Reklama

Reklama

Tajemná záře nad Pacifikem

  • Česko Konečný odpočet (neoficiální název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nacházíme se v současnosti, na palubě nejmocnější americké atomové letadlové lodi Nimitz, která je právě na cvičných manévrech v Tichém oceánu. Náhle na loď udeří nevídaně silná elektrická bouře, která tohoto ocelového giganta doslova pohltí a způsobí něco zcela nemožného: Nimitz je vržen zpět v čase do 6. prosince roku 1941. Do japonského úderu na Pearl Harbor zbývá již jen několik málo hodin. Jak se nepřátelská flotila blíží k Havaji, octnou se kapitán lodi (Kirk Douglas), expert Ministerstva obrany (Martin Sheen), svérázný letecký důstojník (James Farentino) a zoufalý senátor Rooseveltovy administrativy (Charles Durning) v situaci, kdy se musí rozhodnout mezi dvěma zcela nemyslitelnými možnostmi. Dovolí Japoncům dokonat jejich vražednou invazi, nebo zahájí masivní protiútok, který navždy změní běh dějin? V tomto dechberoucím sci-fi akčním hitu, natočeném na palubě skutečné letadlové lodi Nimitz dále hrají, společně s její posádkou, také Katharine Ross a Ron O´Neal. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (262)

