Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběhy s tajemstvím, z nichž alespoň devadesát procent tvoří detektivky, patří odedávna k oblíbeným druhům literárním, ale i dramatickým. Čtenář či divák si na nich může ověřovat svůj postřeh, smysl pro závažný detail a často v nich ještě najde dobrý humor či moment příjemného mrazení v zádech. Taková je i incenace podle novely Francise Gérarda, která měla televizní premiéru už v roce 1967. Její archivní záznam uchoval herecké výkony celé plejády vynikajících umělců: Jany Hlaváčové, Ireny Kačírkové, Marie Vášové, Jiřího Adamíry, Eduarda Cupáka, Ladislava Boháče a dalších. A navíc otevírá záhadu: když se lady Pamela svěří inspektoru Meredithovi, že ji kdosi vydírá kvůli dopisům, které před uzavřením manželství psala svému milenci Meru Fosettovi, Meredith docílí, aby všichni zainteresovaní byli pozváni na zámek Mardleigh. Za jednoho deštivého dne se jeden z přítomných přizná, že zastřelil Fairfaxe... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Jiří Adamíra v roli inspektora Mereditha řeší případ vyděračství, nevěry a vraždy v anglickém venkovském sídle. Mám pocit, že se tento film jmenoval: Někoho jsem zastřelil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Musíte mít náladu na pochmurnou britskou krimi s českým obsazením a nejlépe se dívat v hluboké noci.. Jinak klasicky upovídané, ale se skvělou hereckou plejádou, kterou už dnes nemáme.! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Příliš jasné vraždy bývají ve skutečnosti mnohem komplikovanější. Televizní přepis jednoho z detektivních románů francouzského spisovatele Francise Gérarda (1905 - 1960) nachází své těžiště především v působivé atmosféře a precizních dialozích, jakkoli neopominutelnými a dodnes svěžími zůstávají ve svých rolích příslušníci dvou slavných hereckých generací v čele s noblesním Jiřím Adamírou, vynikajícím Ladislavem Boháčem, Eduardem Cupákem, Irenou Kačírkovou, Janou Hlaváčovou a dalšími. Nezbývá, než i na tomto místě složit velkým českým umělcům hold a úctu, která jim právem patří. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bejvaly doby, kdy jsem sledoval a vyhledával výhradně československou tvorbu a v té době byly pro mne podobné TV snímky zasazené do Anglie, Francie či Spojených států specifickým obohacením. Poté, co jsem za dva a půl roků nakoukal relativně slušnou část zahraniční dobové produkce, řada kousků tohoto typu u mne nedokáže plně přežít zkoušku času a rozhledu. Ministerstvo strachu (Sadková) nebo Muž v osidlech (Sequens) mají natolik skvělou předlohu a současně jsou tak excelentně uchopeny i sehrány, že v této zkoušce bez problémů obstály a dokážu být z nich nadšen pořád stejnou měrou. Žel, Gérardova detektivka anglického střihu v nepříliš výrazné režii Jaroslava Novotného mne už opětovně nedokázala tolik oslnit a odebírám jí hvězdičku. První půlhodina, než zazní v telefonu onen zvrat se vzkazem ,,někoho jsem zastřelil", na mne působila úplně bez šťávy, zlepšilo se to až s nástupem pořádného vyšetřování. Jiří Adamíra, slavný představitel rady Korejse z Panoptika města pražského, zde poprvé před kamerou sehrál jednu ze svých typických rolí vyšetřovatele (zde inspektora ze Scotland Yardu) a podal tradičně vynikající výkon. Dokonce v konkurenci ostatních přítomných vyčníval natolik, až se to stává ve scénách bez jeho přítomnosti slabinou. Otázkou zůstává, kolik lidí podobná studiová detektivka v špatné technické kvalitě dokáže po 54 letech od svého vzniku ještě oslovit. Osobně jí potřetí už asi nemám zájem vidět, i navzdory výbornému herci v hlavní roli. 60% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pomalý rozjezd byl zajímavý jen díky slušným hereckým výkonům, ale jinak mě to nějak neoslnilo. Pak dokonce přišlo i pár nezáživných až nudných pasáží, ale postupem času tento kriminální případ začal nabírat na atraktivitě a já se u jeho sledování i bavil. Vyšetřování nakonec dopadlo úspěšně, Jiří Adamíra, Jana Hlaváčová i Cupák podali kvalitní výkony, Kačírkovou jsem málem nepoznal. Lepší průměr, ale znám lepší a kvalitnější československé kriminálky… ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Jako u mnoha jiných (televizních) detektivek anglického střihu tady není ani tak důležité rozuzlení, jako spíš postupné budování atmosféry a odhalování, kdo je vlastně kdo. Za vypíchnutí stojí především ukázkově verbální projev Jiřího Adamíry a krásně protivná hraběnka Marie Vášová. