Reklama

Reklama

Zázraky se dějí

  • Itálie I miracoli accadono ancora (více)

Tento příběh se skutečně odehrál den před Vánoci roku 1971. Juliane Koepcke (Susan Penhaligon) letěla se svou matkou Marií za otcem do Pucalpy. Shodou okolností musely přestoupit z letadla společnosti Forsett do letadla společnosti Lansa, které kvůli poruše na motoru havarovalo do amazonské džungle. Z 92 cestujících a 6 členů posádky přežila pouze Juliane. Té tak začala nejdobrodružnější cesta jejího života, protože dostat se zpátky do civilizace nebylo vůbec snadná...

Zajímavou shodou náhod zjistil o třicet let později při natáčení dokumentu o Juliane (Křídla naděje) dokumentarista Werner Herzog, že svůj film "Aguirre, hněv boží" točil jen několik málo kilometrů od místa nehody a na tragický let měl se štábem dokonce sám zamluvené lístky. (monolog)

(více)

Recenze (74)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film som videl pre rokmi a dobre si naň spomínam, pretože mal atraktívny námet, bol primerane napínavý a v rámci možností aj autentický. Často dávam najavo, že by si diváci nemali pamätať Frajera Lukea iba podľa päťdesiatich zjedených vajec, ale nedá sa dosiahnuť, aby si nepamätali z tohto filmu vyberanie muších lariev z otvorenej rany na ramene. ()

Radiq odpad!

všechny recenze uživatele

Naši z toho byli vždycky úplně paf, ale já z toho byl spíš hin. Protože jsem hynul nudou. A nejen nudou. Byla to strašná amatéřina. Příběh skutečně neuvěřitelnej a poutavej, ale zasloužil by si lepší zpracování. Nejsu žádnej profesionální kritik, ale tomuhle se snad ani nedá říkat filmařina. Je tam špatně snad úplně všechno. Musíte to vidět, abyste poznali, jak špatně tam všechno je. Včetně českého dabingu. Hudba, střih, scénář, dialogy, monology, všechno. Lepší herecké výkony by podaly i spocené ponožky. Celé je to zdlouhavé, zbytečně natahované různým nezajímavým (a amatérským) balastem - pátrání, flashbacky, marné hledání mrtvé maminky, spokojený život živého tatínka. Nezajímavá je i ta nehoda. Italská kinematografie ve stínech velkého teplého hovna. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Aj keď som sa roku a krajiny pôvodu v spojitosti s dobrodružnou drámou trochu obával, realita bola ešte horšia. Spracovanie na úrovni lacnejších západonemeckých komédií, mizerné (miestami toporné) herecké výkony a dialógy a o efektoch radšej pomlčím. Kamera je dokumentárna (myslené na hraný film negatívne), hudba veľakrát sa nehodiaca (slečna sa zo strachom brodí pralesom a do toho hrá príjemná rezká juhoamerická hudbička) a tie "úžasné" monológy dievčaťa. Príbeh sa neskutočne vlečie...prost hrozná réžia a tiež hrozný strih. Len z úcty k tragédii a pokusu filmárov o autentičnosť nedám o 1* nižšie. A ešte, na dabing nezvyknem nadávať, ale tento ČT-ácky z roku 1996 bol fakt nekvalitný. Hodnotenie: 30% ()

Argondia 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno za čerstvých dojmů a sledováno na základě doporučení. V první půl hodině jsem měla chuť to vypnout díky prkenným hercům, žalostnému dabingu, příšerné kameře, hudbě jak ze "Slunce, seno," nebo starého Večerníčku a směšně nepovedené scéně, kdy se letadlo zlomí vejpůl. Příběh o přežití je zajímavý, ale zpracování hrozné. Tak to vypadá, když se zdejší hodnocení řídí zidealizovanou nostalgií. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I dnes stále působivý hraný dokument o Juliane Köpckeové, která jako jediná přežila osudný let. Dnes žije v Německu a na základě svých vzpomínek napsala také knihu. Putování dívky pralesem je prostříháno vzpomínkami (otec i matka jí dali spousty rad, jak se neztratit v pralese a dostat se k lidem) i pátráním po zmizelém letadle. Velký díl pak patří pralesním záběrům na rozličné živočichy (hadi, poloopice, krokodýli, mravenci, motýli, ptáci) a rostliny. Nejsou zde ale šokující záběry z pozdějších italských kanibalských filmů, které zachycují lov zvířat či jejich boj na život a na smrt. Italskou gore školu zde zastupují jen tolikrát citované muší larvy, což ale vůbec nevadí. Jen typická italská hudba jakoby předvídala zjevení se nenasytných lidojedů, což se naštěstí nestalo. A že ji nesežrali krokodýlové či jiné potvory, to se rovná opravdovému zázraku. Dvě hlavní věci ve filmu - nikdy to nevzdát a tekoucí voda vás dovede k lidem - mají platnost pořád. ()

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy se Juliane (Susan Penhaligon) po pádu probudí v pralese, je celá značně špinavá a má drobná zranění. V záběru o chvíli později, kdy nad ní přelétá pátrací letadlo, je ale náhle čistá a bez viditelných zranění. V témže záběru teprve začíná uvažovat o vodě, takže se dosud zřejmě neměla šanci umýt. (Amper01)
  • Ve filmu si zahráli lidé, kteří celý příběh opravdu prožili: pilot Clyde Peters, sestřička z nemocnice i dřevorubci, kteří dívku našli a zachránili. (džanik)
  • Ve filmu se doslova rozpůlí letadlo a hlavní představitelka letí připoutaná v sedačce, dopadne do korun stromů a přežije. Ač se to zdá neuvěřitelné, tato událost se skutečně udála. (M.B)

Reklama

Reklama