classic 

všechny recenze uživatele

Neznámy béčkový režisér televíznych brakov Don Taylor, nakrútil svoj zrejme úplne najznámejší film, pretože sa ho zúčastnil i extra známy, už aj viditeľne stárnucí, herecky matador Kirk Douglas, ako kapitán lietadlovej lode USS Nimitz (CVN-68), Matthew Yelland, ktorý má taktiež na mohutnej palube tohto kolosu k dispozícii množstvo bojových stíhačiek, oproti ktorým sú napríklad také japonské lietadlá (Micubiši A6M Zerá) „iba obyčajnými, neškodnými vetroňmi” , čím naznačujem, že vďaka prírodnej anomálii sa táto lodisko, akoby nejakým nepopísateľným zázrakom, ocitne späť v čase, keď sa ešte neodohral „zbabelý” útok na námornú základňu Pearl Harbor, a to konkrétne japonským cisárskym námorníctvom, kedy “klasický” dátum 7. december 1941 už navždy vošiel do dejín (rovnako ako 11.09.2001), čo si isto uvedomujú najmä kapitán Yelland spolu s čerstvým pozorovateľom Warrenom Laskym + všetci ostatní členovia posádky, lebo dôkladne poznajú históriu, a tak teraz sa ponúka i nemenej podstatná otázka, budú chcieť zvrátiť blížiacu sa katastrofu, t. j. ohýbať časom, zmeniť dejiny a ich nasledovný vývoj, aj keď majú trebárs potrebnú techniku na to, aby šikmookých aspoň na chvíľu zdecimovali, čím by defacto varovali všetkých ostatných, ktorých sa to bezprostredne týka... ? Je to extrémne zložitá situácia, ale lokálnipatrioti už veľmi dobre vedia, ako sa majú zachovať, však, alebo, vôbec, či to nakoniec stihnú, lebo búrka už opäť klope na dvere ? _ Vzdušné sekvencie sú oku strašne príjemné i uchu, keďže zvukári neboli nečinní, ale sa poriadne blysli, a tak za spojenia kamery a zvuku, vzniká celkom obstojná „podívaná” , akú si musel i Don Taylor určite vychutnávať, pretože už nikdy nedostane takúto príležitosť dosýta sa vyblázniť na pľaci, aj keď silno pochybujem, že mu do toho Kirk Douglas občas niečo nezafrflal ? Martin Sheen stále kamsi pobehoval, ako splašený pes, čiže maximálne herecké opozitum, ako spred roka v Apokalypse. Katharine Ross mi nebola úplne neznáma, pamätám si ju predovšetkým z Absolventa, či aj z Butcha Cassidyho a Sundancea Kida. PS: Chviľu som uvažoval, predstavte si to, že filmu nadelím slušných 80%, síce som až tak nepociťoval nudu, ale nič extra zaujímavé tu nebolo ! PS2: Nie - Tajomná žiara nad pacifikom, ale «Posledné odpočítavanie» , čo oveľa viacej vystihuje, o čom je daný filmový počin ! ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Kdysi, v éře počátků VHS a s "kouzelným" rychlodabingem se mi film velice líbil i přes závěrečnou "pointu", která nemá logiku a vyloženě pohřbí jinak velmi dobrý film. Myšlenka, co kdyby se změnily dějiny v roce 1941 během náletu na Pearl Harbor, kam se loď dostane, není vůbec špatná. Více než herecké výkony jsou v popředí americká válečná technika, především letadlová loď U.S.S. Nimitz. A to byl asi hlavní kámen úrazu, proč už v roce 1982 zakoupený a posléze i česky otitulkovaný film po zásahu "cenzorem", do československých kin nakonec celých dlouhých deset let nesměl. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pánové, jsme ve stavu bojové pohotovosti, protože vůbec nevím, co se stalo." Tajemnou záři nad Pacifikem jsem poprvé zahlédl v kině v době, kdy jsem byl zvyklý spíše na poroučení větru a dešti než na cestování v čase. Patrně proto jsem byl snímkem tak fascinován a užíval si tápání, zda za tím vším je Pentagon, Moskva nebo zelení mužíci. Navíc je skvělé mudrování nad tím, jestli je možné ovlivňovat historii, když jediný důkaz o Japonském útoku je v dosud nevydaných učebnicích dějepisu. Mě to prostě bavilo tehdy a baví mě to pořád, takže se kdykoli znovu rád vydám s kapitánem Yellandem na můstek. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky. Vrum. Americká letadla vzlétají a přistávají. Vrum. Pořád se nic neděje. Mezitím pobíhá Kirk Douglas, který nemá skoro co hrát a Martin Sheen, který má přece jen více prostoru. Vrum. Další záběru typu: ,,Chlapci, vstupte do armády." Vrum. A pak to konečně přijde. Bouře, která celou letadlovou loď přepraví v čase pár dní před útok na Pearl Harbor. Jenže ani pak se nic neděje. Vrum. Další hezké záběry na moderní stíhačky. A proč to všechno? Aby si každý uvědomil, jak je kauzalita důležitá? Nebo tvůrcům opravdu šlo o tu závěrečnou pointu, kterou by předem musel odhalit i člověk, který celý film prospal. Těžko říct. S určitostí můžu říct, že nejde o nějak zábavný film, který vůbec nevyužívá tak zajímavého tématu jako je cestování v čase. Vrum. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Průměrné americké scífko s cestováním v čase, kdy vlajková letadlová loď US Navy Mynitz! prosviští červotočivou bouřkou a vyflusne ji to někde u Perlové zátoky, čirou náhodou právě v ten příhodný moment, kdy můžou tito hrdí patrioti zvrátit kola dějin, ale nakonec se ukáže, že časový paradox je trochu proti a jen je tak laškovně celou dobu lechtal na koulích, tedy jako sorry. Nedomyšlené, asi jako Zabil jsem Einsteina, pánové, ale méně zábavné, neb to není komedie. Na druhou stranu, přeci jen to má alespoň něco do sebe a minimálně jako vzpomínka na vynikajícího Kirka Douglasů u diváka stále obstojí i z nostalgických důvodů. 50% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Na počátku scénáře byla inspirace takzvaným Philadelským experimentem, kdy se údajně americkému námořnictvu podařilo přenést loď Philadelphia v čase a prostoru. (sator)
  • Natáčení probíhalo v Atlantickém oceánu, ne v Tichém (kam je zasazen příběh). (.stenley.)
  • Útokem na Pearl Harbor pověřil velitel Spojeného loďstva admirál Isoroku Jamamoto 1. letecké loďstvo viceadmirála Čúičiho Naguma s letadlovými loďmi Akagi (vlajková), Kaga, Sorjú, Hirjú, Šókaku a Zuikaku. (Necrotongue)

Reklama

Reklama