Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (400)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bože jak jsme tehdy byli mladí... ! Jízda je mojí srdeční záležitostí. Jednak jsem v době kdy hrály Buty, Mňága, Brutus a další dá se říci provinční bandy tyto kapely poslouchal a pak dobře znám (zbožňuji) Krumlov, Zlatou Korunu i kraj rybníků a luk kolem Třeboně... Při sledování filmu se člověk vrací mimoděk zpět do pro mne krásných devadesátých let.... Pokud se zaměřím výhradně na film, tak je to asi jedna z našich nejlepších roadmovie vůbec. Svěrák si vystačil s minimem herců, u Radka Pastrňáka dokonce neherců :-). Radek i Jakub Špalek se dobře doplňují a z mladičké Aňi létají na všechny strany erotické jiskry... No a k tomu to léto... Zvlášť v zimně se na tuhle letní pohodičku kouká skoro s utrpením. A aby toho nakonec nebylo málo, tenhle film přispěl také svým dílem do databáze filmových zlidovělých hlášek dalšími perlami. - ,,Jedeme zadarmo!!'' - a - ,,Budeme si něco mejt? '' - ! * * * * ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Krásný pohodový film Jana Svěráka. Pohoda na člověka prýští z každého okamžiku. Dva kámoši si koupí kraksnu za osm tisíc a vyrazí na jih. A až tam budou, tak zase na východ nebo na západ. Žádnej spěch, žádnej stres. A pak jako zpestření naberou roztomile infantilní Aňu Geislerovou v letních šatičkách a bez kalhotek. Společně s ní bloumají od vesnice k vesnici a "klackují" se... 80% ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pravá česká road movie, jak se na Svěrákovský kalibr "juniora" patří:) Nezbedná a svůdná Aňa Geislerová a dva pohodoví kámoši v podání Radka Pastrňáka a Jakuba Špalka. Oba dva hážou jednu hlášku za druhou, projíždějí úchvatnou letní krajinou, a na Vás z obrazovky přílo sálá ten letní žár, bezstarostnost a také jakási melancholie těch krásných dnů, které vždy utečou příliš rychle na to, kolik se toho v nich událo... Nejvíce mě dostala chemie, která začala mezi Aňou a Radkem pracovat od brzkých okamžiků a když ho poté začala zcela profesionálně svádět, říkala jsem si, že mezi nima prostě musí něco být a hotovo:) Závěr mi sice přišel dělaný na efekt, asi jako: "Tak co udělat, aby tato Jízda měla nečekaný konec." Ale co, prostě to tak skončilo. Podstatný je ten děj předtím:) Taková ukázněná, odlehčená a jednoduše "česká" verze na Mexickou jízdu. "Vůbec nezáleží na tom, že jsme tu babičku svezli jenom deset metrů, tak jako tak to byl dobrý skutek", "Víte, že Američané vyhráli válku, protože uměli dobře zacházet s telefonem?" :) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem to viděl na začátku léta, zrovna když jsem skončil své putování základní školou- takže se mi tím filmem strefili do toho rebelantského období, kam tenhle film sedl jak prdel na hrnec. Geislerku jsem nikdy moc nemusel, ale tady jí to docela slušelo. No největší hvězdou pro mě byl Pastrňák a písničky od Buty: "Do Tramtári- do Tramtári- do Tramtáriééé" a samozřejmě "Najdem si místo, kde se dobře kouří..." ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pro mě to není bůhvíjaká kultovní záležitost, ale "jen" příjemný, pohodový film. Svěrák ani při ultralaciném natáčení nerezignoval na různé filmařské kousky, kterými ozvláštňuje jinak až příliš jednoduchý a přímočarý film. Příjemní jsou civilní herci (i když Geislerovou nemusím) a hudba od Buty. Tu neminul Český lev, stejně jako kameru F.A. Brabce. Neproměněny zůstaly nominace na film, režii a pro Geislerovou (tehdy vládlo Díky za každé nové ráno). ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Mazda, z které je vyroben kabriolet, stála ve skutečnosi devět tisíc, o tisícovku víc, než za kolik byla kupována ve filmu. (ČSFD)
  • Poznávací značka 995 JZD 75 byla původně přidělena v roce 1992 v départementu Paříž. Ve Francii se tabulky se značkou nemusejí odevzdávat úřadům a s ojetými vozidly se tak dostávají všude po Evropě. Jsou dodnes oblíbené pro stejný účel, jaký je ukázaný ve filmu, tedy učinit méně nenápadným vozidlo, které není řádně přihlášeno do provozu. (Martin_L)
  • Hoci je Jízda nezávislý film, v kinách si ho pozrelo 200,000 divákov. (Jello Biafra)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama