Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (634)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jako mládě jsem z toho byl nadšenej, protože Mickey a Mallory byli neskutečně cool bad motherfuckers, kteří do toho prostě šli. Jako lehce pseudointelektuálního puboše mě to pohoršovalo, protože hrdinové vraždí nevinné lidi a přitom to vypadají ještě rajcovně. No a jako dospělák oceňuji odvážnou satiru, odvážnou především v tom, že je pro mnoho lidí neviditelná. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Největším vtipem tohoto geniálně zrežírovaného snímku je skutečnost, že tím největším zabijákem nejsou klasičtí sérioví vrazi Mickey a Mallory Knoxovy, ale reportér Wayne Gale a detektiv Jack „vím, co je vražda“ Scagnetti. Tito dva jako zástupci dobra, tedy vyšetřovatel - policista a vyšetřovatel - publicista. Snímek tak nepřímo ukáže, že to oni jsou ti zlí, protože se tak prvoplánově nejeví, jako dvojice vyšinutých vrahů Knoxových. A nepřímo záporných postav je tam celá řada. Od vyšinutých rodičů Mallory, přes vyšinutého ředitele věznice (vynikající Tommy Lee Jones) až po vyšinutou sobeckou milenku novináře Wayna Galea. Všichni jsou vyšinutí, jen Mickey a Mallory Knoxovi jsou takový normální zabijáci. Kromě toho všeho jsou ve filmu obsazeni vynikající herci, je brilantně zrežírován, má netradiční vypravěčskou formu a scénář z rukou samotného Tarantina. Co na tom, že scenárista měl k filmu nějaké hemzy. Je to unikátní podívaná s jasně daným poselstvím: Je zločin glorifikovat zločin? ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tento film podle Tarantinovského "story" plný absurdit, drsných Tarantinovských dialogů a typického Tarantinovského násilí musíte být zřejmě předem připraveni, jinak ho stejně jako já nejspíš nepoberete:-) Z mého pohledu šlo o trochu zbytečně krvavý a násilný film, tolik nesmyslných vražd na metr čtverečný jen tak pro pobavení obou ujetých psychoušů, sadistů a zvrhlých úchylů, jsem snad v žádném jiném filmu doposud ještě neviděl. Ve filmu bylo zabito přesně 50 lidí! Navíc s mimořádným zájem sdělovacích prostředků, který z Mickeyho a Mallory dělá populární osobnosti! Snímek natočený sice s pečlivou brilantností a formálním provedením, avšak samotný režisérův záměr natočit zřejmě jakousi parodii se bohužel nenaplnil. Film je natočený příliš chaoticky, je zde spousta flashbacků, halucinačních pasáží, prolínání obrazů a barev, rychlých střihů, rychlého střídání hned několika různých záběrů dělaly z tohoto filmu jen jeden velký miš maš, a člověk se občas velmi ztrácel a neorientoval. Neříkám však, že tento vysoce kontroverzní snímek ve své době něco neznamenal, spíše podle mě posloužil jako laciná provokace. Řezník Mickey (Woody Harrelson) se mi po tomto filmu opravdu zhnusil:-(! Pestrá směsice různých hudebních stylů ušla, těch moderních písní je tu opravdu bezpočet. Ujetý film pro ujetý lidi jako jsem já!:-) ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

U snímku TAKOVÍ NORMÁLNÍ ZABIJÁCI jsem hned několikrát (tj. vcelku často) myslel na ono příslovečné "Slepý vede slepého." Snímek si (prý) na jedné straně dělá ambice upozornit na nevkusnou míru násilí v médiích, ale na straně druhé předkládá násilí v takovém množství, že jsem se během filmu nemohl zbavit pocitu, že "zloděj" s lupem na zádech a škraboškou na obličeji křičí: "Chyťte zloděje." Po formální stránce se musí filmu uznat jeho zběsilý spád a akčnost. Do značné míry k tomu napomáhá "klipovitost" tohoto snímku. Zároveň je však tato "klipovitost" (a především pestrost a "různobarevnost" těchto klipů) až jaksi přetažena a výsledný dojem z filmu je zbytečně rušen. Shrnuto a podtrženo: pokud jsem si během sledování neustále "mlel mantru": "Jde o satiru, jde o satiru, jde o satiru...", tak uznávám zajímavou myšlenku i zpracování... a dávám 3 hvězdičky. Pokud bych však měl připustit "vážně míněné záměry" při natáčení, pak by tento film u mě propadl (a nezachránilo by to ani ono zpracování). Jsem totiž příliš vzdálen "staré škole", které nevadily ve filmu morální apely; stejně tak jsem však příliš vzdálen "nové škole", která jaksi vydává špatné za "dobré". ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

To byla megaprdel. Ňák sem se furt gebil a mega mě to bavilo. Vizuálně je to fakt úchylný něco tak zběsilýho (furt tam něco bliká měněj se barvy a kamera to zabírá z meganemožnejch úhlů) se moc vidět nedá, napadá mě snad jen "Domino." Oliver Stone je fakt geniální režisér (natočit domov Mallory jako blbej sitcom je fakt hustej nápad). Herecký výkony jsou super Woody Harrelson je hypersympatickej a Juliette Lewis je sice koště, ale hrát umí famózně. Tom Sizemore byl taky úchyl (ostatně jako všichni) Nejlepší byl, ale Tommy Lee Jones, vždy když byl na scéně tak sem se ultragebil. Fakt super film. Sice má pár trochu slabších míst, jak je u Stonea zvykem (snad jen U-turn je celoplošně dokonalej), ale těch je málo a jinak je to fakt nářez. Ještě k tomu všude zmiňovanému násilí, ano je tam, ale zase nečekejte nějaký gore efekty, kamera totiž vždy tak trochu nenápadně popojede jinam (viz. Tommy Lee Jones a jeho hlava) P.S. jak tady tak čtu komentáře, tak si lidi myslej že to bylo braný vážně nebo tak. No tak já to bral nejvíc jako oddechovku z prdele a fakt megasem se pobavil. Takže proč filosofovat? ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Během natáčení Juliette Lewis zlomila Tomovi Sizemore nos, když s ním hodila o zeď. (don corleone)
  • Mnohí ľudia film nebrali ako satirický pohľad na zneužívanie násilia v médiach, ale ako návod. Tak tomu bolo aj v kauze riešenej Odvolacím súdom v štáte Louisiana, ktorej sa dopustili Sarah Edmondsonová a Ben Darrus. Ako obžalovaní uviedli, 5.5. 1995 užili silnú dávku LSD a predstavovali si, že by mohli vyskúšať niektorú vraždu z filmu.
    V Mississippi zabili riaditeľa továrne na bavlnu Williama Savageho, potom sa presunuli do Louisiany, kde Sarah postrelila predavačku Patsy Byersovú, ktorá následkom zranení ochrnula. William Savage sa priatelil s právnikom a spisovateľom Johnom Grishamom, ktorý dal na súd útočníkov spolu so štúdiom a Oliverom Stoneom, avšak odsúdení boli len vrahovia. (slavo_held)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama