Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V květnu roku 1945 použili čeští revolucionáři v bojích několik pancéřových vlaků - dílem ukořistěných, dílem sestavených ze všeho, co přinesla trať. Jednomu z nich velel posunovač Jan Chýň, kterému se podařilo dovézt zbraně z muničního skladu v Libčicích na pomoc bojující Praze. (Bontonfilm)

Recenze (71)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavný pohled na to, jak se místní sdružení klubu důchodců, rozhodlo pro turistycký výlet do Prahy, tentokrát netradičně ve zbrani a ve vlaku :-) Jediné pozitivum filmu, je téměř zanedbatelná soudružská propaganda, kterých jsou všechny normalizační bijáky plné. Na druhou stranu ho sráží neskutečně absurdní děj, kterého je film plný. Prostě a jednoduše mě nemůže nadchnout film, kde se z posunovače snaží udělat hrdinu velké vlastenecké války z dědka před futrálem dokonalého kulometčíka a z celé té party bojovníků z věkovým průměrem 150 let, elitní zabijáky amerických SEALS. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Súdruh Toman - to je ten istý čo robil aj dramaturga? Tak tento film ma ničím neprekvapil. Snaha o dobrodružný film z obdobia pražského povstania. Strielalo sa, Nemci sa sami vzdávali trom chlapom ( muničný sklad ). Zrazu sa našli aj vyšší dôstojníci v československých uniformách, ktorí boli schovaný po celý čas protektorátu. Vrcholom je scéna v krčme, kde sa spieva " Nemecko padlo, to sme im to nandali". Ale ako dobrodružná komédia 50%. Ale ako vážny film --sranda. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Aha, tak už vím jak si Hurvínek a Ivo Toman představují válku. Na Prahu jede obrněný a plně vyzbrojený vlak s vojáky SS a pár vesničanů v teplákách na něj dvakrát vystřelí, esesáci se vzdávají a utíkají. Německýho stíhače sestřeluje protiletadlovým kulometem děda, který čte noviny za pomocí lupy. Vlak v rukou partyzánů defiluje před německýmy tanky tak na dva metry, ale ty i přes intezivní tankovou palbu nedokáží vlak nějak výrazně poškodit a do toho všeho hlavní hrdina, který byl sympatickej asi jako Hitlerovo podpaždí. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku filmu som tomu daval sancu, ze sa z toho mohlo vyklut nieco poriadne. Na moje nemile prekvapenie sa v nom toho prilis nedialo a ked uz prisla na rad nejaka akcia, tak to len taka odflaknuta. Vsetko sa to tocilo okolo vlaku, ktory si to namieril do Prahy. Najvacsim drsnakom na nom bol ten dedek, ktory obsluhoval ten protiletecky gulomet. Troska mi pripomenul Ramba 4, kde Stallone strielal s tym gulometom na tom aute. Takze uz teraz viem, skade Sylvester Stallone ukradol tu inspiraciu ohladom toho gulometu:) Zabavne aj bolo to hadzanie lopatou plnou zeraveho uhlia na bliziacich sa nemeckych vojakov, ktory sa pokusali obsadit lokomotivu. Akcnym prestrelkam chybali lepsie zakomponovane samotne utoky a kamera tiez nebola najlepsie vyriesena. Ani samotne nemecke tanky to nezachranili, pretoze nedostali velky priestor, aby sa v plnej krase ukazali pred ceskymi obrancami vlaku. Nastastie film neni prilis dlhy, co mu fakt pomohlo. Keby bol este dhsi, tak by som asi na neho nadaval a mozno by sa u mna tiez prejavili znamky zivania, ze ma to tak zaujalo. Je to taky slaby priemer od ktoreho necakajte, ze budete nan cumiet s otvorenymi ustami a s napatymi nervami, ako sa to vyvinie dalej. Nic moc extra sa teda nekona. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co o tomto filmu napsat. Děj se odehrává na konci války, kdy parta důchodců přebere Němcům obrněný vlak a ještě k tomu s ním vyjedou na Prahu. Po cestě postřílí co se dá. To vše za poměrně pohodové nálady, jako by se nechumelilo. V tomto smyslu je to prvotřídní paskvil, který by se ve skutečnosti nemohl stát. Dědkové mají mušku jako Zajcev, Němci totálně neschopní, když nedokáží trefit tankem jedoucí vlak na pár metrů, naprosto nesnesitelná Hana Čížková, která je tu fakt na odstřel a vše završí přijiždivší Rusové. Sračka jak vyšitá. Nicméně jsem se u toho prostě bavil. Nevím proč, ale bavil. 50% si to snad s odřenýma ušima zaslouží. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (8)

  • V úvodní sekvenci a zhruba v 11. minutě filmu přejíždí německý pancéřový vlak přes most u Měchenic, který je známý i z filmu Most u Remagenu (1969). (Robbi)
  • Lokomotiva, na které jedou strojvůdce Klika (Karel Dellapina) a posunovač Chýň (Karel Hlušička) ke srážce, je stroj 434.2208. Tuto lokomotivu vyráběly továrny ČKD v Lounech, Plzni a Nymburce ještě za války, takže i v době, kdy se odehrává film. Další lokomotiva, kterou Klikovi půjčili ve Slaném, je starší typ 434.0281 (s tendrem 516.2201). (Robbi)
  • Filmové Nádraží Dolany je ve skutečnosti Nádraží Tochovice. Následně vlak vjíždí do nádraží v Příbrami, kde ho vítá dav lidí a kapela s pochodem "Probuzení". Jen co hrdinové vyjdou ven z nádraží, octnou se u nádraží v Březnici. Závěrečné vykládání zbraní na nádraží bylo natáčeno v prostředí areálu nákladní části stanice Praha-Bubny, která od té doby prošla velkou demolicí, takže většina budov už neexistuje. (HJ-FILIP)

Reklama

Reklama