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení je mi záhadou. Fantastický herecký ensemble v detektivním příběhu na anglickém venkovském sídle - to snad ani nemohlo dopadnout špatně. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilá detektivka o jednom nechutném vydírání a jedné podivné vraždě se dvěma zbraněmi.. Jiří Adamíra v roli vrchního inspektora bezchybný, moc se mi líbil, Jana Hlaváčová mladá a půvabná, takže jako „lady“ lehce uvěřitelná, no a Eduard Cupák se svým nezaměnitelným a nádherným hlasem k zulíbání.. U mě spokojenost, bylo mi potěšením.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ani nízká technická kvalita tohoto stařičkého televizního filmu nepřehluší jeho přednosti - výborné herecké obsazení a velmi slušný scénář. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Dávám tři hvězdičky. Předloha je staromódní detektivkové klišé, a výprava je... inu, TV inscenace. Na druhou stranu, tenkrát měly dialogy ještě nějakou logiku a herci uměli hrát. Takže vlastně stylová záležitost. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Pěkná inscenace. Adamíra zde exceluje v roli vyšetřovatele. Pan Boháč mě nikdy nebyl sympatický, ale tady se zhostil role podezřívavého manžela skvěle. Vše do sebe hezky zapadá, byla jsem spokojena jak s námětem tak se zpracováním. Jsou filmy, které mě nadchnou, ale už se k nim nikdy nevracím a to je tento případ. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Jaroslav Novotny /Dlouhe Dopoledne / mi bol dost dlho neznamy - uz sa to ale meni. Vyborna detektivka zo60. rokov, filmovy diviak si tu overuje postreh, zmysly a musi rozmyslat. Slusne budovanie atmosfery, namakane kulisy a slusne dialogy - slusne atributy na slusnych 69 % ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Zase jedna ze zajímavých československých detektivek. Předloha nás zavede do staré Anglie a naši tvůrci vypracovali slušnou atmosféru. Jiří Adamíra je pro roli detektiva jako stvořen. Na takové snímky se dá koukat v pohodě i po mnoha letech. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Opravdové svízele začínají teprve tehdy, když něco začneme brát doopravdy…“ Trošku mám pocit, že nejen pro Johna Mereditha, vrchního inspektora ze Scotland Yardu, ale i diváka téhle klasické detektivky anglického střihu, začíná ono "doopravdy" teprve v momentu, kdy lord Colechester pronese onu větičku: "Někoho jsem zastřelil." Ta první půl hodina se mi zdála být poněkud nudná a nezáživná konverzačka. Ale celá ta následná zápletka se dvěma pistolemi a dvěma kufříky z krokodýlí kůže mi přišla velmi povedená. Kromě pravého gentlemana Jiřího Adamíry mě zaujala zejména mladá a půvabná Jana Hlaváčová. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Taková milá černobílá starožitnost s plejádou hereckých osobností, z nichž stojí za zmínku hlavně mužské osazenstvo, na kterém se vyřádili hairstylisti té doby a třeba to tupé, co nasadili mému oblíbenému J. Adamírovi je teda parádní. O famózním černém hrnci na hlavě I. Kačírkové ani nemluvím. Prej Španělka... V zásadě to ale rozhodně není špatná inscenace, pokud se tedy divák smíří s jistým divadelním nádechem a ve chvílích, kdy se toho na obrazovce moc zajímavého neděje, se zabaví jinak (hraní her na mobilu, poslech hudby atd.). Na deštivé odpoledne ideální. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

celkem příjemná tv inscenace, dnes již asi značně starožitná. Vždycky mne velmi baví, když čeští herci předstírají, že jsou angličtí lordové a distinguované mondénní dámy a oslovují se jmény jako Pamela, Sir John, Lord Gerard a podobně... Za zajímavou kuriozitu je zde Irena Kačírková s černou parukou, hrající Španělku Juanitu. Že by tam ale tahle její situovanost do jižanského národa měla nějaký smysl, toho jsem si nevšimla. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Divák je od začiatku oboznámený s problémom, na základe ktorého začína okamžite vyšetrovanie. Problémom je však preniknúť medzi spoločnosť snobov v podaní málo charizmatických hercov a nájsť tam kvalitné postavy. Napätie ruší nemožná hudba a nudná kamera. Zamotávať sa to začne až po vražde, ktorá vyzerá na jasný prípad, no skutočnosť je úplne iná. Viac ako pomalé tempo filmu a nezaujímavé postavy nerobia dobre jeho kvalite. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Táto tv.krimi má výbornú úroveň, či to je scenárom, alebo hereckým obsadením. Bol to pekný zážitok a preto dávam 75%. ()

Reklama

Reklama