Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

První půlka této (přliš) dlouhé rodinné ságy je velice slušná, má náboj a člověka zaujme (rasismus, jistý machismus mužské populace, nenávist mezi Bickem a Jettem atd.). Pak ale začnou hlavní postavy stárnout, šířit moudra, nadhled, potírat rasovou nerovnost (nebo se o to alespoň "don cijotsky" snažit) a film začne působit jako poučka morálky v podání drsných ale férových synů a dcer Texasu...70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal vybrať pre dnešného mladého diváka niekoľko filmov, ktoré všetkými svojimi filmovými prostriedkami najlepšie charakterizujú knematografiu 50tych rokov, Gigant by bol určite v prvej päťke. Mohutná rodinná sága, ktorá výborne charakerizuje americkú spoločnosť. Rodina, vlastenectvo, tradícia armády, obrovské ranče, otázky osídlovania na úkor pôvodného obyvateľstva, ropa, americký podnikateľský sen a v neposlednom rade rasizmus. Ten je tu podávaný štýlom, ako keby bol už v dobe natáčania v Amerike minulosťou, pritom M.L.K. ešte dávno nepovedal to, čím spustil v tejto oblasti revolúciu. Tým je Gigant pre mňa najrevolučnejší. Odpovedá na otázku, čím si Elizabeth Taylor podmanila publikum a prečo mladí milovali Jamesa Deana. Gigant má postavy, pri ktorých budete zmätení so sympatiami a antipatiami voči nim, najmä v momentoch, pri ktorých musíte svoje dovtedajšie postoje prehodnocovať. Možno je to jediný film svojej doby, ktorý ukazuje neprikrášlene negatíva obrovského bohatstva, čiže dosiahnutia amerického sna a jeho dopadu na psychiku citlivého človeka v podobe alkoholizmu a samoty. Je to film podobný rovnako výbornému Sirkovmu Written in the wind z toho istého roku a určite z neho čerpal Anderson v There will be blood. Tie tri a štvť hodiny možno neutečú ako voda, ale určite ako rovnako tekutá, ale trochu hustejšia ropa. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velice poutavá rodinná sága, o novomanželech, jejíchž budoucnost je ukrytá v ropě. První půlka je opravdu zajímavá a skrývá nejednu krásnou scénu. Bohužel druhá půle, kdy všichni hlavní hrdinové zestárnou a začnou řešit rodinné problémy už tak zajímavá není a ke konci začne film dost nudit. Výsledný dojem bohužel nezachraňují ani slušné výkony a velkolepá výprava. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Elizabeth Taylor je tu krásná a nelze jí prostě nic vytknout. Navíc vždycky uměla hrát. Rock Hudson je dobrý, ale to, co předvádí James Dean, hlavně ve druhé polovině filmu, to je prostě paráda, protože tady je vidět, že talentu měl v sobě opravdu dost. Jenže i tak mě ten film moc nebavil. Je to zajímavá sága, hlavně pokud se týká délky let, které prostupuje, ale výjimečnou pro mě není. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo rozhodne lepšie. Nepopieram tu istú ságovitosť, v ktorej sa niektoré charaktery pekne vykreslili, no celkovo mi prišiel ten príbeh až moc naivný. Tiež všetci ospevujú J. Deana no pravda je taká, že predviedol iba priemerné štandardné herectvo, nič extra pamätné. Naviac tu ani veľa nehral. Na druhú stranu sa tu ale podarilo vykresliť celkom slušnú atmosféru amerického juhozápadu a potešil aj pohľad na mladučkú E. Taylor. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Poslední film Jamese Deana. Zemřel při automobilové nehodě ve věku 24 let. (M.B)

Reklama

Reklama