, o velkých věcech v pozadí, avšak vyprávěn skrze malou postavu a její osobní příběh. Jen se obávám, že tento "hravý", ba až naivní přístup k látce trochu snižuje tíhu atmosféry a serióznost válečných zajatců... Ale nejspíš právě tohle byl Spielbergův cíl - naservírovat rodinné drama, s originálním vypravěčem a s momenty, které dokáží více pohladit, než způsobit depresi. Říše slunce je tedy nakonec hladký a velmi kvalitně a pěkně natočený mainstream, na nějž se skvěle dívá, avšak kterému se asi nepodaří vrýt své jméno hluboko do filmové historie... 8/10 ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Paul McGann sa vyjadril, že väčšina scén s jeho postavou bola nakoniec vystrihnutá. (beso74)
  • Záběr na rodiče ukládající Jima do postele je převzat z obrazu Normana Rockwella "Svoboda ze strachu". Jimův otec drží noviny stejně jako otec na obraze. Rozdíl je pouze v tom, že na malbě jsou v posteli dvě děti. (Morien)
  • Kolonel Marshall (Tom Danaher) bol počas druhej svetovej vojny námorným nočným stíhacím pilotom a je mu pripísaný posledný zostrel japonského bombardéru vo vojne. (beso74)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama