Reklama

Reklama

Leonardův deník

  • Velká Británie Leonardo's Diary
Animovaný / Krátkometrážní
Československo / Itálie, 1972, 12 min

Animovaná výtvarná reminiscence na téma lidského života, mládí i stáří, inspirovaná motivy kreseb Leonarda da Vinci. Scénář a režie Jan Švankmajer. (Česká televize)

Recenze (32)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Na rub listu si znamenám Shelleyho slova: "Obraznost se šíří účastí s bolestmi a vášněmi tak mohutnými, že v představě rozpínají schopnost toho, čím jsou představovány; city dobré se posilují soucitem, rozhořčením, hrůzou a hořem; a povznesený klid se prodlužuje v hojnosti tohoto vznešeného cviku až do shonu všedního života; sám zločin se svléká z poloviny své hrůzy a veškeré své nákazy, tím že je zobrazován jako osudný následek nevyzpytatelných činností přírodních; omyl se takto zbavuje vé schválnosti; lidé se již nemohou s ním laskati jako s výtvorem své volby. V dramatě nejvyššího řádu je málo potravy pro hanu nebo nenávist; spíše učí poznávati sebe sama a míti úctu k sobě samému. Ani oko ani mysl nemohou viděti sebe samých, aniž se odrážejí v tom, co se jim podobá." ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

No ano, h l a v n ě vnímat ty >kontexty< že... ;-] . . . Vnímajíce i při ixtém repete furt za pět! - - - - - (Poprvé viděno kdysi pradávno v dobách klubových, hodnocení 22.03.2009, deníčkovský komentář zde po dalším repete na >renesančním prostoru< v rámci cyklu M.Č.A.F. jako patnáctý - 15.7.2011) ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento Švakmajerův snímek mě velice potěšil – rozhodně patří mezi jeho lepší tvorbu. Nádherné propojení malovaných skic a sestříhaných záběrů ze skutečnosti – tomu dali punc úchvatných momentů i vizuálního požitku, okořeněného výborným Liškovým hudebním doprovodem. Já byl opravdu spokojen, můžu doporučit a proto dávám nadprůměrné ohodnocení. ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Surrealismus? Ale kdeže, každá další minuta tohoto paskvilu jasně napovídá, že Leonardův deník v sobě skýtá koncept. Opakující se motivy, převládající sportovní tématika, animace nevybočující kvantitou obsažených znaků z rámce jednociferného čísla. V celé Mistrově tvorbě tohle považuji za krok do tmy, fantazie selhala, Bože, dokonce i Zdeněk Liška selhal... Na druhu stranu, kdoví, rok 1972 nebyla žádná prdel a téměř všichni umělci měli svázané ruce. I na panu Švankmajerovi se to zřejmě muselo podepsat... Leonardův deník? Ne-e. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, tak jsem si dal za úkol projet celou filmografii - i ty slabší kousky, jako třeba tenhle. Vyzdvihnout můžu jen hezkou animaci Leonardových kreseb, ale v kombinaci a při konfrontaci se sestřihy mi to nesedlo. Možná chtěl touto koláží provokovat tehdejší totalitní systém, ale ze současného úhlu pohledu mi to nepřijde zajímavé ani vtipné. A proto jen 2 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 0 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: X /// NÁLADA: 1 /// ART: /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama