Reklama

Reklama

Tajuplný ostrov

(seriál)

Epizody(6)

Nebezpečné dobrodružství trosečníků na neobydleném ostrově v Tichém oceánu. V průběhu války severu proti jihu v r. 1865 uprchne z obklíčeného města Richmondu pětičlenná skupinka uvězněných seveřanských mužů. Vede ji vědec a major Grantovy armády Cyrus Smith, kterého doprovází jeho černošský sluha Nab, novinář Gedeon Spilet, námořník Pencroff, patnáctiletý sirotek Herbert Brown a pes Top. Uprchlíci se zmocní balónu jižanské armády a odstartují, pak se však rozpoutá vichřice a ta neřiditelný balón spolu s pasažéry zanáší nad širý divoký běsnící oceán, balon klesá a oni spadnou na pobřeží neznámé pevniny nebo ostrova? Začíná pro ně nebezpečné dobrodružství, při němž budou muset vynaložit veškerý svůj um, aby přežili. Podaří se jim to? (TV Barrandov)

(více)

Recenze (80)

EvaM 

všechny recenze uživatele

Protože jsem holka, tak mě verneovky moc nenadchly. Tohle je ale jediný seriál podle předlohy Julese Verna, který jsem viděla ještě na základce a utkvěl mi v mysli. Ještě dnes cítím mrazení v zádech, když trosečníci zahlédli třpytící se body. Napětím jsem tenkrát ani nedýchala. Odměna za sledování jejich putování byl okouzlující kapitán Nemo. ()

Panacek 

všechny recenze uživatele

Po těch letech mě překvapilo, jak se TO vleče: kluk jde za útes pro mušli a divák fakt čeká, dokud se za 10 minut nevrátí. Vadí to ale? Není to spíš chyba týhle doby, že potřebujeme neustálou akci a nejsme ochotni chvíli počkat (ostatně si vzpomínám, že pro nedočkavce existuje verze sestříhaná dio formátu celovečerního filmu - když jsem ji viděl v našem agitačním středisku, tak mě, milovníka seriálu, hodně rozladila)? K tomu jsou tu chvílemi překvapivě realistické dialogy a jedna z nejvýraznějších titulkových melodií na světě. Jo a inženýr Smith patřil k největším hrdinům mýho dětství. Víc než na 2 díly teď k stáru koukat asi nebudu, ale kdysi to pro mě byla jedna z nejmilejších věcí, které se objevovaly v komunistické televízi. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Modrý ostrov, v hlubinách oceánu * Modrý ostrov, pod sluncem tak velkým* Ztracený v moři Jako bod jako slza* Daleko od zimy a času* Modrý ostrov, uvidíte to brzy* modrý ostrov, mezi nebem a vodou * Za světem V úkrytu lidí * Nakonec ho najdete před sebou Modrý ostrov, * ztracený ve vesmíru* Modrý ostrov, ve světě vzhůru nohama* To nám nemůžeme vzít* Cestu už znám* jako modrý ostrov ... modrý ostrov* L'Île mystérieuse (Bonus - Interview d'Omar Sharif) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Seriál zhlédnut celý. Jako jeden z mála (jak si tak čtu komentáře pode mnou) tento seriál nebudu hodnotit podle míry nostalgie, protože na tomto jsem nevyrůstal a viděl jsem jej až teď, celých 37 let poté, co byl tento seriál natočen. A co můžu s potěšením říct, je hlavně fakt, že Tajuplný ostrov má vzestupnou tendenci. První díl mě opravdu nebavil, druhý byl nevýrazný… ale pak se něco zlomilo a já jsem to prostě nevydržel a v jednom dni jsem si pustil všechny další díly pěkně za sebou. A jsem rád, že jsem tomuto povedenému dílku dal tu možnost a nehodnotil jsem ho po dvou prvních dílech, protože to by se mé hodnocení pohybovalo okolo dvou hvězd. Příběh se totiž začal parádně rozvíjet, k postavám jsem si vybudoval nějaký vztah a pak už to šlo ráz na ráz. Sice mě trošku zaskočil fakt, že i když je to postavené na charakteru kapitána Nema, tak jeho představitel je na obrazovce cca. hodinu čistého času, ale pak jsem si uvědomil, že tenkrát byl Omar Sharif asi velká hvězda, takže si to mohli dovolit. Nicméně co mě opravdu nezklamalo a co si budu ještě dlouho pamatovat, byla ta krásná a skvělá hudba. O kostýmech či efektech raději pomlčím, protože to už tenkrát muselo vyvolávat spíše úsměv na rtech než úžas a dodám, že srovnání se Ztracenými není tak úplně od věci (samozřejmě to myslím tak, že si tvůrci Ztracených pár věcí vypůjčili z tohoto seriálu). Hlavně díky poslední epizodě můžu dát čisté čtyři hvězdy. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Až se divím, že po zhlédnutí tohoto seriálu nemohu přidělit tolik bodů jako ti, se kterými se v hodnocení obyčejně shoduji. Zajímavé, napínavé a léty prověřené téma je v tomto seriálu zfilmováno příliš zdlouhavě. V díle je přemnoho zcela zbytečných záběrů. Děj se příšerně vleče tam, kde by neměl. Naproti tomu jsou jinde až překvapivé dějové skoky. Ve filmu jsem objevil i několik drobných až závažných nedostatků. Za všechny uvedu jeden: jen totální neznalec by si mohl nevšimnout, že kapitán Nemo udává rychlost v uzlech za hodinu. Přičemž každý žák základní školy, který dával při vyučování pozor, ví, že rychlost 1 uzlu je definována jako 1 námořní míle za 1 hodinu = 1,852 km/h. Hovořit proto o rychlosti v uzlech za hodinu je tedy stejný nesmysl, jako říkat, že rychlost je x km/h/h (kilometrů za hodinu za hodinu). Bohužel neumím francouzsky, abych zjistil, jestli je táž chyba už v originále nebo je jen chybou překladu potažmo dabingu. Ovšem kdo nemá jinou možnost jak strávit zhruba 6 hodin, tomu zhlédnutí seriálu jistě vadit nebude. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • V celém seriálu nehraje ani jedna žena. Pouze se na okamžik objeví v ponorce Nautilus, kdy si Kapitán Nemo promítá jakýsi film, kde zpívá žena. (cariada)
  • Natáčelo se na španělském ostrově Lanzarote. Omar Sharif se při pobytu nechal unést rozestavěným domem ve vápencovém dole ( dnes zvaným LagOmar). Koupil jej, ale později ho prý prohrál v partii bridže. Záběry z obklíčeného Richmondu byly realizovány ve městě Alicante. (moriaty)

Reklama

Reklama