Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Film natočený dle skutečného příběhu dívky, jediné přeživší po havárii letadla nad pralesem kdesi v Amazonii. Na svou dobu docela syrové a věrohodně natočené drama (se z děje vyplývajícími dobrodružnými prvky), nepřikrášlované ztvárnění téměř dětského pudu sebezáchovy v boji o přežití - s některými nezapomenutelnými naturalistickými scénami (například larvy v ráně)... Dnes již poněkud pozapomenutý film, kdysi v sedumdesátých létech uváděný i v českých kinech. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď som sa roku a krajiny pôvodu v spojitosti s dobrodružnou drámou trochu obával, realita bola ešte horšia. Spracovanie na úrovni lacnejších západonemeckých komédií, mizerné (miestami toporné) herecké výkony a dialógy a o efektoch radšej pomlčím. Kamera je dokumentárna (myslené na hraný film negatívne), hudba veľakrát sa nehodiaca (slečna sa zo strachom brodí pralesom a do toho hrá príjemná rezká juhoamerická hudbička) a tie "úžasné" monológy dievčaťa. Príbeh sa neskutočne vlečie...prost hrozná réžia a tiež hrozný strih. Len z úcty k tragédii a pokusu filmárov o autentičnosť nedám o 1* nižšie. A ešte, na dabing nezvyknem nadávať, ale tento ČT-ácky z roku 1996 bol fakt nekvalitný. Hodnotenie: 30% ()

Reklama

Mitzi 

všechny recenze uživatele

Jako většina hodnotících i já si pamatuji nejvíc ty nejodpornější momenty... ale ani jiné jsem nezapomněla. Na film mě jako dítě vzala do kina moje útlocitná teta a myslím, že dost litovala, zatímco já měla oči navrch hlavy :-) zhruba stejně jako u Chaloupky stýčka Toma (to byl druhý a na dlouho i poslední film, na kterém jsem s tetou byla, její vkus se moc neshodoval s mým, přeci jen mi bylo asi deset...) ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Technicky ani herecky to není žádný zázrak, navíc trpí všemi neduhy typickými pro levnou italskou produkci. Přesto je to silný film. Syrové drama, které si nepomáhá žádnými filmařskými kejkly a táhne silou příběhu, posílenou skutečností, že jde o příběh skutečný. Pokud mohu soudit z toho, co jsem si zjistil, natočený podle skutečnosti je poměrně věrně (snad až na fakt, že skutečná Juliane byla dost krátkozraká a nosila brýle, o které při pádu přišla). Tísnivá atmosféra tragédie a dusné horko džungle je sugestivní, stejně jako otravný hmyz. A samozřejmě scéna s červy. Tu jsem nezapomněl od chvíle, kdy jsem film před nějakými třiceti lety viděl v poprvé. A kupodivu jsem nezapomněl ani rady jak se neztratit v pralese. ()

Argondia 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno za čerstvých dojmů a sledováno na základě doporučení. V první půl hodině jsem měla chuť to vypnout díky prkenným hercům, žalostnému dabingu, příšerné kameře, hudbě jak ze "Slunce, seno," nebo starého Večerníčku a směšně nepovedené scéně, kdy se letadlo zlomí vejpůl. Příběh o přežití je zajímavý, ale zpracování hrozné. Tak to vypadá, když se zdejší hodnocení řídí zidealizovanou nostalgií. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)
  • Juliane připoutaná v sedadle spadla z výšky deseti kilometrů. Na rozdíl od filmu byla krátkozraká a při pádu se jí rozbily brýle. (KajusaK)
  • Ve filmu se doslova rozpůlí letadlo a hlavní představitelka letí připoutaná v sedačce, dopadne do korun stromů a přežije. Ač se to zdá neuvěřitelné, tato událost se skutečně udála. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno