Reklama

Reklama

Tajuplný ostrov

(seriál)

Epizody(6)

Nebezpečné dobrodružství trosečníků na neobydleném ostrově v Tichém oceánu. V průběhu války severu proti jihu v r. 1865 uprchne z obklíčeného města Richmondu pětičlenná skupinka uvězněných seveřanských mužů. Vede ji vědec a major Grantovy armády Cyrus Smith, kterého doprovází jeho černošský sluha Nab, novinář Gedeon Spilet, námořník Pencroff, patnáctiletý sirotek Herbert Brown a pes Top. Uprchlíci se zmocní balónu jižanské armády a odstartují, pak se však rozpoutá vichřice a ta neřiditelný balón spolu s pasažéry zanáší nad širý divoký běsnící oceán, balon klesá a oni spadnou na pobřeží neznámé pevniny nebo ostrova? Začíná pro ně nebezpečné dobrodružství, při němž budou muset vynaložit veškerý svůj um, aby přežili. Podaří se jim to? (TV Barrandov)

(více)

Recenze (79)

Panacek 

všechny recenze uživatele

Po těch letech mě překvapilo, jak se TO vleče: kluk jde za útes pro mušli a divák fakt čeká, dokud se za 10 minut nevrátí. Vadí to ale? Není to spíš chyba týhle doby, že potřebujeme neustálou akci a nejsme ochotni chvíli počkat (ostatně si vzpomínám, že pro nedočkavce existuje verze sestříhaná dio formátu celovečerního filmu - když jsem ji viděl v našem agitačním středisku, tak mě, milovníka seriálu, hodně rozladila)? K tomu jsou tu chvílemi překvapivě realistické dialogy a jedna z nejvýraznějších titulkových melodií na světě. Jo a inženýr Smith patřil k největším hrdinům mýho dětství. Víc než na 2 díly teď k stáru koukat asi nebudu, ale kdysi to pro mě byla jedna z nejmilejších věcí, které se objevovaly v komunistické televízi. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

V útlém mládí jsem vernův Tajuplný ostrov miloval. Jako dítěti, které příliš nevynikalo ve sportech, mi imponoval Cyrus Smith, který ne hrubou silou, ale svými znalostmi a rozumem vtiskává ostrovu svou vůli. Je živým ztělesním tvrzení, že vědění je moc. V jeho případě moc laskavá a dobrá. Z ničeho dokázal vybudovat "civilizaci". A ta může dospět až do technických výšin (hlubin :) ), ve kterých se vznáší kapitán Nemo. Právě tento prvek mi na knihách francouzského vizionáře učaroval a právě tento prvek, třebaže zcela rozhodně nemizí, ustupuje v seriálu lehce do pozadí. Na úkor techniky se posouvá více k běžným robinsonádám. Na úkor páry, nitroglycerinu a sklárny kolonizátorů je více pozornosti věnováno až mimozemským technologiím Nema. Ty jsou ovšem reprezentovány mimořádně nevkusnými předměty, kterým vévodí Nemův upjatý "kožený" obleček a zlatá přilba. Přesto všechno se však část ducha Tajuplného ostrova do seriálu dostala. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Natočit seriál podle jedné z nejkultovnějších a nejznámějších knih dobrodružně-vědecko-fantastického žánru, není snadné, ale Francouzi se s tím vypořádali slušně. Knihu znám takřka zpaměti, takže největším zklamáním pro mne byly pasáže, kde se seriál od předlohy nejvíce liší, kde filmaři popustili uzdu vlastní fantazii a neřídili se vynikající invencí literárního génia Julese Vernea. Odpustil jsem jim, že kapitán Nemo v seriálu vystupuje od samého začátku a není veškeré záhadné dění na Lincolnově ostrově zahaleno takovým tajemstvím, jako v knize. Omar Sharif postavu kapitána Nautilu ztvárnil perfektně, tudíž se alespoň máme nač koukat. Musíme však prominout věk této postavy, protože zatímco v knize jde o umírajícího, starého muže, zde je v plné síle. Řada vynikajících knižních pasáží musela být vynechána, což je jasné, ale škoda, že epizoda kolem zranění Herberta a zázračného zjevení léku, tu není. Záporem pro mne bylo také prostředí seriálového ostrova, který rozhodně nepůsobí tak idylicky, jako je tomu ve Verneově díle. Obecně lze říct, že seriál kombinuje i prky z jiných Verneových knih, což ve finále není na škodu. Vměstnat do 6 dílů tak velký román, jakým Tajuplný ostrov je, není snadné, tudíž je potřeba být k případným nedostatkům shovívavý. Při závěrečné sumarizaci kladů a záporů musíme do první skupiny zařadit také skvělý český dabing, doprovodné původní ilustrace, skvělou hudbu a příjemnou atmosféru, která skrze tento seriál umí k divákovi prostoupit. Závěrem bych si dovolil vyslovit přání, aby Verneův Tajuplný ostrov byl ještě někdy v budoucnu zpracován, nejlépe jako seriál, kdy by se co nejvěrněji držel knihy a naservíroval nám podívanou ve stylu Lost, kdy není nouze o napětí, atmosféru a tajemství (otázka je, zda lze něco podobného natočit v souvislosti s natolik známou předlohou). Velmi slušné 4*. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Modrý ostrov, v hlubinách oceánu * Modrý ostrov, pod sluncem tak velkým* Ztracený v moři Jako bod jako slza* Daleko od zimy a času* Modrý ostrov, uvidíte to brzy* modrý ostrov, mezi nebem a vodou * Za světem V úkrytu lidí * Nakonec ho najdete před sebou Modrý ostrov, * ztracený ve vesmíru* Modrý ostrov, ve světě vzhůru nohama* To nám nemůžeme vzít* Cestu už znám* jako modrý ostrov ... modrý ostrov* L'Île mystérieuse (Bonus - Interview d'Omar Sharif) ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Naivní dílko s chaotickou kamerou, tisíc a jednou chybou skriptu, poloochotnickými hereckými výkony (ještě zvýrazněnými českým televizním dabingem s naprosto tragickým Pepíčkem Zímou), směšnou výpravou a lacinými triky, spíš uspávací než dramatické – božínku, jak málo mi tenkrát stačilo k absolutnímu uchvácení. Plus pravda ještě naléhavá ústřední melodie (kterou mi hodný táta zapsal do not, abych se ji mohl naučit na flétničku a zahájit tak svou celoživotní dechařskou kariéru) – vlastně snad jedině díky hudbě to drží trochu pohromadě. Ovšem pozor: mí dva filmově až příliš vzdělaní puberťáci to o čtyřicet let později celé odkoukali taky, sice s mnoha posměšnými poznámkami, ale zahnat se od toho nedali. Že by přece jen nějaká dovedně ukrytá nadčasová kvalita? A jedna věc je mi na tom z dnešního pohledu ohromně sympatická – samozřejmost, s jakou se tu do civilizovaného světa počítají arabské země. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Natáčelo se na španělském ostrově Lanzarote. Omar Sharif se při pobytu nechal unést rozestavěným domem ve vápencovém dole ( dnes zvaným LagOmar). Koupil jej, ale později ho prý prohrál v partii bridže. Záběry z obklíčeného Richmondu byly realizovány ve městě Alicante. (moriaty)
  • Píseň „L'Île bleue“ („Modrý  ostrov“) je interpretována zpěvačkou Monique Pianéa na text Christine Fontane a hudbu od Gianniho Ferria se dvěma mluvenými intervencemi Philippe Nicauda, který v seriálu hraje novináře Gedeona Spileta. (sator)

Reklama

Reklama