Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ovdovělá učitelka Anna (Jodie Foster) podnikla něco, co bylo pro ženu z viktoriánské Anglie naprosto nezvyklé. Rozhodla se odjet se svým synem na dobrodružnou cestu do neznámé země, do Siamu. Chce ji poznat a pokusit se tak navázat spojení dvou odlišných světů. Nechává se zaměstnat jako učitelka početných dětí samotného siamského krále Mongkuta (Chow-Yun Fat). Kultivovaná Anna zprostředkovává svým žákům konfrontaci obou kultur se všemi rozličnostmi náboženství i nesmyslnými předsudky a poznává, že siamský král je muž, který přesně ví, kam chce vést svou zemi a jak vypadá moderní svět. Tak si krásná a emancipovaná anglická učitelka zamiluje nejen exotickou zemi, ale i krále samotného. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

tee 

všechny recenze uživatele

Přestože učitelka Anna Siam skutečně navštívila a film se snaží vyprávět její příběh, je ho nutné brát spíše jako přikrášlenou pohádku, kterou pro upravená fakta samotné Thajsko odmítá. Uvědomujeme-li si tuto skutečnost a také to, že jde o pohled americký, pro nějž je země vrcholnou exotikou jako pro nás, pak už si můžeme v klidu vychutnávat orientální kouzlo krajiny, překrásné umění a někdy až šokující zvyky na pozadí seznamování se svérázné výrazně zářící Jodie Foster a krále, jež už není všemi poslouchán na slovo. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Kristovo noho, to bylo dloooouhý a nudnýýýý. Za mě zde stojí za pozornost snad jen výkon ústřední dvojice v podání Jodii Foster a Chow Yun-fata, kteří svým postavám vtiskli uvěřitelnost, sympatičnost a přesvědčivost, a to ať už se vzájemných emocí týče, tak jejich charakterů a rozhodnutí. Zápletka, i když celé to dění nazvat zápletkou není úplně až tak výstižné, je ale utahaná a nezáživná až to bolelo, to neustálé štěbetání a vyvolávání konfliktů o takových malichernostech mě urputně zadupávalo do země, naprosto zde chyběla jakákoliv výraznější scéna, když tedy nepočítám úmrtí jedné malé postavy, což na mě ale zapůsobilo vážně až spíš nepatřičným a zbytečně násilně emoce vyvolávajícím dojmem, jinak ale vážně bez jakékoliv gradace, no a závěrečná „akčnější“ pasáž zapůsobila, jako by se sem zatoulala z jiného snímku, radši ani nemluvit. Vizuální stránka Anna and the King pak sice jistou působivost přinesla, ovšem spíš jsem jí vnímal jen jako ne zcela efektní doplněk, který tu nesehrál prakticky žádnou roli, a tak o nějakém výraznějším přínosu tedy nemohu mluvit ani v tomto ohledu. Spád, jak už jsem se jiným slovy zmínil, prostě minimální, napětí žádné, emoce žádné, příběh plytký, pro mě zkrátka téměř dvou a půl hodinová romantika o ničem, fakt sorry. ()

Reklama

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem tu hodnotil ve svých začátcích zřejmě i přesto, že jsem ho neviděl celý. Nyní, po několika letech, jsem mu dal tedy šanci a podíval se na něj pěkně od začátku až do konce a musím konstatovat, že jsem se při svém tehdejším hodnocení (**) příliš nemýlil, protože se jedná o snímek těžce průměrný. 50% ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ma to celkom pekny pribeh a viem si predstavit, ze by z toho mohol vzniknut nadherny romanticky film, ale to by to nemohlo rezirovat nemehlo Andy Tennant, ktory toci nonstop sterilne filmy. Napriek jeho snahe predsalen vdaka usiliu hercov medzi Chow Yun-fatom a Fosterovou obcas preskoci nejaka ta iskra. Dokonca aj Fosterova mi bola vynimocne sympaticka, kedze pôsobila tak krehko. Chow Yun-fat odvadza taky ten svoj standard. Pochvalu si zasluzi hlavne technicka stranka a to najmä vyprava, ktora je prekrasna. Aspon tam nemohol reziser nic pohnojit. Vysledkom je nezazivny priemerny film, ktory mal ovela väcsi potencial. Ani skratenie by filmu nepomohlo. Bol by to kratsi nezazivny film. To ze to dopadlo tak blbo ma stve hlavne kvôli Chow Yun-fatovi, kedze to bola jeho jedina poriadna neakcna dramaticka uloha v Hollywoode v ktorej mohol dokazat, ze je viac ako len akcny herec. Bohuzial to nevyslo. 5/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuji, že mě tehdy někdy před dvanácti roky brala ústřední píseň ze závěrečných titulek, po druhém shlédnutí jsem si pamatoval hlavně to, že dekorace, výprava a kostýmy hrají v tomhle výpravném a nákladném snímku pro diváka snesitelnější roli než děj a osudy ústředních postav.. ač už jsou jakkoliv dobře zahrané!! Roztahaný příběh zašlapává do prachu země jakékoliv náznaky emocí, osobně si troufám tvrdit, že producenti měli lépe hledat, kým obsadí režisérské křeslo!! ()

Galerie (81)

Zajímavosti (13)

  • Skutečný Král Mongkut byl ochrnutý na půlku obličeje. Tento fakt byl ve filmu prý úmyslně opomenut. (Cheeker)
  • Bai Ling si kvůli roli Tuptim nechala oholit hlavu. (Cheeker)
  • Thajská cenzurní rada našla ve filmu na 30 závadných segmentů. Vadilo např. prudké uhození do koruny panovníkem, polibek na dobrou noc, či důvěrné scény mezi Mongkutem (Chow Yun-Fat) a Annou (Jodie Foster). (Zetwenka)

Reklama

Reklama