Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Šíleně otravná nuda. Hrozné, pomalé, únavné. Jako kdybych si šlehl "Slo-mo" (kdo viděl Soudce Dredd z r.2012 pochopí). Červi !? No a co! Oči jsem měl už skoro zavřené, takže jsem je ani nevnímal. A dokonale zpackaný dabing vše umocnil. Jediné, co je nutné vyzdvihnout, je ono neštěstí a odvaha onoho děvčete. To muselo být peklo. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Technicky ani herecky to není žádný zázrak, navíc trpí všemi neduhy typickými pro levnou italskou produkci. Přesto je to silný film. Syrové drama, které si nepomáhá žádnými filmařskými kejkly a táhne silou příběhu, posílenou skutečností, že jde o příběh skutečný. Pokud mohu soudit z toho, co jsem si zjistil, natočený podle skutečnosti je poměrně věrně (snad až na fakt, že skutečná Juliane byla dost krátkozraká a nosila brýle, o které při pádu přišla). Tísnivá atmosféra tragédie a dusné horko džungle je sugestivní, stejně jako otravný hmyz. A samozřejmě scéna s červy. Tu jsem nezapomněl od chvíle, kdy jsem film před nějakými třiceti lety viděl v poprvé. A kupodivu jsem nezapomněl ani rady jak se neztratit v pralese. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

som bol na to dosť zvedavý, lebo si pamätám že to kedysi rodičia dosť vychvaľovali, boli s toho unesení a keď som na to náhodou narazil tak som sa potešil a... strašná ale strašná nuda a lá made in Italy, od polovice filmu som si hovoril toto určite točili Taliani lebo tieto exteriéry džungle im asi moc sedia tak ako v horroroch 70.-80.rokov, aspoň tá dievka v hlavnej úlohe bola pekná ináč prechádza džungľou na utrápenie diváka /30%/ ()

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Rodiče mě donutili se na to podívat se slovy: "uvidíš, jak člověku pomůže, když se drží rodičovských rad". :D Každopádně na červy nezapomenu, to asi nikdo, ale i přes rodičovské doporučení (čili můj automaticky záporný postoj) jsem nebyla zklamaná, dokonce to beru jako velice zajímavé dílko. :) Je z něho cítit ta správná atmosféra strachu o vlastní život v neznámém prostředí. Navíc podle skutečné události, o to víc je to zajímavější. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I dnes stále působivý hraný dokument o Juliane Köpckeové, která jako jediná přežila osudný let. Dnes žije v Německu a na základě svých vzpomínek napsala také knihu. Putování dívky pralesem je prostříháno vzpomínkami (otec i matka jí dali spousty rad, jak se neztratit v pralese a dostat se k lidem) i pátráním po zmizelém letadle. Velký díl pak patří pralesním záběrům na rozličné živočichy (hadi, poloopice, krokodýli, mravenci, motýli, ptáci) a rostliny. Nejsou zde ale šokující záběry z pozdějších italských kanibalských filmů, které zachycují lov zvířat či jejich boj na život a na smrt. Italskou gore školu zde zastupují jen tolikrát citované muší larvy, což ale vůbec nevadí. Jen typická italská hudba jakoby předvídala zjevení se nenasytných lidojedů, což se naštěstí nestalo. A že ji nesežrali krokodýlové či jiné potvory, to se rovná opravdovému zázraku. Dvě hlavní věci ve filmu - nikdy to nevzdát a tekoucí voda vás dovede k lidem - mají platnost pořád. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu si zahráli lidé, kteří celý příběh opravdu prožili: pilot Clyde Peters, sestřička z nemocnice i dřevorubci, kteří dívku našli a zachránili. (džanik)
  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)
  • V lietadle mal sedieť aj režisér Werner Herzog, ale svoj odlet  na poslednú chvíľu zrušil. V roku 2000 sa Juliane Koepcke vydala späť na miesto nešťastia s režisérom Wernerom Herzogom a v dokumente Wings of Hope (2000) rozpovedali príbeh jej senzačného prežitia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama