Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V předvečer druhé světové války je Španělsko plně v zajetí vlastních rozbrojů. Generál Franco tvrdě útočí na opoziční republikány. Rozrušená společnost je vedena již jen zákony zabezpečujícími vlastní přežití. Desetiletý Carlos, sirotek jednoho z padlých republikánů, se dostává do sirotčince, který vede invalidní ředitelka Carmen spolu s profesorem Casaresem, jenž pro umocnění mužnosti popíjí líh z naložených lidských embryí. Záhy po příchodu začíná Carlose navštěvovat přízrak chlapce, který se za záhadných okolností z ústavu ztratil. Pátrání po Santiho stopách přivedou Carlose k nečekanému objevu. V podzemních prostorách strašidelného sirotčince je ukryto zlato střežené frankistickým patolízalem, bezcitným a surovým Jacintem. Carlos stejně jako kdysi Santi, toto tajemství nedopatřením odhalil, a nyní je čas za něj zaplatit. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (397)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Del Toro umí! Devil / Princ bez království / Ďáblova páteř (jestli znáte ještě jiný název tohoto filmu, doplňte si ho) sice nedosahuje kvalit mladšího Faunova labyrintu, nicméně podívaná je to téměř bezchybná. Ano, podívaná především, protože obzvlášť kamera a režie jsou skvostné. Příběh je sice béčkový (jak tomu u pana Guillerma bývá tu a tam zvykem), ale to, jak je podaný, z něho dělá opravdovou atmosférickou lahůdku. Trochu mě mrzelo snad jen, že k závěru víc negradoval. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Když vnímám film jako horror, jsem trochu zklamaný. Děsivých nárazů totiž bylo mrzutě málo, vcelku neefektivní a všechny na jedno brdo. Daleko víc se film vyžíval v rozkreslování jednotlivých postav a příběhem integrace chlapce do domova pro sirotky, čímž se řadí mezi horrory při zdi, soustředící se víc na pointu. Ta ale příliš zajímavá není, takže celkově se dá popsat film jen jako „standartní výbava“, kde se ničeho omračujícího nedočkáme jak ze strany bubáků, tak ze strany příběhu. Alternativa: Orfanato. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Někdo vzpomíná na dětství jako na to nejšťastnější období svého života, ne tak hrdinové tohoto mexického „ani ne tak hororu“. Devil je hlavně filmem o konfrontaci dětské nevinnosti s nelítostným světem dospělých, o konfrontaci nezbytné pro plné dosažení dospělosti. Jeho děj je zasazen do Španělska zmítaného občanskou válkou, konkrétně do jistého sirotčince, místa dost depresivního i bez nevybuchlé bomby coby válečného mementa na zdejším nádvoří. To však není to nejděsivější, co zde můžete s trochou smůly vidět. V noci po sirotčinci zevluje krvácející duch mrtvého chlapce, ve dne postarší žena s dřevěnou protézou namísto nohy – ne, tohle opravdu není ideální místo pro příjemně strávené dětství. Stejně jako Devil není jenom další laciným strašidelným filmem o místě s nepěknou minulostí. Na minulost věcí a osob je zde nicméně kladen velký důraz a je třeba se s nimi pro jednou vypořádat. Del Toro umí budovat atmosféru plnou děsu, nepotřebuje k tomu mnoho – starou ošklivou budovu, silně nalíčeného klučinu a jednoho obyčejného člověka z masa a kostí, který se chová jako ta největší svině pod ostrým mexickým sluncem. Nápomocná je mu rovněž kongeniální kamera Guillerma Navarra, ten se vyžívá v dlouhých, pomalých záběrech majících neskutečnou sílu. Ve většině ohledů jde o snímek podobný Faunovu labyrintu a ve většině z těchto ohledů je nepatrně slabší než Labyrint. Ale co znamená nepatrně slabší než dokonalý? 85% Zajímavé komentáře: Nick Tow, Desperado ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesný příklad 4-hvězdičkového filmu. Že se jedná o nadprůměrnou záležitost dokazuje výborná hudba, kamera i samotný příběh. Žánrově se Princ bez království přibližuje jak hororu, tak dramatu s válečnými prvky. V jedné věci však film šlape jen na polovic a to intenzitě emocí. Totiž tenhle film má spoustu možností, jak diváka zatlačit až do koutu a on vždycky radši ustoupí a povolí, což je docela škoda. Já osobně bych lekačky a děsivé momenty udělal ještě děsivější, momenty smutné udělal ještě smutnější a momenty krvavé udělal ještě krvavější. Princ bez království se skoro po celou dobu drží zlatého dobrého středu, za což ho jedni budou milovat a druzí jako jsem já mu uberou 1 hvězdičku. 75% ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

del Toro se mi soustavně snaží dokázat, že Španělsko v době politických veletočů v první polovině dvacátého století nejenže bylo velmi krušným obdobím, ale také takže že se stalo semeništěm prapodivných patvorů a jiných nelidských entit. A stejně jako v (ne)pokračování v podobě Fauního Labyrintu mu to jde na výsost skvěle, pravda, že scénář je podivuhodně brakovitým, ale del Toro s ním skvěle pracuje, navíc je příjemným překvapením i to, že se nebojí porušit některé zaběhlé zásady (_(_)- spoiler -(_)_) jako například naprosto chladné odpravení dětských životů bez mrknutí oka a patetických scén na mrtvá tělíčka, což působí v pravdě depresivně. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (13)

  • Guillermo del Toro označil tento film za svůj nejoblíbenější počin. (Chatterer)
  • Film byl nominován na cenu Goya Award za nejlepší kostýmy a speciální efekty. (Chatterer)

Reklama

Reklama