Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svěrákův příběh (na scénáři se podílel s Martinem Dostálem) je takřka průzračný a vychází z velmi obehraných premis. Jedná se o českou road movie, aneb jak praví popisek: Svobodný film o dvou chlapcích, jedné dívce, zeleném kabrioletu a horkých letních hrách. Radek (Radek Pastrňák) a Franta (Jakub Špalek) si na začátku zakoupí zmíněný automobil, trochu svérázným způsobem ho upraví a rozjedou se vstříc volání dálek a dobrodružství. Cestou přiberou trochu vyplašenou a trochu provokující dívku Annu (Anna Geislerová), kterou zpovzdálí sleduje její žárlivý přítel v černém opelu. A pak už jen jedou, užívají si bezstarostné pohody, aniž by tušili, že v souladu s pravidly žánru bude mít jejich uvolněná jízda dost dramatický konec. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (402)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Jízda mi položila dvě zásadní otázky. Souložil bych v klášteře? Nechal bych si olizovat bradavku od kočky? Vzhledem k tomu, že jsem málo buty a mám obě ruce stejný, bylo jasný, jak si odpovím. Jízda na první pohled vypadá jako lehkej a nenucenej úlet a splněnej sen všech volnomyšlenkářů. V tom případě si ale mohla odpustit ten závěr a Pastrňák si mohl zapíchat. Nebo Špalek. Nebo všichni... Milý, ale pro Hulka moc uvázaný. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nesmírně příjemná letní road movie, kterou jsem přivítal letošní léto. I po skoro 30 letech se jedná o nevyčpělou a zajímavou jízdu. Honza Svěrák vždycky uměl. Velice slušné herecké výkony (téměř) neherců. A Aňa Gaislerová, která bývala ve svém útlém věku nesmírně kjůt a v tomto snímku navíc musím ocenit způsob, jakým byla její postava napsaná a zahraná. Ta kombinace její skoro až dětské nevinnosti, pubertální hravosti a účelné sexuální provokace - to bylo velmi netradiční, zajímavé a svým způsobem v dané situaci i velmi sexy. V dnešním světě by podobná slečna skončila velmi brzy znásilněná a pohozená někde v příkopu u cesty. Také mě velmi bavilo společně s trojicí cestovatelů poznávat počátky samostatného českého státu. Zkrátka velice příjemně překvapivých 90 minut. [78 %] ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Pohoda je naprosté a dostatečné vystižení tohohle filmu, na rozdíl od stejnojmennýho softwaru na účtování, co ve mě vzbuzoval přesně opačný pocity. A sehnat takovou perfektní trojici lidí od neuvěřitelných sympaťáků Pastrňáka a Špalka po Aňu Geislerovou tak sladkou, že už to víc ani nejde, to je panečku výkon. K tomu dnes už legendární hudba. A že film vzbudí "pouze" chuť udělat úplně to samý, sbalit se s autem a kamarádem a jet někam, je jedno kam a užívat si každou sekundu "jízdy"? Pro mě je to víc, než dost. Ale tak to bejvá, když se točí film bez vyšších ambicí s jednoduchým nápadem, kolikrát vznikne perla větší, než když film spolkne 150 milionů a řeší se v něm tisíc životně důležitých problémů. Svěrák je machr. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Název filmu odpovídá skutečnosti - tohle je opravdu jízda s velkým J. Naprosto pohodový a skvělý film, kdy se na mě přenesla atmosféra "to neřeš, prostě jeď dál… je jedno kam, je jedno s kým, prostě jeď a užívej si to". Svěrák zde potvrdil, že byl talentem odjakživa a mladá Aňa… Prostě a jednoduše, kdo nevěří, že Češi zvládli natočit jeden z nejúžasnějších road movie filmů, tak ať se podívá na tohle. Jeden z nejpříjemnějších snímků, co jsem kdy viděl (nejen z Česka, ale všeobecně!), jehož konec vás dostane. Jasných 100 % s tím, že tuhle Jízdu si rád zopakuju. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Jan Svěrák a Martin Dostál. Kamera : F. A. Brabec. Hudba : Radek Pastrňák. Hrají : Anna Geislerová (Aňa), Radek Pastrňák (Radek) nebo Filip Renč (Honzík) CHYBA VE FILMU - SPZ na Opelu Filipa Renče AEL 27-02 je přichycena v plastovém držáku. Když je ale potom záběr na zdemolovaný Opel v závěru filmu, je na něm tatáž SPZ přichycena už ale samotná bez držáku. Přece nebudou ničit nové auto. CITÁT - Vole, holky nezapomínaj........... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (43)

  • Snímek byl natočen během letních prázdnin roku 1994. (Pierre)
  • Mazda, z které je vyroben kabriolet, stála ve skutečnosi devět tisíc, o tisícovku víc, než za kolik byla kupována ve filmu. (ČSFD)
  • Filmári uzavreli ústnu dohodu s miestnym kastelánom, že môžu natáčať v kláštore Zlatá Koruna zadarmo pod podmienkou, že ak bude Jazda úspešná, pošlú peniaze dodatočne. (Raccoon.city)

Související novinky

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

Karlovarský festival startuje se Zátopkem

19.08.2021

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná již zítra. Odstartuje světovou premiérou nového českého filmu režiséra Davida Ondříčka Zátopek, který je věnován legendárnímu atletovi… (více)

Reklama

Reklama