Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Dramatická rekonstrukce skutečných událostí kolem útoku nervově paralytickou látkou novičok, s jejíž pomocí se dle všech dostupných důkazů pokusili dva příslušníci ruské tajné služby 4. března 2018 otrávit přeběhlého bývalého agenta GRU Sergeje Skripala s dcerou Julií a vystavili tak nebezpečí kontaminace celou populaci čtyřicetitisícového Salisbury v anglickém Wiltshiru. Série svým zpracováním dodává dobře známým událostem lidský rozměr a soustředí se na některé reálné aktéry událostí a jejich rodinné příslušníky, především na postavu detektiva Nicka Baileyho (Rafe Spall), otce od rodiny, který jako první policista zasahující na místě činu později bojoval v nemocnici o život, na postavu krajské hygieničky Tracy Daskiewiczové (Anna Marie Duffová), rovněž matky od rodiny, která z titulu své funkce koordinovala opatření na ochranu veřejného zdraví a také na postavu Dawn Sturgessové (Myanna Buringová), sociálně problematickou ženu, která se později shodou nešťastných okolností novičokem také otrávila. Drama zachycuje Británii v nejistotě, zda se nestala terčem rozsáhlejšího teroristického útoku a soustředí se při tom na práci konkrétních lidí, kteří ji krizí provedli. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Britové opět natočili skutečnou událost a opět tak učinili velmi věrně a velmi zajímavě. Herecké obsazení je tradičně špičkové, hraje se zde na emoce, k postavám si během čtyř epizod utvoříte silný vztah a samotné vyšetřování je též zajímavé. Tohle snad ani není seriál, tohle je skoro až hraný dokument. Kvalitně natočený, odvyprávěný a silný. V porovnání s mnoha jinými britskými (nejen) minisériemi je to ale přece jen trošku slabší. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli má Česká televize s tou britskou nějakou družbu, když na nás valí jeden anglickej seriál vedle druhého, ale musím konstatovat, že Angláni ty náměty podle skutečných událostí mají prostě v malíku. Útok v Salisbury působí jednoznačně, přesně, reálně. A mně nezbývá, než jim věřit a kochat se kvalitním filmařským řemeslem. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Otrava Skripala novičokem v roce 2018. To je bod, od kterého začíná dění tohoto seriálu. Vlastní otravou se vlastně nezabývá, pokud se to nedotýká kardinální otázky - nemůže to ohrozit obyvatele města? Ze základní sady 6W otázek (Who, What, Why, When, Where, hoW) řeší tedy pouze tu poslední - jak. Ostatní odpovědi jsou buď jasné nebo nedůležité. Riziko bylo velké, jak se nakonec ukáže v reálu. A když Salisbury všechno překonalo a bylo prohlášeno napodruhé jako čisté, za chvíli přišel zasranej covid. /// ČT si to přeskládala do 4 dílů, asi aby jim to lépe sedělo do vysílacího schématu. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Velmi věrohodně zpracovaná rekonstrukce poměrně nedávných událostí týkajících se otravy nervovým jedem novičok, ke které došlo v anglickém hrabství Wiltshire. Je zde kladen důraz na pocity rodinných příslušníků obětí útoku i lidí, jež se velkou měrou zasloužili o bezpečnost široké veřejnosti. V souvislosti se současnou celosvětovou pandemií si dokážu daleko lépe představit, co prožívali obyvatelé zasažené oblasti a je mi z toho všeho dost úzko. (70%) ()

Galerie (83)

Reklama

Reklama