Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

tahit 

všechny recenze uživatele

Určitě alespoň z hloubi duše mnohý z nás zatoužil po vzdálených krajích plných neznámých nástrah a romantiky, ale pozor, zde jde především o nechtěné dobrodružství, které je plné nebezpečí a urputného zápasu boje o přežití. Není to tak dlouho, co mi před očima vyvstala, moje příležitostná vzpomínka na tento film při sledování přírodopisného dokumentu ze života dávných obyvatel peruánských And, který vysílala česká televize, a tím se mi vlastně vybavil v paměti i útržkovitý děj tohoto neuvěřitelného reálného příběhu sedmnáctileté německé dívky jménem Juliane Köpcke. Nejvíce mne zaujala ta část filmu, kde Juliáně běžely hlavou retrospektivní vzpomínky na krásný výlet kdesi vysoko v horách And tajemného inckého města Machu Picchu dříve, než se zřítila letadlem do divoce rostoucího stromoví rovníkového deštného pralesa Amazonie. Bohužel zde neměla jiné východisko, než zkusit štěstí a hledat cestu zpět s ranním rozbřeskem vycházejícího slunce a nepřetržitou zelení houštin se trmácet několik dnů divokou přírodou pralesa až k toku šumějící hnědé řeky. Co o filmu napsat? Především jde o film, který v době socialistické kinematografie u nás byl hojně navštěvovaný, snad také proto, že se asi odlišoval námětem od naprosté většiny tehdejších filmů, alespoň si myslím. Jediné, co ještě zmíním, možná někdo nebude se mnou souhlasit, že dnes by drsnější záběry, v perfektně zvládnutém triku zapouzdřených červů v kůži z amazonských much, kteří zde mnozí vzpomínají, nebudil takový rozruch jako tehdy. Osobně si cením na tomto starším filmu, že na rozdíl od dnešních filmařských kouzel je laděn v duchu věrohodnosti a hlavně je natočený s řadou přitažlivých až nevšedních syrových záběrů. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že příběh je natočený dost romantizujícím způsobem. Třeba scéna, jak malá vyplašená opička hledala u hlavní hrdinky útočiště. Také je s podivem, že holka neumřela hlady. Být v pralese bez střelné zbraně, bez nože a bez možnosti rozdělat si oheň je napováženou. Takový nosál nebo pásovec se dá utlouct klackem, ale jak ho člověk stáhne, vykuchá a jak si ho upeče? Jíst pralesní plody je riziko, protože když člověk není indián nebo botanik, tak nepozná, co je jedlé, co jedovaté a co halucinogenní. V jihoamerických pralesech roste liána, jejíž dutý stonek obsahuje kvalitní pitnou vodu. Jenomže je třeba umět ji poznat. Pitím vody z potoka lze chytit nějakou infekci nebo různé parazity. Zajímalo by mě, jak to všechno probíhalo ve skutečnosti. ()

Reklama

Cucina_Rc 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu velmi zdařilý katastrofický film podle skutečné události. Scéna s červíčkama mi utkvěla v hlavě už v dětství. Dlouho jsem tento film hledala, ale nemohla jsem si vzpomenout na název. A musím říct, že i po letech jsem se na něj podívala s napětím ráda. Pro mě je to jeden z nejlepších filmů o letecké havárii. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Šíleně otravná nuda. Hrozné, pomalé, únavné. Jako kdybych si šlehl "Slo-mo" (kdo viděl Soudce Dredd z r.2012 pochopí). Červi !? No a co! Oči jsem měl už skoro zavřené, takže jsem je ani nevnímal. A dokonale zpackaný dabing vše umocnil. Jediné, co je nutné vyzdvihnout, je ono neštěstí a odvaha onoho děvčete. To muselo být peklo. ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to jako malý kluk, kterého vzali rodiče s sebou do kina, aby se ten vejmrza doma sám nebál! a protože jsem tehdy asi dlouze žadonil, (z toho samého důvodu mě v útlém dětsví vzali i na "Čelisti") což si ale již přesně nepamatuji. Co si ale pamatuji dodnes, to je, samozřejmě, scéna, která se jako první vybaví úplně každému, kdo tento, za komančů veleakční, dobrodružný dívčí zápas o přežití viděl. Dnes by snímek neměl šanci asi ani u dětí (znáte ty dnešní nenažrané parchanty, kterým není nic dobré), ale vzpomínka na šokující napětí dítěte v kině a na to, že rodiče občas mají i dobré nápady, stojí za nadprůměrné ohodnocení. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se doslova rozpůlí letadlo a hlavní představitelka letí připoutaná v sedačce, dopadne do korun stromů a přežije. Ač se to zdá neuvěřitelné, tato událost se skutečně udála. (M.B)
  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)
  • Juliane připoutaná v sedadle spadla z výšky deseti kilometrů. Na rozdíl od filmu byla krátkozraká a při pádu se jí rozbily brýle. (KajusaK)

Reklama

Reklama