Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (915)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Mé tři hvězdičky film dostal za režii, napětí a herecké obsazení. Zbývající hvězdičky v mém hodnocení chybí, protože nejsem příznivcem hororů a také se mi nelíbil děj, který je trochu víc přitažen za vlasy. Tak jak je žralok bílý v tomto filmu vyobrazen neodpovídá skutečnosti, podle toho co jsem stačila z dokumentů o přírodě pochytit. :-) Ale když tak nad tím přemýšlím, plný počet bych dala v případě, že by v popisu filmu bylo připsáno "sci-fi" nebo "fantasy" to by bylo něco jiného ;-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Legendární hororový snímek Stevena Spielberga se skvěle budovanou atmosférou o žraloku-predátorovi, který dokázal neuvěřitelné - změnil celosvětově představu lidí o těchto živočiších a udělal z těchto teritoriálních predátorů krvežíznivá monstra...skutečnost je však docela opačná...kdo to ale dneska po tom Spielbergovském polechtání podvědomí tak vnímá?! ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Ze své pozice hororového experta mi nezbývá nic jiného, než Spielbergovi doporučit, aby navždy zůstal u svých uhlazených, líbivých a kontroverzi nevzbuzujících oddechových snímků, jelikož hororový žánr evidentně není jeho silnou parketou. Jaws jakožto horor selhávají téměř po všech stránkách. Prostoduchý scénář, toporné herecké výkony a navrch gumový žralok, který spíše připomíná úsměvnou pouťovou atrakci, než aby naháněl hrůzu. Za takové konstelace je zřejmé, že o žádné hororové atmosféře vůbec nemůže být řeč. Jediné pozitivum celého snímku tak představuje doprovodná žraločí hudba, za kterou uděluji milosrdnou jednu hvězdu. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle neudělal lodní šroub, ani korálový útes. Nebyl to ani Jack Rozparovač. Byl to žralok! Už úvodní logo Universalu, za nímž jsou slyšet podmořské zvuky, mě pokaždé dokonale navnadí na tuto nestárnoucí podívanou. Steven Spielberg nepotřeboval k natočení svého legendárního trháku žádné digitální efekty. Vystačil si s dobrým scénářem, sestavou kvalitních herců, jedním modelem žraloka a co je nejdůležitější - se svojí originální a pestrou režií, plnou skvělých nápadů a záběrů, které divákovi dodnes dokazují Spielbergův talent a zapálení pro filmové umění. Výkony slavného hereckého tria Roy Scheider, Robert Shaw a Richard Dreyfuss, snad netřeba vyzdvihovat, to byl herecký koncert, stejně jako děsivá, přičemž jednoduchá hudba mistra Williamse, která dotváří děsivou atmosféru. Druhá polovina filmu, kdy tři hlavní hrdinové vyráží na moře, nabízí divákům jeden z nejúžasnějších soubojů člověka s přírodou, který byl kdy natočen. Čelisti budou vždy fascinovat miliony filmových fanoušků po celém světě a inspirovat nové režiséry, kteří v rámci žánru tento snímek těžko překonají. Dodnes jeden z nejkrásnějších filmů světové kinematografie. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Za Čelisti se Spielberg zaslouží velké uznání. Film funguje dodnes tak jak má a dokonce i speciální efekty působí (až na jednu nebo dvě scény) i teď hodně autenticky a obstojí i ve vysokém rozlišení. Film je velice dobře zvládnuté dílo ve všechy myslitelných kategoriích od scénáře, přes kameru střih až po hudbu. Nejvíce mě ale stejně dostaly skvělé herecké výkony třech hlavních představitelů, díky kterým je film velice uvěřitelný. Nejvíce mě bavil Robert Shaw v roli mírně pošahaného rybáře, který to vše bere trošku osobně. ()

Galerie (216)

Zajímavosti (233)

  • Film je natočený podľa románu "Jaws" Petera Benchleyho z roku 1974, ktorý čerpal zo skutočných prípadov útoku žraloka pri pobreží New Jersey v roku 1916. (Raccoon.city)
  • Když je Hooper (Richard Dreyfuss) v kleci, je si možné všimnout, že má na levém prsteníčku velký prsten. Když z harpuny sundá korkový špunt, následuje záběr, kde žádný prsten nemá. (ClintEastwood)
  • Žralok napadá trenéra chlapců, poté odplouvá a je vidět, že se hřbetní ploutev schovává téměř celá pod vodu, kdežto v dalším záběru z mostu je téměř celá nad hladinou. (Armin82)

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama