Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně zapomenutý film. Přitom mistrovské dílo. Opět skvělá režie, tentokrát hodně umocněná dechberoucím výkonem tehdy 13letým Balem (nejlepší dětský herecký výkon jaký jsem kdy viděl). Například scéna bombardování tábora, kdy Jim fascinovaně sleduje ze střechy americká letadla a do toho ta překrásná Williamsova hudba - tuto scénu jsem si pouštěl už snad stokrát a vždy mě dostane. Moc se mi nelíbil český dabing hlavního hrdiny. Snad se jen mohla trošičku zkrátit ta část předválečná - i když chápu, že tu být musí, aby byla vidět změna, kterou ten kluk projde. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidně zpracovaná románová autobiografie britského spisovatele J.G.Ballarda stejného názvu - Říše slunce. Ballard strávil dětství v Šanghaji s rodiči, kteří tam pracovali. Malého chlapce tak hluboce zasáhl orientální a tolik rozdílný život této části Asie a zamiloval si jí. Při japonské invazi se ztratil rodičům a nějaký čas přebýval v opuštěných domech ve čtvrti diplomatů a obchodníků. Všichni bílí dospělí i s dětmi byli deportováni do japonských internačních táborů, kde panovaly velmi otřesné hygienické podmínky a kde byl velký nedostatek potravin obzvlášť ke konci války. Tam se malý Jim také posléze dostane s americkým okradačem mrtvol a šmelinářem (Malkovichem). Vzhledem k absenci léků proti tropickým chorobám si zde smrt vybírala na internovaných značnou daň. Šanci měl jen ten, kdo měl odvahu šmelit s japonskými strážemi. Film je podán pohledem malého chlapce, pro nějž má svět jiná měřítka a jež velmi brzy uprostřed války dospěje. Proto salutuje japonským letcům a někdy se chová podivně a nelogicky... Zároveň je pohledem na jednotlivé lidské charaktery, rozdílnost chování jednotlivých národů i sondou do života v internačním táboře pro civilisty. Je také obžalobou obrovského utrpení zejména prostých Číňanů, jejichž život pro Japonce měl cenu pouze jako pracovní síly pro stavby cest, železnic a letišť. Snímek rozhodně stojí za zhlédnutí, každopádně rozhodně doporučuji si přečíst knihu Říše slunce a její pokračování Přízeň žen. * * * * * ()

Reklama

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava v rozvleklém příběhu podávaném silně subjektivním dětským pohledem. Chlapec Jim, kterého ztvárnil (ve snad nejlepším dětském hereckém výkonu vůbec) Christian Bale, je hlavním hrdinou příběhu a přestože není klasickým vypravěčem, jeho osobnost utváří celý film. Říše slunce tak obsahuje celou řadu zasněných scén, ve kterých se pod diktátem dětské fantazie mění šedošedá skutečnost v poetizované obrazy adorující letadla, nebe, klukovství a touhu. Proti dominujícímu realistickému (a naturalisitckému) pohledu válečných filmů se zde staví křehká subjektvní „malá válka“, jejímž výsledkem je bezpodmínečná kapitulace dětství. V posledním záchvěvu bláhové fantazie se dětství připomíná těsně před koncem („Bůh fotografuje“), mrazivá pravda pak znamená konečnou porážku. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Lehce epizodický velkofilm, o velkých věcech v pozadí, avšak vyprávěn skrze malou postavu a její osobní příběh. Jen se obávám, že tento "hravý", ba až naivní přístup k látce trochu snižuje tíhu atmosféry a serióznost válečných zajatců... Ale nejspíš právě tohle byl Spielbergův cíl - naservírovat rodinné drama, s originálním vypravěčem a s momenty, které dokáží více pohladit, než způsobit depresi. Říše slunce je tedy nakonec hladký a velmi kvalitně a pěkně natočený mainstream, na nějž se skvěle dívá, avšak kterému se asi nepodaří vrýt své jméno hluboko do filmové historie... 8/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Spielberg pro mě není režisérem nějaké velké myšlenkové a umělecké hloubky. Ale poté, co jsem to od něho přestal očekávat, daleko více vyniknul, jak kdosi trefně poznamenal, jeho „génius řemeslníka“. Spielberg dělá film pro film, miluje film pro film, cítí pro film a způsobem jakým film vidí, jakým ho vypráví, dokáže komunikovat i s nejširším publikem. O to více, pokud si podá ruku se skladatelem, o kterém bych mohl říci něco velmi podobného. A pokud si oba dva podají ruku s takovýmhle námětem, výsledek je vskutku povedený, i když oné široké odezvy tentokrát nedosáhl. Od epické rozmáchlosti po komorní scény a niterné výpovědi působí Spielgova obrazová výpověď opravdu výjimečně. Sugestivní herecké výkony tento dojem jen podtrhují a vidět ho v nějakém dabovaném televizním ořezu je skoro zločin. Jedinečný filmový zážitek. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Japonské stíhačky Zero použité vo filme boli v skutočnosti modifikovanými výcvikovými strojmi Harvard. (beso74)
  • Sir Robert Stephens v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina jeho scén byla z filmu vystřižena. (Morien)
  • Celosvětová premiéra proběhla v americkém Westwoodu (stát Kalifornie) 8. prosince 1987. (Varan)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama