Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj se odehrává v česko-německém pohraničí v roce 1938. Hrdina Tomáš Jakl se ožení, ale manželství není příliš šťasné a rozpadá se. Jeho německý přítel ho donutí ke vstupu do nacistické strany. (oficiální text distributora)

Recenze (39)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Normalizacia v byvalom Ceskoslovensku sa roku 1987 zdala byt nekonecna a vsadepritomna. Preto normalizacne filmy uz dodychavali a tocili sa len nenarocne komedie ako Jachyme hod ho do stroje, Marecku podejte mi Pero a zidealizovany vidiek a la Menzelova Vesnicko ma strediskova. Ak sa natocil film o realnych pomeroch vo federacii ako depresivny Prodavac Humoru, film siel hned do trezoru. A tak tu mame dalsi normalizacny film z cesko -nemeckeho pohranicia roku 1938. Jedna sa len o vstup do istej politickej strany, inak sa nedeje nic. Reziser Jiri Svoboda /Zanik Samoty Berhoff/ ma teda nijako nepresvedcil tymto filmom, niektore sceny su nadbytocne a dalsie by potrebovali komplet prepracovat. Ludi ako Brzochudobny /Vsichni Dobri Rodaci, vychodny western Nocni jezdci/ otvorene nemam rad. 50 % ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o zločinu, vině a trestu. Tak je uveden literární počin Miloslava Nohejla, který byl použit pro tento snímek, pojednávající o nadřazenosti nad nadržeností, především v rámci ponižování, v pohraničí těsně před válkou.  Sociální průzkum jednotlivce, kterého srazí na kolena vlastní charakter po srážce se změnou doby v rámci politické situace. Snímek snažící se o drama však nesměle drhne vlivem přílišné divadelní atmosféře, navíc ozvláštněné tzv. snovou kamerou. V podstatě se jedná o krapet výpravnější inscenaci hodící se leda tak pro televizi. Takže příběh o tom, jak lidskou namyšlenost srazí na kolena nástup německého nacismu. Nic víc, nic míň. Snímek pozapomenutý a v tomto případě vlastně ani není divu. Jediné, co by mohlo zaujmout, je na český film neobvykle přítomen nemalý počet slovenských herců. ()

Reklama

garmon 

všechny recenze uživatele

Podivný manýristický kočkopes, který opakuje chyby předešlých režisérových opusů, ale zároveň občas nabízí velmi neotřelé charaktery, osudy i příběhy. To se týká především role Magdy Vašáryové je to zřejmě její poslední filmová smrt - kdyby tohle bylo hlavní osou příběhu, mohlo se stát, že by film byl větší. Jinak znám podobné reflexe nástupu nacismu v Česku od Krejčíkových filmů přes Kachyňu až k Hřebejkovi. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Absolutni unikat natoceny v zaveru komunisticke ery. Film mi pripada z 90% byti nacistickou propagandou, o to vice je zarazejici fakt ,tedy cas kdy byl natocen. Skvele zahrane psychologicke drama pribehu tri kamaradu z naseho pohranici,kratce pred druhou svetovou valkou. V hlavni roli Tomase Jakla - famozni Emil Horvath, roli jeho manzelky zahrala neuveritelne krehce kouzelna Petronela Vancikova (kam se jenom podela?),dale hraji Radoslav Brozbohaty,Milan Knazko,Magda Vasaryova,Jana Svandova, Fratnisek Husak ci Frantisek Rehak. Pet hvezd za absolutne extremni namet, herecke vykony a skvelou atmosferu. "Pamatuj si kamarade! Od tedka muzes vsechno,jsi jeden z nas...." ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Téměř neznámý, téměř psychologický a téměř skvělý film. Nevím zda bylo absence kladných postav měla ukázat "prohnilost prvorepublikové vyšší třídy" nebo je to osobní pesimismus autora předlohy. Občas mi přišlo chování postav trochu nelogické a bezdůvodu, ale některé scény mě uchvátily svou syrovostí. Hm, těžké hodnocení, dávám 4 za zapomenutost snímku. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Trutnove. (dyfur)

Reklama

Reklama