Reklama

Reklama

Legenda o "1900"

  • Itálie La leggenda del pianista sull'oceano (více)
Trailer

Obsahy(1)

V jednom z prvních dnů nového století nalezl Danny Boodman, pomocník z kotelny, na palubě zámořské lodi Virginian, novorozeně chlapce a rozhodl se dítě skrýt v tajemných prostorách podpalubí. Posádka lodi malého vždy nazývala 1900. Chlapec rostl a již v první třídě v sobě objevil zázračný talent při hře na klavír. Dokázal hrát přirozeně procítěně, fascinoval všechny cestující. Kapitán se proto rozhodl ponechat chlapce na palubě lodi, aby bavil první třídu. O 30 let později se neúspěšný muzikant Max setkává v jednom zaprášeném hudebním obchodě se starou nahrávkou překrásného jazzového piana. Dozvídá se, že to hraje 1900 na palubě lodi Virginian a je rozhodnut stůj co stůj zjistit, jaký byl jeho další osud. Dozvídá se však, že loď Virginian je určena k demolici. Max, jat zvláštní předtuchou, spěchá do přístavu a na poslední chvíli demolici zabrání. Než dojde ke konečnému zničení lodi, chce Max ještě naposledy slyšet tu zázračnou hudbu a setkat se s legendou 1900... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

Flyer 

všechny recenze uživatele

Tim Roth se dostal divákům do povědomí Tarantinovými Gaunery a Pulp Fiction. Ovšem to, co Tim předvádí v Legendě o 1900, je naprosto famózní, postava pianisty se mi zapsala hluboko do srdce. Film však nestojí pouze na výkonu hlavního představitele, velkou roli zde hraje skvělý námět, Tornatoreho vynikající režie dýchající opravdovou láskou k filmovému umění a samozřejmě hudba Ennia Morriconeho - nedílná součást (nejen) Tornatorových filmů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zdařilý snímek s nezaměnitelnou atmosférou a úchvatnou hudbou mistra Morriconeho. Příběh sám o sobě je také silný, zejména na svém začátku a poté na úplném konci, avšak působivé momenty se vyskytují v průběhu celého filmu. Klavírní souboj nemá chybu a nedovolí divákovi uhnout pohledem od obrazovky. Tato scéna je opravdu pastvou pro oči a uši. Vcelku jímavá mi přišla i pasáž, kdy se Danny loučí s posádkou lodě a chystá se vykročit na pevninu a prohlíží si z můstku velkoměsto před sebou. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tento film sa snad da opisat dvomi slovami: krasny a zvlastny film. Moje druhe zoznamenie s Giuseppem Tornatorem ma opät prijemne prekvapilo, zrejme to ma nieco spolocne s hudobnym virtuozom Enniom Morriconem, pretoze tato zohrana dvojka dokaze natocit film plny emocii, kde ma hlavnu ulohu prave hudba. Moje prve zoznamenie s Tornatorem bolo pri filme BIO RAJ (1988). Scenar Legendy bol celkom zaujimavy, aj ked bolo mozno nepochopitelne, preco klavirny virtuoz Tim Roth nechcel za ziadnu cenu opustit lod, kde tak rad hraval na piane, ked mohol hrat aj kdekolvek inde na zemi, ale on sa to tam pokusal vysvetlit. Najviac sa mi pacila rivalita dvoch najväcsich klavirnych virtuozov, ktori hrali proti sebe. Jednemu sa hovorilo: ,,Ten, ktory vymyslel jazz" a bol az prilis namysleny a arogantny voci "Legende 1900", v kazdom pripade ho podcenil a scena so zapalenim cigarety nemala chybu :-).. 24.09.2010 ______ Tim Roth - ("1900") +++ Pruitt Taylor Vince - (Max Tooney) +++ Bill Nunn - (Danny Boodmann) +++ Clarence Williams III - (Jelly Roll Morton) +++ Mélanie Thierry - (Dievča) +++ Gabriele Lavia - (Farmer) +++ Hudba: Ennio Morricone +++ Nemecka Cinema - 50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Legenda o "1900" není filmem pro každého vzhledem k dalo by se říci ospalému tempu a absenci vzrušujících zvratů. Prim ve snímku Giuseppa Tornatore hraje kamera, hudba a herecké výkony, které dohromady vytvářejí zvláštní atmosféru kolem životního osudu geniálního klavíristy, po kterém v našem světě zůstala pouze legenda z vyprávění jeho jediného přítele. Muž, který se vynořil jako odložený kojenec na obřím oceánském parníku, aby v sobě sám objevil výjimečný hudební dar a celý svůj život strávil jako člen lodního orchestru a nikdy nevkročil na suchou zem. V tom mu brání obava z nekonečného neznámého světa, který může přinášet nespočet rizik. Legenda je film o síle přátelství, o hudbě a lidské osamělosti plynoucí z výjimečného postavení. Film má dvě vrcholné scény, jednou je poetická jízda po uvolněném klavíru po prostorách lodě a druhou souboj dvou špičkových pianistů na "ostří kláves". Emotivní poetická záležitost. Celkový dojem: 90 %. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Film je založen na divadelní hře Alessandra Baricca Novecento (z italštiny Nové století). Hra je zajímavá tím, že je celou dobu na scéně jediný herec, představitel (ve hře nepojmenovaného) Maxe Tooneyho. (gjjm)
  • Tim Roth trénoval hru na klavír s učitelem šest měsíců, aby to ve filmu vypadalo reálně. Ve filmu pak vidíme jen hru na umělé klávesy, ale sám Morricone uznal, že to vypadalo přesvědčivě. [Zdroj: kniha Ennio Morricone a jeho filmový svět - Jan Šmíd] (major.warren)
  • Na titulní písni "Lost Boys Calling" se kromě Morriconeho podílel i Roger Waters z Pink Floyd. (frashmaker)

Reklama

Reklama